Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ και υποδομές αερίου μονάχα για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού οι δύο βασικές συστάσεις της έκθεσης του IEA για την Ελλάδα


    Με θετικό πρόσημο αξιολογεί τις «πράσινες» επιδόσεις της χώρας νεότερη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει συστάσεις σε όλο το φάσμα του κλάδου της ενέργειας με άξονα την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης.

    Ως ένα γενικό συμπέρασμα, ο IEA εκτιμάει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει θετική πρόοδο στην μείωση της χρήσης άνθρακα και στην μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, ωστόσο χρειάζεται να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξετάζει την περίοδο από το 2017 έως σήμερα δηλαδή όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα.

    Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουν οι συστάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ, καθώς και η ανάγκη οι όποιες νέες επενδύσεις σε υποδομές αερίου να αντιστοιχούν πλήρως στις απαιτήσεις της ασφάλειας εφοδιασμού χωρίς πρόσθετες υποδομές που δεν υπηρετούν τον παραπάνω στόχο.

    Επιπρόσθετα, ειδική μνεία γίνεται για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μίγματος με πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ τεχνολογιών ΑΠΕ όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και για την πρωτοβουλία ανάπτυξης νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

    Οι εν λόγω υποδομές θα επιτρέψουν αφενός την εξαγωγή της περίσσειας παραγόμενης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας. Τέλος, εκτενής αναφορά γίνεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου, σημειώνοντας τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό τους.

    Οι βασικές συστάσεις του ΙΕΑ για τις ΑΠΕ

    Ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, ο ΙΕΑ παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους διαχειριστές του δικτύου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες επενδύσεις στα δίκτυα θα εστιάσουν στις πιο «προβληματικές» από άποψη «κορεσμού» περιοχές του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η έγκαιρη σύνδεση των έργων και αφετέρου τα τουλάχιστον 4 GW σε νέα έργα στο δίκτυο μέχρι το 2025.

    Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εργαστεί μαζί με τις φορείς της αγοράς και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και το οποίο θα διασφαλίζει την ταχεία αδειοδότηση και σύνδεση των έργων και ταυτόχρονα την εξισορρόπηση πόρων, το κόστος δικτύου, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα και χρήσεις γης.

    Μια 3η σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά την ταχεία εφαρμογή της αδειοδότησης «one stop-shop» με σχετική παρακολούθηση ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

    Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει τον συντονισμό μέτρων με στόχο την ανάπτυξη της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και του εξηλεκτρισμού των τελικών χρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συνοχή του ηλεκτρικού συστήματος.

    Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/tahyteri-adeiodotisi-ton-ape-kai-nees-ypodomes-aerioy-gia-tin-asfaleia-efodiasmoy-oi-dyo



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.