Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέα ιστορικά ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου-ρεύματος στην Ευρώπη


    Εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις το τελευταίο 24ωρο στο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Περιορισμένες οι ροές από τη Ρωσία, σε χαμηλό 10ετίας τα αποθέματα. Δέκα εταιρείες ενέργειας κατέβασαν ρολά στη Βρετανία.

    Ρεκόρ κάνουν ακόμη μία ημέρα οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα από φυσικό αέριο έως άνθρακα και νερό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη.

    Oι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκαν, περιορίζοντας τη χθεσινή μερική ανάκαμψη. Οι προμήθειες μέσω της κύριας διαδρομής διέλευσης είναι περίπου κατά το ένα τρίτο λιγότερες από τις αρχές της εβδομάδας. Και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αναζητούν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία θα απογοητευθούν, καθώς οι εξαγωγές είναι πιθανό να είναι περιορισμένες.

    «Δεν είχαμε προβλέψει ότι θα έρθουν αυτές οι τιμές», δήλωσε ο Alex Grant, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor ASA, σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ο κίνδυνος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή φυσικού αερίου».

    Η αγορά είναι όμηρος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ώρα που οι χώρες πρόκειται να αρχίσουν να μειώνουν το φυσικό αέριο που αποθηκεύεται. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι σε χαμηλό δεκαετίας για αυτή την εποχή.

    Ακόμη τρεις μικρές εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέβασαν ρολά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη -συνολικά δέκα έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν προμηθευτές.

    russ.JPG

    Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να μετριάσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σήμερα το βράδυ.

    Οι εισροές φυσικού αερίου ως LNG στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού από την Ασία, σύμφωνα με έκθεση της Inspired Energy.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα, ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, αυξάνεται έως και 13,4%, φτάνοντας στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα βρετανικά συμβόλαια επίσης κινούνται ανοδικά κατά 17,4%, στο νέο υψηλό των £252,53. Και στα δύο έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή τους τον τελευταίο μήνα.

    Η γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος ενισχύεται έως 12%, στα €132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αντίστοιχη γαλλική κερδίζει 10,3%, στα 135,50 ευρώ. Και οι δύο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ σήμερα Πέμπτη.

    lng.png

    Στην ασιατική αγορά ο δείκτης αναφοράς JKM για την πορεία των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εκτοξεύτηκε σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, στα $34,47/εκατ. Btu, σύμφωνα με την Platt's.

    Η τιμή αυτή ισοδυναμεί με πετρέλαιο $200 το βαρέλι.

    Η "περίοδος θέρμανης" ξεκινά επισήμως την Παρασκευή.

    Ο χάρτης της ημέρας

    Εχουν τελειώσει τα χρώματα στον χάρτη της Ευρώπης EnergyLive που αποτυπώνει την κούρσα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

    Προσθέτουν τώρα ένα βαθύ μπλε καθώς Ισπανία και Ιταλία ξεπέρασαν τα €200 ανά MWh.

    Οι ενεργοβόρες βιομηχανιές περνούν μεγάλο πόνο, το ίδιο μικρότερες εποιχιερήσεις και νοικοκυρία, χωρίς κάτι να δείχνει που βρίσκεται το τέλος του οδυνηρού ράλι για την κατανάλωση.

    rey1.jpg


    Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/world/article/2098900/nea-istorika-rekor-stis-times-fysikoy-aerioyreymat.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.