Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Το master plan των Αζέρων για τα Βαλκάνια


    Tο deal ΔΕΣΦΑ – Socar και τα εμπόδια των Βρυξελλών

     

    Η άδεια της Κομισιόν, για τη μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, αναμένεται να δοθεί μέσα στο γ΄ τρίμηνο τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

     

    Τα ΕΛΠΕ, ως μέτοχος του 35% του ΔΕΣΦΑ, έχουν λαμβάνειν 212 εκατομμύρια από το τίμημα των 400 εκατομμυρίων που θα καταβάλει η Socar για το 66% των μετοχών τής εταιρείας που διαχειρίζεται τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου. Έναντι του τιμήματος, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν έχει καταβάλει προκαταβολή ήδη από το τέλος τού 2013.

     

    Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που εξετάζει το φάκελο ΔΕΣΦΑ - Socar, δεν αγχώνεται ιδιαίτερα για το κλείσιμο του φακέλου –κάτι που γεννά ανησυχίες για τυχόν υπαναχώρηση της Socar, ασχέτως του ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον πωλητή.

     

    Συγκεκριμένα, στις 20 Ιανουαρίου, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την απόφασή της να ακυρώσει προηγούμενες αποφάσεις που έθεταν χρονικό όριο για την έκδοση της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται για το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας.

     

    Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη Socar θα έδινε μια ακόμη ώθηση στην βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου. Πάντως, από το τρίτο τρίμηνο του 2015, ο συνδυασμός της αποδοτικότατης λειτουργίας του συγκροτήματος Ελευσίνας και των ικανοποιητικών περιθωρίων διύλισης έχουν βελτιώσει την εικόνα με δείκτη μόχλευσης 40%, έναντι 43% του 2013.

     

    Φιλόδοξα τα σχέδια της Socar για ανάπτυξη στα Βαλκάνια

     

    Σε ό,τι αφορά τώρα στη Socar, η μεγάλη καθυστέρηση ή η προοπτική ακύρωσης του deal για την ΔΕΣΦΑ, δεν δείχνει να ακυρώνει τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς για επέκταση στα Βαλκάνια. Η συμμετοχή στον αγωγό ΤΑΡ προσφέρει ένα ισχυρό ατού για τις επόμενες κινήσεις της στην περιοχή.

     

    Έτσι, πριν από λίγες μέρες, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αλβανίας, για την σύνταξη της συνολικής μελέτης (master plan) για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

     

    Αυτό σημαίνει ότι η αζέρικη εταιρεία θα στηριχθεί στην διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Αλβανία για την τροφοδοσία της χώρας και τη δημιουργία του δικτύου που θα τροφοδοτεί την κατανάλωση. Επίσης, θα εξετάσει την προοπτική το δίκτυο αυτό να αποτελέσει τη βάση για την τροφοδοσία των χωρών βόρεια της Αλβανίας (Μαυροβούνιο, Βοσνία) με τον αγωγό Ionian Adriatic Pipeline.

     

    Το πρώτο σημαντικό είναι ότι η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει μέσω αναπτυξιακών ταμείων της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ ευνοεί το ρόλο της Socar, κυρίως όμως για τρίτες χώρες, ως αντίβαρο της ρωσικής Gazprom. Ας σημειωθεί εδώ ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και άλλων κοινοτικών θεσμών, αλλά και της ΒΡ, παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

     

    Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι στη συμφωνία γίνεται μνεία στη δυνατότητα αξιοποίησης κατάλληλων γεωλογικών δομών που διαθέτει η Αλβανία, για τη δημιουργία υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου.

     

    Η ανάπτυξη παρόμοιων υποδομών στην Αλβανία εκτός του ότι βελτιώνει την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής, αναβαθμίζει σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της γειτονικής χώρας ως περιφερειακού κόμβου.

     

    Πηγή: http://www.dealnews.gr/roi/item/134256-%CE%A4%CE%BF-master-plan-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%91%CE%B6%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1#.VPSIiPmsVnY





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.