Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΡΑΕ: Έλεγχος σε 418 φωτοβολταϊκά πάρκα για υπέρβαση της συμφωνημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


    Να προχωρήσει άμεσα σε έλεγχο 418 φωτοβολταϊκών πάρκων που παράγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές που προβλέπουν οι άδειές τους και συνεπώς αποζημιώνονται με υψηλότερα ποσά ζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

    Σε επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστ. Μάνο, που κοινοποιείται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντη επισημαίνεται πως «δεδομένης της σημασίας της άμεσης αποκατάστασης της νομιμότητας, καθώς η υπέρβαση των δηλωθέντων ορίων έχει ως συνέπεια τη μη ορθή τιμολόγηση και είσπραξη αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καλείται ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ, όπως προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαπίστωση των εν λόγω περιπτώσεων και ενημερώσει την Αρχή σχετικώς, έως τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022».

    Για τα 418 φωτοβολταϊκά πάρκα θα διερευνηθεί αν με επεκτάσεις ή άλλα τεχνικά μέσα έχει αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να λαμβάνουν αδικαιολόγητα υψηλότερες αποζημιώσεις από τον ειδικό λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ) στήριξης των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα η πιθανή ζημιά για τον ΕΛΑΠΕ είναι μεγαλύτερη καθώς «οι σταθμοί που προβαίνουν σε ενεργειακή αναβάθμιση είναι κατά κύριο λόγο παλαιοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί με αρκετά υψηλές συμφωνημένες τιμές αποζημίωσης».

    Για να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα προς έλεγχο 418 φωτοβολταϊκά πάρκα χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες.

    Η πρώτη αφορά τον υπολογισμό και ανάλυση της συμπεριφοράς του συντελεστή απόδοσης του κάθε φωτοβολταϊκού. Η δεύτερη μεθοδολογία στηρίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ που λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

    Η Επιτροπή Παρακολούθησης θεωρεί πως «ως σημαντική αύξηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταθμού που αναβαθμίστηκε ενεργειακά ο παραγωγικός εξοπλισμός του λαμβάνεται η αύξηση κατά τουλάχιστον 5% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού κατά το έτος ελέγχου σε σχέση με τη μέγιστη ετήσια παραγωγή του εν λόγω σταθμού τα προηγούμενα, από το έτος ελέγχου, πέντε έτη, με βάση απολογιστικά στοιχεία των αρμόδιων Διαχειριστών».

    Δηλαδή εισηγείται την παρακολούθηση της μέγιστης παραχθείσας ενέργειας κάθε φωτοβολταϊκού μηνιαία ανά κυλιόμενη πενταετία.

    Η νομοθετική ρύθμιση

    Η ίδια Επιτροπή Παρακολούθησης εισηγείται και νομοθετική ρύθμιση ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο ελέγχου για τυχόν ενεργειακές αναβαθμίσεις του παραγωγικού εξοπλισμού φωτοβολταϊκών πάρκων πριν τη λήξη της συμβατικής περιόδου λειτουργίας των σταθμών.

    Όπως επισημαίνει στην πρότασή της μια τέτοια αναβάθμιση «αποτελεί ενέργεια εκτός συμβατικού πλαισίου, δεδομένου ότι τέτοιου είδους αναβαθμίσεις οδηγούν εμμέσως σε μεταβολή της αδειοδοτημένης ισχύος». Και ταυτόχρονα σε αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης από τον ΕΛΑΠΕ.

    Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η Επιτροπή Παρακολούθησης προβλέπει πως ο ΔΑΠΕΕΠ και ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργούν ελέγχους κατά την τελευταία μηνιαία εκκαθάριση κάθε έτους, εντοπίζουν τα φωτοβολταϊκά στα οποία υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα εντάσσουν σε ειδικό κατάλογο.

    Ταυτόχρονα συμψηφίζουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν οι ιδιοκτήτες τους ώστε να επιστραφεί η πρόσθετη αποζημίωση που έλαβαν λόγω του «φουσκώματος» της εγκατεστημένης ισχύος. Στη ρύθμιση προβλέπεται και η αποζημίωση που θα λαμβάνει το εν λόγω φωτοβολταϊκό μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

    Ο έλεγχος θα διενεργείται από τον ΔΑΠΕΕΠ και το ΔΕΔΔΗΕ με πρώτο έτος ελέγχου το 2017.

    Τι σημαίνει, όμως, ενεργειακή αναβάθμιση των φωτοβολταϊκών, ώστε να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τη σύμβασή τους;

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Παρακολούθησης «στον όρο ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνονται, όχι αποκλειστικά, και οι ενέργειες αντικατάστασης των παλιών φωτοβολταϊκών πανέλων του σταθμού με νέα καλύτερης απόδοσης ή/και η τοποθέτηση και χρήση συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου (trackers) με αποτέλεσμα την αύξηση κατά πολύ της απόδοσης του συστήματος».


    Πηγή: https://www.powergame.gr/green-power/220144/rae-epistoli-se-deddie-gia-elegcho-se-418-fotovoltaika-parka/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.