Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου Αιολικού Πάρκου της χώρας με ισχύ 167MW


    Μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, μπήκε μπροστά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Ιταλική εταιρεία που αναπτύσσει το έργο να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την ιταλική Enel η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ.

     

    Για να ξεκινήσει το έργο πάντως καθοριστική στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες χρονικές παρατάσεις - κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν ειδικά στο συγκεκριμένο έργο - προκειμένου να μη χαθεί η σύμβαση για την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.

     

    Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία που είναι διεθνής κολοσσός και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας έχει απευθυνθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο ειδική τελετή εγκαινίων για την έναρξη της επένδυσης.

     

    Το πάρκο

    Το έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου, αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Σημειώνεται ότι το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.

     

    Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MWστην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.

     

    Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο συνοδεύεται με 20ετή σύμβαση (PPA) για την αγορά από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ της παραγόμενης από το πάρκο ενέργειας σε εγγυημένη τιμή πώλησης (feed in tariff).

     

    Η έναρξη κατασκευής του έργου, που εκκρεμούσε πάνω από 3 χρόνια έχοντας περάσει από αρκετά στάδια αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και οι επενδυτές δεν αποφάσιζαν ακόμη να ρισκάρουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, κατέστη εφικτή εξαιτίας των ειδικών νομοθετικών παρατάσεων που δόθηκαν σε επενδυτές που ήθελαν να ξεκινήσουν αιολικές επενδύσεις, που είχαν εξασφαλίσει συμβάσεις με βάση το προηγούμενο καθεστώς αποπληρωμής (feed in tariff) το οποίο έχει τροποποιηθεί. Ωστόσο λόγω διαφόρων προβλημάτων (καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, περιβάλλον αβεβαιότητας) οι επενδύσεις αυτές δεν ξεκίνησαν εντός των χρονικών ορίων που όριζε ο νόμος. Δόθηκαν λοιπόν κάποιες παρατάσεις και μεταξύ των έργων που επωφελήθηκαν ήταν και το έργο της Enel.

     

    Πηγή: energypress.gr





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Το έργο για το οποίο έχω αναφερθεί σε διάφορα ποστ μου και με επιλογή μου να μην συμμετέχω , αν και είμαι υπέρ της κατασκευής του (υπό κάποιες προυποθέσεις που θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικηθούν ) Το θέμα της κατασκευής του έχει διχάσει την κοινή γνώμη της περιοχής μου ανάλογα από πιο πλευρά προσωπικών συμφερόντων βρίσκεται ο καθένας .Για να βλέπω όμως εγώ καθαρά τα πράγματα (χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό όφελος ) αποφάσισα παρά τις προτάσεις να μην συμμετέχω αυτήν την φορά σε καμία φάση του έργου  . Και πιστεύω ότι το έργο θα ωφελήσει σε γενικές γραμμές το τόπο και συνολικά την χώρα ,  ειδικά αν γίνουν οι διορθώσεις που διεκδικεί και ο τοπικός δήμος .  Είμαι χαρούμενος που η περιοχή μου ηγείται της αναπτυξιακής πορείας της χώρας αυτήν την στιγμή σε πολλούς τομείς και υπερήφανος γιατί έχω εργαστεί 25 χρόνια τώρα και εγώ , ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για αυτό Ελπίζω έτσι να τίμησα τα χρήματα του Ελληνικού λαού και με τα οποία σπούδασα στο ΕΜΠ ή τουλάχιστον εγώ το αισθάνομαι Θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι και άλλοι συνάδελφοι εδώ και παλαιότεροι αλλά και νεώτεροι σαν και εμένα και τον δήμαρχο μας που ήρθαν ή έμειναν και δεν έφυγαν σε δύσκολες εποχές για την περιοχή και έδωσαν τις γνώσεις τους και το ιδρώτα τους  για την περιοχή 

     
    Edited by GEORGE MICHEAL
    Link to comment
    Share on other sites

    τρομερό το άρθρο που παρέθεσες...!

     

    Τρομερά μεροληπτικό, οπισθοδρομικό, λαϊκίστικο και ανακριβές. Θα μπορούσε να το είχε γράψει συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και να κλείσει αναλύοντας τα οφέλη του λιγνίτη.

    Link to comment
    Share on other sites

    Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε στις ΑΠΕ όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια. Είναι ξεκάθαρο όμως επίσης, ότι αυτό πρέπει να γίνει με κρατικό συντονισμό προστατεύοντας το περιβάλλον και στρέφοντας το όφελος προς τους πολίτες. Ένα μεγάλο βήμα είναι το συνολικό χωροταξικό σχέδιο της χώρας. Κάποιες περιοχές είναι αρχαιολογικές, κάποιες φυσικού κάλλους, Νατούρα, δάση κλπ κλπ Κάποιες άλλες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών (υψηλό αιολικό δυναμικό). Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να έχει αυστηρό κεντρικό σχεδιασμό γιατί αν το αφήσουμε στην πρωτοβουλία τους κάθε επιχειρηματία, αυτός δεν θα βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε την προσφορά αστήρευτης ενέργειας στο κοινό καλό, αλλά το κέρδος του. Αυτά είναι δεδομένα...

