Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Την αγορά των Βαλκανίων «βλέπουν» ως προοπτική οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί – Να μπει στο παιχνίδι φιλοδοξεί και η ΔΕΗ


    Το βλέμμα στραμμένο στις γειτονικές αγορές των χωρών της Βαλκανικής έχουν οι ελληνικοί όμιλοι της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής, μαζί φυσικά με το θερμό ενδιαφέρον που δείχνουν για τις εξελίξεις στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά, ιδίως ενόψει αλλαγής κυβέρνησης και συνολικής αντιμετώπισης του θέματος της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με πηγές με τις οποίες συνομίλησε το energypress, τρία είναι τα στοιχεία που ενισχύουν τη στροφή των ελληνικών ομίλων πρις τις γειτονικές αγορές:

    Το ένα, ότι οι επενδύσεις που ετοιμάζονται να γίνουν, τόσο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5, όσο  και των ιδιωτών σε σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης (έχουν ανακοινωθεί πέντε τέτοια σχέδια), ακόμα και αν δεν υλοποιηθούν όλες, θα δημιουργήσουν μια υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας και αντίστοιχων δυνατοτήτων παραγωγής.

    Το δεύτερο, ότι στην ηλεκτρική αγορά των Βαλκανίων υπάρχει καταγεγραμμένη έλλειψη «ευελιξίας», καθώς το βασικό ηλεκτροπαραγωγικό καύσιμο είναι το κάρβουνο, ενώ και τα δίκτυα αερίου που θα μπορούσαν να στηρίξουν ευέλικτες μονάδες αερίου είναι ελλιπή.

    Το τρίτο, ότι αναβαθμίζονται από τον ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας με τις γειτονικές χώρες και κυρίως με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια), γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δυνατότητες εξαγωγών ρεύματος. Ας σημειωθεί ότι επισπεύδεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία μέσω της γραμμής Μαρίτσα-Νέα Σάντα, ισχύος 1.500 MW, αλλά και σχεδιάζονται νέες διασυνδέσεις και αναβαθμίσεις στα δίκτυα με τα Σκόπια και την Αλβανία.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στο «παιχνίδι» των γειτονικών αγορών σκοπεύει να μπεί και η ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Παναγιωτάκης θα αναφερθεί διεξοδικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στη Βαλκανική ζώνη.

    Ήδη κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε στην αρχή της εβδομάδας ότι «το χαρτοφυλάκιο των μονάδων της ΔΕΗ δεν απευθύνεται μόνον στην ηλεκτρική αγορά της Ελλάδας».

    Παρόλα αυτά, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, μιλώντας με τα στελέχη της ελληνικής αγοράς, είναι ότι το ίδιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας ή έλλειψη «ευελιξίας» που πιθανόν θα αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά έναντι των σύγχρονων αποδοτικών ιδιωτικών μονάδων, θα αντιμετωπίζει και κατά την προσπάθειά της να εξάγει ρεύμα στις γειτονικές αγορές.


    Πηγή: https://energypress.gr/news/tin-agora-ton-valkanion-vlepoyn-os-prooptiki-oi-ellines-ilektroparagogoi-na-mpei-sto-paihnidi



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.