Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ρεύμα με προπληρωμένες κάρτες


    Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγα χρόνια τα «ρολόγια» της ΔΕΗ με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, που προωθεί ο Διαχειριστής των Δικτύων Διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα εντός του Ιουλίου, πρόκειται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των πρώτων 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση.

     

    Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, ύψους 41-42 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί με την τοποθέτηση μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος, μία επένδυση της τάξης των 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ, που απορρέει από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία επιβάλλει το 80% των καταναλωτών να διαθέτουν έξυπνους μετρητές ως το 2020.

     

    Οι ηλεκτρονικοί ή «έξυπνοι» μετρητές καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ρεύματος και μεταδίδουν την πληροφορία στο ειδικά εξοπλισμένο κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ. Ο καταναλωτής θα παρακολουθεί σε οθόνη στο σπίτι ή στην επιχείρησή του τις καταναλώσεις και τις χρεώσεις και θα τις διαχειρίζεται ανάλογα, μειώνοντας το ενεργειακό του κόστος. Οι «λογαριασμοί έναντι» της ΔΕΗ, που πληρώνονται κάθε δίμηνο θα καταργηθούν, όπως και η τετραμηνιαία καταμέτρηση στο «ρολόι», που σήμερα συνήθως πραγματοποιείται από υπεργολάβους, συνεργαζόμενους με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το σύστημα θα μπορεί να «βλέπει» αμέσως τις βλάβες και ανάλογα να τις επιδιορθώνει, θα μπορεί να ενημερώνει τον καταναλωτή με μηνύματα κ.λπ., καθώς συνδυάζει τηλεπικοινωνιακό και πληροφοριακό δίκτυο.

     

    assets_LARGE_t_942_43791308_type12128.jpg

     

     

    Με τους έξυπνους μετρητές γίνεται ευκολότερη η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η διαχείριση των τιμολογίων, καθώς οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος οικονομικών πακέτων-προσφορών, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας σε ώρες μη αιχμής. Ανοίγει έτσι η δυνατότητα για τα πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος αλλά και για τα έξυπνα δίκτυα διανομής, που αναμένεται να αλλάξουν το προφίλ της αγοράς ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.

     

    Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση επί της προκήρυξης του διαγωνισμού και μόλις τελειώσουν τα διαδικαστικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα δημοσιεύσει τον διαγωνισμό, ο οποίος προβλέπει ότι 14 μήνες μετά την ανάθεση το σύστημα πρέπει να λειτουργεί.

     

    Το πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ

     

    assets_LARGE_t_942_43791309_type12128.jpg

     

     

    Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 160.000 μετρητών σε επτά επιλεγμένες περιοχές στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς και τη δημιουργία του Κέντρου Συλλογής και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων. Από το σύνολο, οι 130.000 μετρητές αφορούν μονοφασικές συνδέσεις και οι 30.000 τριφασικές, ενώ το σύστημα μπορεί να επεκταθεί στις 200.000. Το 35,6% των έξυπνων μετρητών ή περίπου 57.000 συσκευές θα εγκατασταθούν σε σπίτια και επιχειρήσεις στον νομό Ξάνθης, το 52,5% ή περίπου 84.000 στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο, το 4,4% ή 7.000 μετρητές στην Αθήνα, το 1,9% ή 3.000 στη Θεσσαλονίκη και το 5,6% ή 9.000 συσκευές στη Λευκάδα. Οσοι μετρητές είναι ήδη εγκατεστημένοι θα αντικατασταθούν και θα συνδεθούν με το νέο σύστημα.

     

    Ο πελάτης στην οθόνη του θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση και την τιμολόγησής της. Η εξαγωγή των δεδομένων θα εκτελείται τουλάχιστον κάθε 24 ώρες.

     

    Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός web portal, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να βλέπουν τα πρόσφατα και τα ιστορικά δεδομένα χρήσης, καθώς και τα στοιχεία των χρεώσεων. Θα επιτρέπει και προηγμένες λειτουργίας, όπως π.χ. την προπληρωμή και ενδεχομένως την αυτόματη πληρωμή του λογαριασμού στον προμηθευτή, ενώ μέσω κινητών ο πελάτης θα μπορεί να ανταλλάσσει μηνύματα με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον προμηθευτή του.

