Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πώς διαμορφώνονται τα κόστη ενέργειας ανά τεχνολογία ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ


    Σταθερά αμετάβλητη είναι η διαφορά του λιγνίτη από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι αλλαγές ως προς το κόστος των μονάδων ανα τεχνολογία ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, με τις μονάδες λιγνίτη να έχουν μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου. Μάλιστα η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε από τον περασμένο Μάρτιο πτώση 13%.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών για τον λιγνίτη ήταν 221,07 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ για το φυσικό αέριο(μονάδες συνδυασμένου κύκλου) ήταν 149,74 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλά είναι η ρυθμισμένη τιμή εσόδων για τις ΑΠΕ, η οποία διαμορφώθηκε στα 85 ευρώ.

    Να σημειωθεί πως η Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) ανά τεχνολογία ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για το μήνα Μάρτιο 2023 σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ διαμορφώνεται ως εξής:

    reyma pin1

    Οι ΑΠΕ αποτελούν και το μεγαλύτερο «αιμοδότη» του ταμείου άντλησης υπερεσόδων. Μέχρι στιγμής από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έχουν εισρεύσει 3,270,475,975.85 και βέβαια έχει σημασία το γεγονός πως το υπουργείο Ενέργειας έχει πρόθεση να συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και τους επόμενους μήνες.

    Από την άλλη πλευρά, η λιγνιτική παραγωγή παρότι παραμένει μια χρυσή εφεδρεία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΡΑΕ παραμένει τους τελευταίους μήνες ένα ακριβό καύσιμο. Όμως σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Απρίλιο η λιγντική παραγωγή τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 56%. Ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στις 275,156 GW. Οι περισσότερες μονάδες δεν λειτουργούσαν με «φουλ» τις μηχανές, με εξαίρεση τον ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ V που λειτουργούσε στο 65%.


    Πηγή: https://www.ienergeia.gr/ilektrismos/24911/apo-tis-fthines-ape-mexri-ton-akrivo-ligniti-pos-diamorfonontai-ta-kosti



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.