Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΥΠΕΝ: Αλλαγές στα ομαδοποιημένα αιτήματα ΑΠΕ, στις συνδέσεις του ΔΕΔΔΗΕ και στη χρήση δασικών εκτάσεων – Ετοιμάζονται εγγυητικές μαζί με την αίτηση στη ΡΑΕ


    Τα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις «αιτήσεις ευκαιρίας» για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, καθώς οι απλοποιήσεις των επομένων βημάτων αδειοδότησης, θα τεθούν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, στη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ, όπως ανέφερε σε εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ την Παρασκευή η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Α. Σδούκου. Την ίδια στιγμή, στη σύσκεψη θα συζητηθούν και στοχευμένες παρεμβάσεις σε μία σειρά από επιμέρους εμπόδια που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των έργων - «μικρά ζητήματα που κάνουν τη ζωή των επενδυτών δύσκολη, καθυστερώντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

    Ένα τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, αφορά τη διαχείριση των ομαδικών αιτημάτων «μικρών» έργων στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία όπως πρόσθεσε με τη συσσώρευσή τους στον Διαχειριστή, έχουν μπλοκάρει τα μεγαλύτερα έργα που «έρχονται» με Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ. Η Γενική Γραμματέας δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στο τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ, ωστόσο η αναφορά αυτή υποδηλώνει πως το υπουργείο έχει καταλήξει σε παρεμβάσεις, που θα «απαντούν» στο πρόβλημα. 

    Επίσης, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί ο τρόπος επιτάχυνσης της εξέτασης από τον ΔΕΔΔΗΕ των αιτήσεων σύνδεσης, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αξιολόγηση του ιδιοκτησιακού, που δημιουργεί και το μεγαλύτερο φόρτο στον Διαχειριστή. Τρίτο πρόβλημα είναι η επίσπευση των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν παράπονα ότι συχνά εξαντλείται η διορία του 12μηνου. 

    Τρίτη «γάγγραινα», όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, είναι οι τροποποιήσεις των έργων, οι οποίες ουσιαστικά έχουν ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ένα ακόμη θέμα που θα παρουσιασθεί η ανελαστικότητα εκ μέρους των Διαχειριστών σε σχέση με την Οριστική Προσφορά Σύνδεση για μικρότερη ισχύ σε σχέση με εκείνη που ορίζει η ΑΕΠΟ, ώστε να μπορεί να ηλεκτροδοτείται σταδιακά ένα αιολικό έργο, καθώς και για την εξάρτηση της Σύμβασης Σύνδεσης με την Άδεια Εγκατάστασης.

    Επίσης, θα παρουσιασθούν παρεμβάσεις και για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην υλοποίηση έργων σε δασικές εκτάσεις, με τις απαρχαιωμένες πλέον προδιαγραφές στη δασική οδοποιία και τα εμπόδια που μπαίνουν με τις μελέτες αναδάσωσης. Η κ. Σδούκου σημείωσε πως το υπουργείο έχει σκεφτεί παρεμβάσεις, και έχει παρακινήσει την αρμόδια Γενική Γραμματεία και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, για να βρεθούν λύσεις. 

    Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για απλοποίηση των μετέπειτα αδειοδοτικών βημάτων, με τον περιορισμό των δικαιολογητικών για την υποβολή αιτήσεων σε κάθε φάση, αλλά και με ψηφιοποιημένες διαδικασίες τόσο κατά την υποβολή, όσο και κατά την έκδοση όλων των αδειών. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα one stop shop, που θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για τους επενδυτές, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την ταυτότητα των έργων. 

    Όπως έχει γράψει το energypress, με τις παρεμβάσεις δεν επέρχεται κάποια κεντρική μεγάλη αλλαγή (όπως ήταν η κατάργηση της άδειας παραγωγής στην απλοποίηση της πρώτης φάσης), αλλά εισάγονται σειρά από ρυθμίσεις που επιλύουν πολλά από τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην ωρίμανση των έργων τους και επιταχύνονται κατά πολύ οι χρόνοι που απαιτούνται για την αδειοδότηση. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, θα απαιτούνται πια λιγότερα βήματα, μικρότερος αριθμός δικαιολογητικών και διοικητικών αποφάσεων για τη λήψη από την οριστική προσφορά σύνδεσης, μέχρι την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και η προοπτική υποχρεωτικής επιβολής εγγυητικής επιστολής μαζί με την αίτηση για τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, ως δικλείδα ασφαλείας για την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή. Πληροφορίες «δείχνουν» πως η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη, με σκοπό να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε από τον επόμενο Κύκλο υποβολής, που θα «ανοίξει» τον Ιούνιο. 

    Μάλιστα, υπήρχαν ενδείξεις πως στόχος του ΥΠΕΝ είναι το μέτρο να έχει και αναδρομική ισχύ, με την εφαρμογή από τον Κύκλο υποβολής του Δεκεμβρίου 2020, με τον οποίο έκανε «πρεμιέρα» η Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα κατά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ 1.544 αιτήσεις για έργα 34,48 MW, για τα οποία απομένει μόνο η καταβολή του τέλους έκδοσης ώστε να λάβουν Βεβαίωση Παραγωγού. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/ypen-allages-sta-omadopoiimena-aitimata-ape-stis-syndeseis-toy-deddie-kai-sti-hrisi-dasikon



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.