    Έχω προτείνει και παλιότερα ότι τα αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να γίνονται από κρατικούς φορείς (όπως Δήμους, Περιφέρειες κλπ) μετά από ολοκληρωμένο σχέδιο

     

    Επί του παρόντος: Στον Καφηρέα, που ακριβώς? Γιώργο, έχεις κανένα γενικό σχέδιο? Στο όρος Όχη είναι από τα λίγα εναπομείναντα "δάση" της Νότιας Εύβοιας, νομίζω η περιοχή είναι και χαρακτηρισμένη "φυσικού κάλλους"...

    Link to comment
    Share on other sites

    είναι κυρίως γύρω από Αμυγδαλιά , Κόμιτο , Πρινιά  τα βούνα των περιοχών εκεί Υπάρχει και ένα που ήδη φάνηκαν στον ορίζοντα και είναι στην ΟΧΗ νότια και φαίνεται από Κάρυστο ανάμεσα Ρούκλια και Κάρυστο Σε αυτό πριν από χρόνια είχα κάνει τα τοπογραφικά και μελέτες οδοποιίας 

     

    Και μένα η δημοσίευση μου φαίνεται υπερβολική και μερικά ξέρω από χέρι δεν ισχύουν Δεν γράφω ότι δεν προκαλούν και οι Α/Γ προβλήματα αλλά είναι τα λιγότερα από άλλες μορφές ενέργειας Καλά θα ήταν να τα μειώσουμε και εκεί συμφωνώ με Γιάννη και κινούμε σε αυτήν την κατεύθυνση 

    Edited by GEORGE MICHEAL
    Link to comment
    Share on other sites

    Σταμάτησαν τα έργα Νόμιζα λόγο δεκαπενταύγουστου , αλλά όμως ήταν λόγο των ενεργειών μας 

     

    http://www.sofiascomments.com/2017/08/enel.html?spref=fb

     

     

     

    Όπως έγραψα δεν είμαι εναντίων των αιολικών πάρκων αλλά χωρίς ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα και με τρόπο ώστε οι βλάβες να είναι όσο το δυνατόν οι μικρότερες . Επομένως πάνω από χρήματα βάζω άλλα πράγματα και χαιρετίζω την διακοπή όταν μάλιστα ο τρόπος που μπήκε η εταιρία είναι με τσαμπουκά και προκλητικός αφού απάντησαν σε φίλο που μπήκαν στο κτήμα του για διάνοιξη οδού  του είπαν (δεν ξέρω ποιοι ακριβώς μεταφέρω ότι μου είπε ο φίλος )  όταν παραπονέθηκε ότι εκεί είναι το μαντρί του και τα πρόβατά του :

     

    " να παραπονεθείς στο δασαρχείο και να κάνεις ότι θέλεις , αλλά να ξέρεις ότι θα βρεις τον μπελά σου από την εταιρεία και θα κινηθεί νομικά εναντίων σου για την καθυστέρηση του έργου " Αυτά μου μετέφερε φίλος . 

     

    Μακάρι οι ΜΠΕ να είναι σωστές ή να συμπληρωθούν με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να έχουμε το επιθυμητό για μένα τουλάχιστον αποτέλεσμα ώστε όχι να μην γίνει το έργο , αλλά να γίνει με σωστό τρόπο 

    Edited by GEORGE MICHEAL
    Link to comment
    Share on other sites

    Εννοείται πως όλες οι ΑΠΕ (όπως και όλες οι κατασκευές γενικά) πρέπει να κατασκευάζονται τηρώντας την νομοθεσία και με στρατηγικό πλάνο.
    Όμως άρθρα και φωνές διαμαρτυρίας όπως το παραπάνω είναι αστεία.
    Δε θα σχολιάσω καν τους ισχυρισμούς περι καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα (!!!), θανάτους πουλιών και ακτινοβολίας-ακτίνων (!!!). 

    Αλλά όταν μιλάμε για την Σαμοθράκη, μοιάζει τουλάχιστον οξύμωρο να μιλάμε για καταστροφή του νησιού όταν ήδη το μισό έχει καταστροφεί απο τα κατσίκια!! Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή που σφίγγεται η καρδιά σου όταν το βλέπεις. Και τίποτα δεν έχει γίνει γιατί πολύ απλά είναι πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
    Η επιλεκτική οικολογία δεν είναι οικολογία και πολλές φορές είναι υποκινούμενη ή στηρίζεται στην άγνοια και το συναίσθημα.

