Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Οι ΑΠΕ γίνονται φθηνότερες από τα ορυκτά – IEA


    Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με κόστος παραπλήσιο εκείνου των ορυκτών καυσίμων και των πυρηνικών αντιδραστήρων υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

     

    Κύρια αιτία για την κατάσταση «ισοτιμίας δικτύου» που έχουν σχεδόν πετύχει οι ΑΠΕ είναι η κατακόρυφη πτώση του κόστους του εξοπλισμού, ειδικά στα φωτοβολταϊκά, κατά την τελευταία πενταετία.

     

    Το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικών φορτίων βάσης, το οποίο διαθέτουν ανά πάσα στιγμή οι μονάδες φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικών διαμορφώθηκε σε 100 δολάρια ανά Μεγαβατώρα το 2015 έναντι 200 δολάρια για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία είχαν ξεκινήσει από τα 500 δολάρια το 2010.

     

    Τα κόστη αυτά συμπεριλαμβάνουν την επένδυση του εξοπλισμού, την αγορά του καυσίμου, τη συντήρηση κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής των μονάδων και την αποξήλωσή τους και διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα, ακόμα και ανά μονάδα.

     

    Για παράδειγμα, τα εμπορικά φωτοβολταϊκά σε στέγες παράγουν ενέργεια με κόστος 311,77 δολάρια ανά Μεγαβατώρα στο Βέλγιο έναντι 116,70 δολάρια στην πιο ηλιόλουστη Ισπανία.

     

    Τα ευρήματα του IEA έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο και όπου αναμένεται για ακόμα μια φορά να υπογραμμιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΑΠΕ ως καθαρό ενεργειακό υποκατάστατο των βρώμικων ορυκτών καυσίμων.

     

    Με βάση στοιχεία από 181 μονάδες σε 22 χώρες, η μελέτη με τίτλο Projected Costs of Generating Electricity 2015 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καμία μεμονωμένη τεχνολογία δεν είναι οι φθηνότερη υπό όλες τις περιστάσεις και ότι τα κόστη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διαθέσιμους πόρους, το εργατικό κόστος και το τοπικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

     

    —Ακριβαίνουν τα ορυκτά

     

    Στον αντίποδα, το μέσο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και φυσικό αέριο κατά το το ίδιο διάστημα αυξήθηκε, ενώ αυτό των πυρηνικών παρέμεινε σχετικά σταθερό.

     

    Τα κόστη της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Ο λιγνίτης θα ακριβύνει κατά 70% καθώς οι μονάδες θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν ειδικό εξοπλισμό δέσμευσης των εκπομπών άνθρακα και άλλα φίλτρα, τη στιγμή που φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες θα γίνονται φθηνότερα.

     

    Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα των πολλών Μεγαβάτ θα παράγουν ενέργεια με κόστος κάτω των 100 δολαρίων ανά Μεγαβατώρα το 2025 στις πιο ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου, ενώ τα φωτοβολταϊκά σε στέγες θα φτάσουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα κόστους πέντε χρόνια αργότερα.

     

    Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

     

    Παρόλα αυτά, η Βρετανία επανεξετάζει τη λειτουργία μεγάλων πυρηνικών μονάδων και αποσύρει τις επιδοτήσεις προς την αιολική ενέργεια, ενώ η Γερμανία αύξησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μετά τον παροπλισμό των πυρηνικών της εργοστασίων την επαύριο του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/09/03/ape-iea-kostos-124798/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.