     

    Ο ανάδοχος του έργου που θα προκύψει από τον διαγωνισμό εκτός από τους μετρητές θα πρέπει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, το Κέντρο Τηλεμέτρησης (μαζί με το εφεδρικό του σύστημα), ικανό να υποστηρίξει τουλάχιστον 250.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης.

     

    Σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του έργου ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία το Κέντρο και εντός των επομένων δέκα μηνών να έχει εγκαταστήσει τους μετρητές.

     

    Προπληρωμένες κάρτες ρεύματος και χρονοχρέωση

     

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα μπορεί να υποστηρίξει και τις προπληρωμένες κάρτες ηλεκτρικού ρεύματος.

     

    Πρόκειται για κάρτες, σαν της καρτοκινητής τηλεφωνίας, που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προ-αγοράσει χρόνο χρήσης ρεύματος.

     

    Πρόσφατα, η ΑΗΚ, η αντίστοιχη ΔΕΗ στην Κύπρο, προκήρυξε διαγωνισμό για την τοποθέτηση τέτοιου συστήματος με 3.000 μετρητές. Πρόκειται για σύστημα που χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με συχνή εναλλαγή ενοίκων, σε νοικοκυριά με απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, σε εξοχικά κ.λπ.

     

    Αλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα ένταξης στο σύστημα των Τιμολογίων Χρονοχρέωσης (Time-of-Use) και των Τιμολογίων Κρίσιμης Αιχμής ( Critical Peak Pricing).

     

    Ο εκάστοτε προμηθευτής ηλεκτρισμού θα μπορεί να παρέχει τιμολόγια με ζώνες ή ώρες χρέωσης, υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά, που ως γνωστόν ανεβαίνει όταν η ζήτηση είναι υψηλή, δηλαδή τις ώρες αιχμής, και υποχωρεί τις υπόλοιπες ώρες. Επίσης θα μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα στο δίκτυο κ.λπ.

     

    Στόχος της Ε.Ε. είναι ως το 2020 το 80% των καταναλωτών να διαθέτει έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για μία τεράστια αγορά της τάξης των 30 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 170-180 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών μετρητών σε όλη την Ευρώπη.

    Η χώρα που πρώτη εφάρμοσε το νέο σύστημα είναι η Σουηδία, ενώ στην Ιταλία η Enel εγκατάστησε ηλεκτρονικούς μετρητές σε περίπου 36 εκατ. πελάτες στο διάστημα από το 2008 ως το 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

     

    Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113307099





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Στην Αγγλία υπάρχει χρόνια τώρα η προπληρωμένη κάρτα για ρεύμα. Βάζεις στο ψιλικατζίδικο "μονάδες" και φορτίζεις τον μετρητή. Ιδανικό για φοιτητές κλπ .

    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτά είναι τα εύκολα. Για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της πολιτισμένης "μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας"  που τους έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης, μπορούν να κάνουν κάτι;

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Φυσικά και θα κόβεται γι' αυτό γίνεται, γιατί και το ρεύμα δεν είναι αγαθό είναι εμπόρευμα: έχεις (προ)πληρώνεις, δεν έχεις σε τρώει το μαύρο σκοτάδι. Τα καλά της τεχνολογίας στο μεγαλείο τους. Κατά τα άλλα πράσινες τεχνολογίες και κουραφέξαλα. Τι έχουν οι παραδοσιακοί μετρητές της ΔΕΗ? Είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας? Υπάρχει πρόβλημα στην καταμέτρηση?

    Η πρόοδος της τεχνολογίας όταν υπηρετεί τους πολλούς είναι για καλό. ¨Οταν υπηρετεί τους λίγους προφανώς και την καταδικάζω. Αν το κράτος μέσω ενός σοβαρού σχεδιασμού που θα είχε σαν βάση την παροχή καλύτερων υπηρεσιών με μείωση του κόστους (και με αντίστοιχη μείωση του τιμολογίου) και με αντίστοιχη κοινωνική πολιτικήμ, τότε φυσικά και να αντικαθιστούσε τους μετρητές και ότι άλλο ήθελε (π.χ. σκεπασμένους ταινιόδρομους στα λιγνυτορυχεία). Αν γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο κάθε ιδιώτης (τύπου Ενέργκα ας πούμε) μην χάσει τους πελάτες του που του χαρίζουν έτσι για πλάκα τότε να μην τοποθετηθούν ποτέ και ας είμαστε αρχαίοι.