    Και πάντα να θυμόμαστε πως καμία πηγή ενέργειας δεν έχει μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
     

    Link to comment
    Share on other sites

    Συμφωνώ Ηρωνα και εγώ το έγραψα πιο πάνω ότι δεν συμφωνώ με τα περισσότερα του άρθρου  γιατί δεν είναι έτσι και το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί το βλέπω με τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα χρόνια τώρα .   Αυτό που εμένα με ενοχλούν κυρίως είναι οι γραμμές μεταφοράς  εδώ και εκεί χωρίς καμία μελέτη προφανώς και κύριο κριτήριο την μείωση του κόστους Και καθότι νομίζω ότι ανήκουν στην ΔΕΗ δεν συντηρούνται (όχι σήμερα ) καλά όταν έχουμε κυβερνήσεις που δεν θέλουν το κράτος αν επιχειρεί και διαλύουν τις κρατικές επιχειρήσεις Σήμερα μέχρι στιγμής έχει βελτιωθεί η συντήρηση και η επιβλεψή τους  γιατί παρά τα όσα λένε οι ΔΥ δουλεύουν όταν δεν τους διαλύουν και δεν τους υπονομεύουν για να περάσουν στο ιδιωτικό τομέα . Παρά ταύτα οι πολλές γραμμές δεν παύουν να δημιουργούν προβλήματα κυρίως σε πυρκαγιές  Η υπογειοποίηση τους σε κρίσιμα σημεία είναι επιβεβλημένη για μένα . Ακόμα ο τρόπος κατασκευής των αιολικών πάρκων σε ευαίσθητα οικοσυστήματα θα πρέπει να γίνεται όχι με κριτήρια κόστους αλλά με κριτήρια μείωσης των συνεπειών στο περιβάλλον Αυτό το έχω διαπιστώσει όταν επεμβάσεις με χωματισμούς και εναποθέσεις των προιόντων εκσκαφής δημιούργησαν προβλήματα στο τοπίο με μάλιστα τέτοια αποτελέσματα που χάσαμε και ανθρώπινες ζωές , ενώ αλλοιώθηκε το τοπίο και γενικά το περιβάλλον μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα , σε μεγαλύτερη απόσταση από το χώρο επέμβασης και οφειλόταν σε αυτό

     

     Και ένα προσωπικό παράπονο Ρε παιδιά εσείς των  εταιριών , τα τριγωνομετρικά αν μπορούμε δεν τα καταστρέφουμε ,ας πάει η Α/Γ ή ο δρόμος λίγα μέτρα πιο δίπλα Τουλάχιστον δυο τριγωνομετρικά τα έχω σώσει εγώ προσωπικά όσο συνεργαζόμουν σε κάποια αιολικά πάρκα . Ένα όμως δεν το πρόλαβα μου το έφαγε εκσκαφέας που δεν πρόλαβα να τον ενημερώσω τι ήταν (δεν ήταν ντόπιος ο χειριστής) Το γλίτωσα από τα εκρηχτικά και μου το έριξε κατά λάθος ο χειριστής 

    %25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B5%2B%25CE%2

     

     

     

    Επίσης τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν γιατί όπως έγραψε και ο Ηρωνας καμία πηγή ενέργειας δεν έχει μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

    Edited by GEORGE MICHEAL
    Link to comment
    Share on other sites

    δηλαδή  ρε  παλληκαρια  οι  τσιμινιεριες  του  λιγνιτη  δεν  προξενουν  οικολογικη  καταστροφή ;;;

    μονο τα  φτερα  της  ανεμογενητριας  ,  μηπως  οι  κυνηγοι  που  τουφεκανε  τα  ανυπεράσπιστα ζωα  (εκατ  κάθε χρονο )

    είναι  οικολογοι ;;;  ένα  μεγαλο  θεμα  με  τις  ανεμογγενητριες  είναι  η  συντηρηση  χωρις  να  είμαι  ειδικος

    δεν  ξερω  τι  γινεται  με τα  αναλωσιμα  και  τις  διαρροες  τους   κλπ εκει  θελει  προσοχη αν δεν  γινεται  με  προσοχη η  συλλογη τους

    για  την αλλοιωση  του  φυσικου  καλλους  της  χωρας  εχω  να  πω το  εξης  

    ότι :   όταν  πεινας  και  θα  εχεις  μνημονια  για  120  χρονια  κατ  ελάχιστον  σου  αρπαζουν  ολο  τον  πλουτο  σου  δανειστες  και  τρωκτικα

    και  το  1/2  των  παιδιων  στο  σχολειο

    δεν  εχουν  να  αγορασουν  ουτε  ένα  κουλουρι  δεν  διωχνεις  επενδυτες που  μπορουν   να  απασχολησουν  εστω  τους  μισους

    από  τους  ανεργους  σου  εκτος  αν  εισαι  βλακας    ιδεοληπτης  και  αποβλεπεις  σε αποσταθεροποιηση  .

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.