Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ο Ήλιος Κυριαρχεί στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας


    H στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει άμεση συνάρτηση με το ύψος των τιμών της ενέργειας. Σήμερα, οι τιμές της ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο έχουν υποχωρήσει τόσο χαμηλά, ώστε σύντομα τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν στην αγορά ηλεκτρισμού. Ο ΙΕΑ στο τελευταίο World Energy Outlook, αναφέρει ότι η φωτοβολταϊκή ενέργεια αναμένεται να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αρχής γενομένης από το 2022.

    Κι αυτό δεν θα συμβεί μόνο επειδή τα ορυκτά καύσιμα δέχτηκαν καίριο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η ηλιακή ενέργεια καθίσταται ολοένα και φθηνότερη από τα νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή με φυσικό αέριο σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Μάλιστα, ο ΙΕΑ αναφέρει πως η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα κατά 20-50% φθηνότερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Συγκριτικά, το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας πριν από τέσσερα χρόνια ανερχόταν σε 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του World Economic Forum, ενώ σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 35-55 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σε ορισμένες αγορές! Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Για να αντιληφθούμε τις διαφορές, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τιμή της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, που διατηρήθηκε σε αρκετά σταθερό επίπεδο την ίδια χρονική περίοδο, κυμάνθηκε μεταξύ 55-150 δολάρια ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

    https://www.energia.gr/media/articles/main/174816-pvpower.jpg

    Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι το ίδιο φθηνή σε όλο τον κόσμο αλλά και πάλι είναι απείρως φθηνότερη από την αντίστοιχη με ορυκτά καύσιμα, ενώ στις χώρες με υψηλό ηλιακό δυναμικό, η τιμή έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο τη φθηνότερη πηγή στα χρονικά. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως, ότι η τιμή δεν συνδέεται τόσο με το κόστος της τεχνολογίας, ή με την τεχνολογική πρόοδο, όσο με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Όσο πιο φιλικές προς την ηλιακή ενέργεια είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τόσο περισσότερο επηρεάζουν ευνοϊκά το κόστος παραγωγής.

    Κίνα, Ευρώπη, Ιαπωνία ακόμη και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία, ενώ η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη από την παραγωγή με άνθρακα και στην Ινδία. Παράλληλα, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών στον κόσμο, κατέχοντας την 6η θέση στο σχετικό κατάλογο.

    Τέλος, η παγκόσμια χωρητικότητα σε ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στην επόμενη πενταετία, κάτι που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ηλιακή ενέργεια. Για παράδειγμα, στην Ινδία, το κόστος παραγωγής αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 65% στην επόμενη 20ετία.    

     


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/174816/o-hlios-kyriarhei-sthn-paragogh-hlektrikhs-energeias-



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    2 ώρες πριν, Engineer said:

    Παράλληλα, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών στον κόσμο, κατέχοντας την 6η θέση στο σχετικό κατάλογο.

    Πολύ σωστά διότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες του κόσμου που έχουν πολύ μεγάλη μετρημένη μέση ηλιοφάνεια (παραγωγική ηλιοφάνεια). Ωστόσο, παρότι η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχει πάρα πολλά τεχνικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν και άλλες μορφές εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας που έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης όπως π.χ. η απ' ευθείας παραγωγή ζεστού νερού για θέρμανση και οικιακή χρήση.   

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.