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Πάντως δεν έχω καταλάβει σε τι οφελεί η κάρτα από το να έχεις κανονικά ρεύμα να σου έρχεται αυτόματα ο λογ/σμος χωρίς καταμέτρηση έναντι κτλ και αν δεν πληρώσεις τότε να κόβεται... Μάλλον όπως είπε ο cve20126 αυτό είναι για τίποτα φοιτητές που μπορεί να μην μένουν μόνιμα σε μια κατοικία.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δλδ δε πρεπει να αναβαθμιστουν οι απαρχαιωμενοι μετρητες με καινουριους?

    Ενοχλει κανεναν η υπαρξη σταθερου μετρητη ΚΑΙ προπληρωμενων καρτων οπως υπαρχει στη μιση ευρωπη (οκ δεν εχει παντου)?

     

    Το προβλημα ειναι οτι το ρευμα ειναι πανακριβο στην Ελλαδα.

    Το προβλημα ειναι οτι το ρευμα ακριβαινει οσο μια εταιρια με δημοσιοκοπριτες την βαζουν καθημερινα μεσα.

    Το προβλημα ειναι οτι η εταιρια αυτη ειναι μονοπώλιο κ καταφερνει να μπαινει μεσα.

    Το προβλημα ειναι οτι υπαρχουν κ αλλα γιδια σαν τον Ταμηλο κ τους ψηφοφορους του που θεωρουν το ρευμα μη κοινωνικο αγαθο.

    Link to comment
    Share on other sites

    Συγνώμη zografos_k από ποια άποψη το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πανάκριβο; Στην Γερμανία, ας πούμε, έχει μέσο όρο η τιμή της κιλοβατώρας 0,29Ε , στην Αγγλία έχει περίπου 0,17Ε. Στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,13Ε συμπεριλαμβανομένων των εξόδων για δίκτυο μεταφοράς και διανομής (έτσι το έχει στο site η ΔΕΗ . Λογικά στην Γερμανία και την Αγγλία μέσα στην τιμή συμπεριλαμβάνονται αυτά. Η καθαρή ενέργεια χρεώνεται 0.09 μέσο όρο από την ΔΕΗ). Άρα με ποία λογική είναι ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα; Στους πίνακες για την τιμή της κιλοβατώρας στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις.

    Edited by Vasilis_Thomas
    Link to comment
    Share on other sites

    Το ακριβο ή το φτηνο είναι σχετικο.

    Αν μας φτασουν σαν Ελληνες να εχουμε εσοδα το μηνα της ταξης του "πειναω" και 1 λεπτο να κοστιζει το ρευμα είναι πανακριβο.

    Edited by georgegaleos
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    1. Φταιει ο ιδιωτης αν το κρατος ειναι ανικανο να ελεγξει τους Μηλιωνιδες? Κ για να μην υπαρχουν Μηλιωνιδες πρεπει να γινουμε Σοβιετ? Ωχ...περιμενε...αφου ειμαστε ηδη!

     

    *Αν κ τις περισσοτερες φορες δεν τους ελεγχει καθως συμμετεχει κ το ιδιο απο την πισω πορτα.

     

    2. Το ρευμα ειναι ακριβο εφοσον το θεωρουμε κοινωνικο αγαθο. Και εχει σχεση με τα γενικοτερα εξοδα ενος νοικοκυριου.

    Θεωρω το νερο και το ρευμα ακριβο σε σχεση με τους μισθους στην Ελλαδα και τους φορους, αμεσους κ εμμεσους, που υπαρχουν.

     

    Κ τα γραφω αυτα ζωντας παραλληλα και σε περιοχη απο τις φθηνοτερες-κ πλεον κ φτωχοτερες-στην Ελλαδα, στην Ημαθια.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.