Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ταμείο Ανάκαμψης: 3 εμβληματικά PPAs και 18 ενεργειακές κοινότητες έχουν χρηματοδοτηθεί


    Τρία εμβληματικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΑΠΕ που χρησιμοποιούν τα corporate PPAs, 18 ενεργειακές κοινότητες, πολλές επενδύσεις μικρομεσαίων εταιρειών σε net metering και έργα διασύνδεσης στις Κυκλάδες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ. Νίκος Μαντζούφας από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στους Δελφούς.

    Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, από ένα σύνολο 628 έργων ύψους 16 δισ. ευρώ που επιχορηγούνται, τα πιο εμβληματικά έργα ήταν τρία μεγάλα έργα ΑΠΕ που έχουν "κλειδώσει" εταιρικές διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας.

    Πρόκειται για τα έργα της κοινοπραξίας RWE –ΔΕΗΑΝ στη Δυτική Μακεδονία, του ομίλου Μυτιληναίου και της CERO Generation, του «πράσινου βραχίονα» της Macquarie.   Επίσης, στον τομέα της ενέργειας, στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα, από τους πέντε πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης  -πέρα από τον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ ο οποίος αφορά κυρίως τις μεγάλες εταιρείες - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν στο net metering επί των εγκαταστάσεων τους, εκσυγχρονίζοντας τις ψυκτικές και θερμαντικές εγκαταστάσεις. Επίσης, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και ενεργειακών κοινοτήτων καθώς ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί 18 από τον «κουμπαρά» του Ταμείου. Πέρα από τον ενεργειακό τομέα, δεύτερος σημαντικός τομέας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι του τουρισμού και ο   τρίτος τομέας της μεταποίησης ειδικά ως προς την ψηφιακή μετάβαση.

    Επενδυτικά σχέδια

    Γενικότερα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι, από όταν   από όταν άρχισε να εξελίσσεται το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν υποβληθεί στις τράπεζες (έξι ελληνικές τράπεζες και δύο διεθνείς οργανισμοί), άνω των 390 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία αιτούνται πάνω από 5 δισ. ευρώ από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για προϋπολογισμούς έργων άνω των 12 δισ. ευρώ. Από αυτά τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί περισσότερα από 120 έργα, με δανειακούς πόρους   που υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ).

    Επί των 120 συμβασιοποιημένων έργων το 40% των σχεδίων προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ένα δεύτερο στοιχείο για να τονώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι στο ελάχιστο επιτόκιο που δίνουμε για τις μικρές επιχειρήσεις το επιτόκιο 15ετους διάρκειας είναι 0,35% σταθερό ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες 1%. Πρόκειται για ένα εργαλείο που απευθύνεται σε όλους», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζούφας. Να σημειωθεί ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σχετικά με τις επενδύσεις των έργων που επιχορηγούνται θα   πρέπει έως το 2026 να έχουν ολοκληρωθεί ενώ υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο δανειακό σκέλος.


    Στα 11,2 δισ οι εισροές στην Ελλάδα , ποσοστό - ρεκόρ επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη

    Πάντως, η Ελλάδα όπως επεσήμανε ο κ. Μαντζούφας είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχουν υποβάλλει δύο αιτήματα αποπληρωμής και   εκταμιεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτευξη πολύ απαιτητικών οροσήμων. «Στη χώρα μας εντός 18 μηνών έχουν εισρεύσει 11,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό σε ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή 6,7%. Από αυτά τα 11,1 δισ. ευρώ, το δανειακό σκέλος 2,2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες είναι συμβασιοποιημένα και έχουμε εκταμιεύσει προς τις τράπεζες άνω των 3,5 δισ. ευρώ ως ρευστότητα και διαθεσιμότητα πόρων και άνω των 3,4 δισ. ευρώ από το κομμάτι των επιχορηγήσεων έχουν εισρεύσει προς την οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.

    Και πρόσθεσε: «Έχουμε εντάξει 628 έργα στο κομμάτι των επιχορηγήσεων ύψους 16 δισ. με πολλά από αυτά να εξελίσσονται οι διαγωνισμοί και οι συμβασιοποιήσεις. Τρέχουμε γρήγορα και η αγορά ανταποκρίνεται, αν και έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας».


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/544026/megala-erga-ape-ppas-kai-energeiakes-koinotites-meso-tou-tameiou-anakampsis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.