Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Χωρίς εκπτώσεις από τη ΔΕΗ αλλά και χωρίς νέα τιμολόγια κινδυνεύει να μείνει η βιομηχανία


    Δίχως εκπτώσεις στο ρεύμα αλλά και χωρίς νέα εξατομικευμένα τιμολόγια κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της, κινδυνεύει να μείνει η βαριά βιομηχανία.

     

    Την ανησυχία αυτή διατυπώνουν στελέχη της αγοράς, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι προχωρά στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης (7 Δεκεμβρίου) με θέμα την κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα τιμολόγια υψηλής τάσης και την έγκριση των νέων τιμολογίων.

     

    Η ανακοίνωση δεν έπεσε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία. Αναμενόταν εδώ και καιρό, ενώ πριν από μια εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αρκετές βιομηχανίες για τα νέα τιμολόγια.

     

    Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλη βιομηχανία φαίνεται να έχει αποδεχθεί προφορικά το νέο τιμολόγιο που της πρότεινε η ΔΕΗ και το οποίο προφανώς θα εγκριθεί από την επικείμενη γενική συνέλευση. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μπορεί και να πέσουν οι υπογραφές.

     

    Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, η συζήτηση αφορά τιμολόγια που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2017, δηλαδή θα έχουν διετή διάρκεια, ενώ θα έχουν ως βάση τα τιμολόγια του 2014 με ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με το προφίλ του κάθε μεγάλου καταναλωτή.

     

    Αυτό ωστόσο αφορά μια μόνο βιομηχανία, όχι και τις υπόλοιπες. Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο στέκει η ΔΕΗ να καταργεί την έκπτωση 20% πριν συμφωνήσει με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης για κοστοβαρή τιμολόγια που να ταιριάζουν στις ανάγκες κάθε μιας ξεχωριστά, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

     

    Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι με αρκετές βιομηχανίες η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη καθήσει στο τραπέζι, και θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα προλάβει να το κάνει μέχρι την προθεσμία της 7ης Δεκεμβρίου.

     

    Το θέμα της κατάρτισης νέων τιμολογίων για τη βιομηχανία είναι κομβικής σημασίας. Κι αυτό καθώς το Μνημόνιο του Αυγούστου που ψηφίστηκε στη Βουλή αναφέρει ρητά ότι καταργούνται οι εκπτώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης, με την υποχρέωση ωστόσο να καταρτιστούν κοστοστρεφή τιμολόγια μετά από εξατομικευμένη διαπραγμάτευση με κάθε μεγάλο βιομηχανικό πελάτη.

     

    Πρώτα φυσικά πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα τι σημαίνει κοστοστρεφή τιμολόγια. Διότι το κόστος είναι μια έννοια που αλλιώς την αντιλαμβάνονται στη ΔΕΗ και αλλιώς στη βιομηχανία.

     

    Για παράδειγμα η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς καταγράφεται μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, σε αντίθεση με τα σταθερά της κόστη που παραμένουν υψηλά για τα ορυχεία και τις μονάδες λιγνίτη.

     

    Στον αντίποδα οι βιομηχανίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Αφενός θεωρούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να μετακυλήσει στα τιμολόγια τα οφέλη που είχε από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αφετέρου εγκαλούν τη ΔΕΗ ότι δεν έχει μετακυλήσει στα κόστη της τα οφέλη και από άλλες παρεμβάσεις, και συγκεκριμένα την άρση μιας σειράς από ρυθμιστικά βάρη στη χονδρεμπορική αγορά (π.χ. κατάργηση των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος), που έχουν ελαφρύνει δραστικά τα κόστη της ΔΕΗ.

     

    Το ερώτημα επομένως είναι κατά πόσο αυτή η “κόντρα” ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα τιμολόγια θα επιλυθεί στις μεταξύ τους συναντήσεις, πριν δηλαδή τις 8 Δεκεμβρίου ή θα πάρει διαστάσεις και θα μεταφερθεί και σε νομικό επίπεδο.

     

    Πηγή: http://www.tanea.gr/news/economy/article/5310433/xwris-ekptwseis-apo-th-deh-alla-kai-xwris-nea-timologia-kindyneyei-na-meinei-h-biomhxania/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.