Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • "Πράσινο φως" από την Κομισιόν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ


    Ως θετική χαρακτηρίζεται η απάντηση της Κομισιόν για τη μεταβίβαση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έφτασε στην Αθήνα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης η οποία επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για την έκδοση θετικής απόφασης από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή.

     

    Το χρονικό περιθώριο για την έκδοση της απόφασης από τη ΡΑΕ είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί.

    Στη γνωμοδότησή της -η οποία είναι μη δεσμευτική- η Κομισιόν δεν εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τους όρους της πιστοποίησης για τη συμμόρφωση του ΔΕΣΦΑ στο τρίτο ενεργειακό πακέτο. Στο δια ταύτα της γνωμοδότησης το μέτρο το οποίο προτείνεται προς τη ΡΑΕ -υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δεσμευτική η γνώμη- είναι η ανεξάρτητη αρχή να έχει δικαίωμα να περιορίσει τα δικαιώματα ψήφου της Socar σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.

     

    Με απλά λόγια η εισήγηση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας (πώληση ποσοστού της Socar σε άλλη εταιρεία, αποψίλωση δικαιωμάτων του μετόχου κ.λπ.) και οι οποίες είναι αλήθεια ότι είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Socar.

     

    Πάντως ακόμη και αυτή η πρόταση της Κομισιόν μπορεί τελικώς να μην υιοθετηθεί. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι σαφές ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα λειτουργούν ως περαιτέρω δικλείδες ανεξαρτησίας του διαχειριστή, ωστόσο το ποια θα είναι αυτά θα αποφασιστεί από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες με γνώμονα πάντα τις προβλέψεις της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.

     

    Άλλωστε ήδη οι Αζέροι καταθέτοντας προσφορά για το ΔΕΣΦΑ ήταν σε γνώση και έχουν αποδεχθεί τον ελληνικό νόμο που προβλέπει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του τζίρου και στη συνέχεια αφαιρείται η άδεια.

    ΕΛΠΕ

     

    Τη θετική απάντηση της Κομισιόν, υπαινίχθηκε το απόγευμα κατά το conference call με τους αναλυτές η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία τόνισε ότι πολύ σύντομα ίσως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νεώτερα σε σχέση με την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης αλλά και με την εξέταση των νέων φορολογικών διατάξεων για τα αποθεματικά, να προχωρήσει ακόμη και σε διανομή μερίσματος, κάτι που θα αποφασιστεί στο προσεχές δίμηνο.

     

    Σημασία

     

    Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της Socar στο ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της πρώτης σοβαρής διαρθρωτικής αποκρατικοποίησης στον τομέα της ενέργειας. Άλλωστε η συγκεκριμένη πώληση, που συνδυάζεται με τις ευρύτερες ανακατατάξεις και την κατασκευή του αγωγού TAP, σηματοδοτεί την είσοδο ενός νέου παίκτη όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτό το λόγο άλλωστε, οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές υπήρξαν και παραμένουν αρκετά προσεκτικές και προσηλωμένες στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και τη συμμόρφωση σε αυτό των νέων μετόχων του ΔΕΣΦΑ.

     

    Τα επόμενα βήματα

     

    Η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει την τελική της απόφαση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια και εφόσον -όπως όλα δείχνουν- είναι θετική, τότε ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή του τιμήματος από τους Αζέρους. Η πώληση εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

     

    Πηγή: http://www.energypress.gr/news/Prasino-apo-Komision-gia-thn-pwlhsh-toy-DESFA





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.