Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • IEA: Ερχεται έκρηξη ΑΠΕ με 1.100 GW σε φωτοβολταϊκά και 120 GW σε πλωτά αιολικά


    Κυριολεκτικά ζαλίζουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις επενδύσεις που θα γίνουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2026.

    Καλπάζουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο με την κύρια έμφαση να δίνεται σε φωτοβολταϊκά και μεγάλης κλίμακας πλωτά αιολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) με τίτλο «Renewables 2021 – Analysis and forecasts to 2026».

    Συνολικά αναμένεται πρόσθετη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές κατά μέσο όρο περίπου 305 GW ετησίως μεταξύ 2021 και 2026, σύμφωνα με την κύρια πρόβλεψη του IEA. Αυτό συνεπάγεται επιτάχυνση σχεδόν 60% σε σύγκριση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να επεκταθεί η δυναμικότητα των ΑΠΕ κατά 1.800 GW, ή πάνω από 60%, στην κύρια πρόβλεψή μας για το 2026, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 95% της αύξησης της συνολικής ισχύος παγκοσμίως.

    Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν ασκήσει ανοδική πίεση στο επενδυτικό κόστος, ενώ η διαθεσιμότητα πρώτων υλών και οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες αγορές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις για τους κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων βελτιώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των αιολικών και των φωτοβολταϊκών.

    Η σωρευτική υπεράκτια αιολική δυναμικότητα προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί έως το 2026, φτάνοντας σχεδόν τα 120 GW.

    Μόνο τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της νέας δυναμικότητας ΑΠΕ, με σχεδόν 1.100 GW να τίθενται σε λειτουργία κατά την προβλεπόμενη περίοδο στην κύρια περίπτωσή μας. Η επέκταση της δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών την επόμενη πενταετία θα είναι διπλάσια από αυτή των προηγούμενων πέντε ετών.

    Επιτάχυνση επενδύσεων

    Οι επενδύσεις σε πλωτά αιολικά θα επιταχυνθούν σε όλο τον κόσμο καθώς έργα μεγάλης κλίμακας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πέρα από τις καθιερωμένες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ώθηση στην παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ θα προέλθει από τη Γαλλία, την Ταϊβάν και Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ενώ η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί την επόμενη περίοδο και μέχρι το 2026, ετησίως η αύξηση της αιολικής δυναμικότητας αναμένεται να φτάσει τα 21 GW μέχρι τότε, με ταχεία επέκταση σε νέες αγορές. Σύμφωνα με το κύριο σενάριο του IEA, το μερίδιο της υπεράκτιας δυναμικότητας στις συνολικές ετήσιες προσθήκες αιολικής ενέργειας φτάνει πάνω από 20% σε σύγκριση με το 5% του 2020.

    Ανοδικοί αριθμοί για πλωτά σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ασία – Ειρηνικό

    Η ανάλυση βασίζεται στην υπόθεση ανάπτυξης νέων αγορών, τονίζοντας ότι η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Γαλλίας αναμένεται να απογειωθεί το 2022. Μέχρι το τέλος του 2026, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στη Γαλλία προβλέπεται να φτάσει τα 3,7 GW, με επτά μεγάλα έργα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.

    Στη Νότια Κορέα, η σωρευτική ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2026, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης.

    Για το Βιετνάμ, ο IEA αναμένει ότι οι προσφορές στο προγραμματισμένο σχέδιο δημοπρασιών της χώρας θα στοχεύουν κυρίως στην αιολική δυναμικότητα, με βάση το νέο σχέδιο εθνικού σχεδίου ανάπτυξης ενέργειας (PDP8), το οποίο προϋποθέτει 11 GW νέας αιολικής ισχύος έως το 2030.

    Στην Ιαπωνία, ο IEA αναμένει ότι η αγορά αιολικής ενέργειας θα προσθέσει 8 GW έως το 2026, σχεδόν τριπλασιάζοντας τη σωρευτική αιολική δυναμικότητα της χώρας μέχρι τότε, με τον υπεράκτιο άνεμο να αναμένεται να φτάσει το 1,5 GW κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

    Η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 8 GW έως το 2026.


    Πηγή: https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/32119_iea-erhetai-ekrixi-ape-me-1100-gw-se-fotoboltaika-kai-120-gw-se-plota



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.