ΣΕΦ: Νέος πρακτικός οδηγός για την αυτοκατανάλωση ενέργειας μέσω Φ/Β
Η ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν αποτελεί μόνο μία αναγκαία συνιστώσα για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εθνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Πρόκειται για μια προσέγγιση που:
• Εξοικονομεί δαπάνες για όλους τους καταναλωτές.
• Μειώνει τη ζήτηση από το δίκτυο.
• Περιορίζει τις απώλειες ενέργειας.
• Συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια.
• Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
• Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
• Ενδυναμώνει την απασχόληση στην Περιφέρεια.
• Ενισχύει την κοινωνική αποδοχή της πράσινης μετάβασης, καθώς ο πολίτης και η μικρομεσαία επιχείρηση αποκτούν, ως παραγωγοί, ενεργό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα.
Με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/102876/1958 (ΦΕΚ 5573Β’/14.9.2026) υπουργική απόφαση εκσυγχρονίστηκε το καθεστώς της αυτοκατανάλωσης (η οποία με τη μορφή του Ενεργειακού Συμψηφισμού [net-metering] ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2015) και πλέον, από το 2024, συνεχίζει ως ταυτοχρονισμένος συμψηφισμό (net-billing).
Υπάρχουν πολλές μορφές αυτοκατανάλωσης σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.
1. Αυτοκατανάλωση με μηδενική έγχυση της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο.
2. Αυτοκατανάλωση με πώληση της περίσσειας ενέργειας που δεν ιδιοκαταναλώνεται.
3. Αυτοκατανάλωση με εικονικό συμψηφισμό (όπου ο σταθμός παραγωγής βρίσκεται σε άλλο χώρο από την κατανάλωση).
Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμη:
1. Αυτοκατανάλωση μικρής κλίμακας με μικροηλιακά συστήματα ισχύος έγχυσης έως 800 W με ρευματολήπτη (plug-in ή “φωτοβολταϊκά πρίζας” ή “φωτοβολταϊκά μπαλκονιού”, όπως είναι γνωστά).
2. Αυτοκατανάλωση χωρίς έγχυση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες χωρίς φωτοβολταϊκό).
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο;
1. Η αυτοκατανάλωση αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ, Ενεργειακές Κοινότητες).
2. Στο net-billing, ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και μπορεί να αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης (ή για την περίπτωση των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών με την Ειδική Τιμή Αγοράς των φωτοβολταϊκών).
3. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος έως 10,8 kWp με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου ή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού αποκλειστικά για καταναλωτές οικιακής χρήσης θεσπίστηκε ειδικό πρόγραμμα “Οικιακά Φωτοβολταϊκά”.
4. Οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού.
5. Προβλέπεται συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing). Τουλάχιστον δύο (2) αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο ή σε συγκρότημα κατοικιών μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων. Στον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια.
6. Στην περίπτωση του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net-billing) καθώς και μηδενικής έγχυσης (zero feed-in), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (σε kVA). Στην περίπτωση του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing), η ισχύς κάθε σταθμού παραγωγής που εγκαθίσταται μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) της εγκατεστημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων.
7. Ο σταθμός του αυτοκαταναλωτή μπορεί να ανήκει στην κυριότητά του ή σε τρίτο πρόσωπο ή να αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης μέσω τρίτου προσώπου, της εγκατάστασης και λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης και της συντήρησης, αν το τρίτο πρόσωπο παραμένει υπό τις εντολές του αυτοκαταναλωτή. Στην περίπτωση αυτή, το τρίτο πρόσωπο δεν θεωρείται αυτοκαταναλωτής. Στην περίπτωση που ο σταθμός αυτοκαταναλωτή εγκαθίσταται από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο αυτοκαταναλωτή, το οικονομικό αποτέλεσμα της πλεονάζουσας ενέργειας για τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό
ή τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό εφόσον aποζημιώνεται, έχει ως ωφελούμενο αποκλειστικά τον αυτοκαταναλωτή.
8. O αυτοκαταναλωτής ή το τρίτο πρόσωπο που κατέχει τον σταθμό μπορεί να συνάπτει διμερείς συμβάσεις αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την πλεονάζουσα ενέργεια για τις περιπτώσεις του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού που πληρώνεται από την αγορά. Αντίστοιχα, ο Προμηθευτής ή ο Φορέας Σωρευτικής εκπροσώπησης μπορεί να
εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.
Ο πλήρης οδηγός: https://helapco.gr/xoorigle/2026/09/HELAPCO_Self_Consumption_Sep2026.pdf











Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now