Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ποιοί περιορισμοί μπαίνουν με την ΥΑ στην έγχυση από Αιοιλικά και Φ/β για την ευστάθεια


    Η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για τους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ΣΗΘΥΑ καθώς και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μια από τις τελευταίες πράξεις που υπέγραψε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Η απόφαση, η οποία βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, εισάγει το μέτρο που επιτρέπει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού έργων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει και την ευστάθεια του συστήματος.

    Έτσι, βάσει της νέας ΥΑ μπορούν να επιβάλλονται στο εξής περιορισμοί έγχυσης στους νέους σταθμούς ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και αποθήκευσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα ευστάθειας και ασφάλειας στο σύστημα σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από όλους τους σταθμούς, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας και υψηλού αιολικού δυναμικού ταυτοχρόνως. Οι περιορισμοί δεν θα μεταβάλλονται ανά εποχή ή περιοχή και θα επιβάλλονται υπό την προϋπόθεση ότι η περικοπή της ετήσιας παραγωγής των μονάδων δεν θα ξεπερνά το 5%.

    Οι περιορισμοί ανά χρονικές ζώνες

    Έτσι, στα φωτοβολταϊκά που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ ή στο ΕΔΔΗΕ θα επιβληθεί περιορισμός στο 72% και 73% της μέγιστης ισχύος παραγωγής τους αντίστοιχα. Ο περιορισμός αυτός θα είναι μόνιμος, δηλαδή θα ισχύει για όλες τις ώρες παραγωγής τους.

    Όσον αφορά όμως στους περιορισμούς που επιβάλλονται στα αιολικά πάρκα που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί διαφοροποιούνται ανά προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής. Ειδικότερα, το διάστημα 09:00 – 11:00 ο περιορισμός μέγιστης εγχεόμενης ισχύος παραγωγής (σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ) ορίζεται στο 80%, για το 4ωρο 11:00 – 15:00 στο 65% και για το διάστημα 15:00 – 17:00 στο 80%.

    Σχετικά με τους περιορισμούς μέγιστης ισχύος έγχυσης σταθμών αποθήκευσης standalone που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ εφαρμόζεται επίσης περιορισμός της μέγιστης ισχύος έγχυσης σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής, ώστε η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού στις περιόδους αυτές (μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης), ως ποσοστό της αναγραφόμενης στην άδεια αποθήκευσης μέγιστης ισχύος Έγχυσης.

    Ειδικότερα, για το διάστημα 09.00-10.00 η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης της αναγραφόμενης μέγιστης ισχύος έγχυσης στην άδεια αποθήκευσης ορίζεται στο 70%, για το διάστημα 10.00-11.00 στο 35%, για το τετράωρο 11.00-15.00 μηδέν περιορισμός, για το διάστημα 15.00-16.00 στο 35% και για το απόγευμα μεταξύ 16.00 και 17.00 στο 70%. Σε περίπτωση αύξησης της μέγιστης ισχύος έγχυσης σταθμού αποθήκευσης μετά την έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς του σταθμού επανυπολογίζεται με βάση τη νέα μέγιστη ισχύ έγχυσης του σταθμού. Από τους περιορισμούς έγχυσης εξαιρούνται οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης.

    Οι εξαιρέσεις

    Επίσης, εξαιρούνται οι σταθμοί αποθήκευσης που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς της Νότιας Εύβοιας (συγκεκριμένα στους υφιστάμενους υποσταθμούς Αργυρός, Μυρτιά, Πολυπόταμος, Ηλιόλουστη, Στουππαίοι, Κάρυστος, Παραδείσι, Λιβάδι και στους νέους υποσταθμούς που συνδέονται στο τοπικό δίκτυο 150kV, δηλαδή στις γραμμές μεταφοράς ΚΥΤ Αλιβερίου Αργυρός, Αργυρός - Μυρτιά, Μυρτιά - Πολυπόταμος, Πολυπόταμος -Ηλιόλουστη, Ηλιόλουστη - Κάρυστος, Κάρυστος – Παραδείσι - Λιβάδι, Παραδείσι -Στουππαίοι, Στουππαίοι - Πολυπόταμος, Παραδείσι - Πολυπόταμος. Επίσης, εξαιρούνται οι σταθμοί αποθήκευσης που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς της Κρήτης και στο σύστημα μεταφοράς των διασυνδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών των Κυκλάδων.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/544942/poioi-periorismoi-bainoun-me-tin-ya-skreka-gia-egxysi-apo-aioilika-kai-f-v-gia-tin-efstatheia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.