Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα σχέδια για νέα αιολικά πάρκα από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Λίγες ημέρες απέμειναν για την δημοπράτηση των 12 συνολικά αιολικών πάρκων που θα ανακατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. σε Εύβοια, Κρήτη καθώς και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου 2017 για το ΑΠ στη θέση Παλαιόπυργος-Περδικιές της Μονής Τοπλού στην Κρήτη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 7,5 MW. Την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση που αφορά στο «πακέτο» των 11 ΑΠ σε: Μαρμάρι Εύβοιας, Περδίκι Ικαρίας, Άγιο Ιωάννη Καρπάθου, Σιγρί Λέσβου, Βίγλα Λήμνου, Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου, Μελανιό και Ποταμιά Χίου, Προφήτη Ηλία Ψαρών, Τηγάνι Μυκόνου και Μαμάδο Τήνου. Η συνολική ισχύς των 11 πάρκων ανέρχεται σε 24,30 MW.

     

    Οι αρχικές ημερομηνίες για την διεξαγωγή των διαγωνισμών είχαν οριστεί νωρίτερα για τις 30 και 31 Ιανουαρίου 2017. Τα αντικείμενα των προς δημοπράτηση έργων repowering (επαναλειτουργίας) των ΑΠ, προβλέπουν, εκτός από την κατασκευή, την λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο για περίοδο 14 ετών με την υπογραφή του σχετικού Συμφωνητικού Λειτουργίας και Συντήρησης του ΑΠ, το οποίο θα ενεργοποιείται με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το ΑΠ στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη ανέρχεται σε 9,18 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 11 σε Αιγαίο και Εύβοια σε 29,34 εκατ. ευρώ.

     

    Στις περισσότερες περιπτώσεις τα έργα αφορούν στην «αναγέννηση» υφιστάμενων, πεπαλαιωμένων πάρκων που θα αποξηλωθούν και θα εξοπλιστούν με νέες ανεμογεννήτριες, σύγχρονης τεχνολογίας και μεγαλύτερης ισχύος μαζί με τα απαραίτητα συνοδά έργα που έχει προκρίνει η μελέτη. Τα εντελώς καινούρια ΑΠ που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των εν λόγω διαγωνισμών είναι της Τήνου και της Μυκόνου. Χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση και λειτουργία του συνόλου των έργων έχει οριστεί για το 2018.

     

    Σημειωτέο πως τα αιολικά πάρκα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και, με την πάροδο των χρόνων, επιβάλλεται η αναβάθμισή τους, βασισμένη σε επικαιροποιημένες ανεμολογικές και περιβαλλοντολογικές μετρήσεις. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πάντως στοχεύει στο να αποσπάσει μια οικονομικά συμφέρουσα προσφορά στους επερχόμενους διαγωνισμούς, κάτι που αναμένεται να την διευκολύνει και στην δρομολόγηση νέων project στο μέλλον.

     

    Τα αιολικά πάρκα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις απαντήσεις για μια πιο βιώσιμη και «καθαρή» ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, ιδιαίτερα αν τα συγκρίνει κανείς με την κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επιβαρυντική χρήση του πετρελαίου. Η υλοποίησή τους ωστόσο αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις καχύποπτα από τις τοπικές κοινωνίες που στέκονται απέναντι στην υλοποίησή τους προβάλλοντας ως αντεπιχειρήματα τις παρενέργειες που τελικά ακυρώνουν το θετικό τους πρόσημο.

     

    Σε πρακτικό επίπεδο πάντως, τα αιολικά πάρκα και οι ΑΠΕ εν γένει, είναι πολύ καθαρότερες από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών (και κατ’ επέκταση σε φθηνότερο ρεύμα), μειώνουν αισθητά το αποτύπωμα άνθρακα, και βάσει αυτών, θα πρέπει να αναδειχθούν σε κεντρική στόχευση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/energeia/prasini-energeia/item/39086-dimopratoyntai-arxes-martiou-11-1-aiolika-parka-apo-ti-dei-ananeosimes





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.