Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για να αλλάξουν την θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο


    Τα κριτήρια με τα οποία οι κάτοικοι Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας θα δικαιούνται επιδότηση για να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση των σπιτιών τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε το υπουργείο περιβάλλοντος.

     

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, 2 στην κεντρική Μακεδονία και 3 στη Θεσσαλία (είναι οι τρεις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αερίου) και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

     

    Συγκεκριμένα:

     

    - Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

     

    - Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.

     

    - Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000- 200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).

     

    - Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.

     

    - Οι τρεις ΕΠΑ (οι εταιρείες παροχής αερίου που δραστηριοποιούνται στις ισάριθμες περιφέρειες), ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.

     

    - Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.

     

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η προϋπόθεση συμφωνίας του 51% των συνιδιοκτητών προκειμένου να γίνει η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ο κ. Μανιάτης είπε ότι σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ωστόσο και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος.

     

    Στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν πρόσβαση 800.000 νοικοκυριά στην Αττική και έχουν συνδεθεί 300.000. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουν συνδεθεί το 52% των κατοίκων (683.000).

     

    Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/83886/Poioi-dikaiountai-epidotisi-gia-na-allaksoun-tin-thermansi-apo-petrelaio-se-fusiko-aerio?%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3F%3Fshare





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Nα 'χαμε και τα απαραίτητα χρήματα, τι ωραία που θα 'τανε!!!!!

     

    Αν εννοείς τα χρήματα για την αλλαγή σε αέριο του λέβητα νομίζω ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αφού η θέρμανση παραμένει κεντρική.....και πάλι κάποιοι ιδιοκτήτες δεν θα πληρώνουν άρα δεν θα ανοίγουν τον λέβητα άρα στα ίδια με το πετρέλαιο θα είμαστε.

    Link to comment
    Share on other sites

    εδώ είναι και το σχετικό δελτίο τύπου , θα πρέπει να ακολουθηθεί η γνωστή σειρά , ψήφιση του Νόμου, δημοσίευση , Υπουργική Απόφαση  κλπ, ο Υπουργός είπε οτι την άλλη εβδομάδα θα το πάει στην Βουλή για ψήφιση..

     

    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=3325&language=el-GR

    Link to comment
    Share on other sites

    Αλλαγή κανονισμού λειτουργίας των πολυκατοικιών

     

    Αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας των πολυκατοικιών, φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προβλέπει ότι δε θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικίας για να εγκαταλείψει κάποιος την κεντρική θέρμανση και να χρησιμοποιήσει άλλη μορφή ενέργειας. Το δίκτυο ered.gr έγραψε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, που προωθεί ο υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου στα διαμερίσματα τους και να διαχωριστούν από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο. Mέχρι σήμερα για να γίνει σε μεμονωμένο διαμέρισμα εγκατάσταση απαιτείτο απόφαση πρακτικού συνέλευσης (50% των ψήφων ιδιοκτησίας +1 ψήφος) που να επιτρέπει την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση, και έγκρισης εκτέλεσης των απαραίτητων αναγκαίων εργασιών όδευσης σωληνώσεων και τοποθέτησης εξαρτημάτων (μετρητών κλπ) εντός των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό άν με την ρύθμιση θα προβλέπεται και συνολική απεμπλοκή της ιδιοκτησίας από τα κοινόχρηστη θέρμανση η θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το πάγιο ποσοστό που επιβαρύνονται και τα "κλειστά" διαμερίσματα πράγμα που θα καθιστά την συνολικά δαπάνη εντελώς ασύμφορη.
     
    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτό με το 50%+1 πρέπει να καταργηθεί! Δεν μπορεί πχ κάποιος που χρησιμοποιεί το διαμέρισμά του 1 μήνα το χρόνο, να πληρώνει το 30% της κεντρικης θέρμανσης, σύμφωνα με τον κανονισμό, ειδικά όταν το "καίνε" 10 ώρες τη μέρα!

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.