Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Yψηλή η εξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον άνθρακα


    Όλη η Ευρώπη ελέγχει με αγωνία τα επίπεδα αποθήκευσης των αποθηκών φυσικού αερίου, καθώς η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να ανατρέψει την κύρια παροχή φυσικού αερίου της ηπείρου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το euroactiv αυτό που οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν υπόψη είναι τα ζωτικής σημασίας βαγόνια τρένων γεμάτα με ένα παλιό καύσιμο που κρατά την Ευρώπη σε λειτουργία: τον άνθρακα.

    Ο άνθρακας είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της εκβιομηχάνισης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατασκευή όπλων για τους πιο φρικτούς πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά ήταν επίσης στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού σχεδίου.

    «Η συγκέντρωση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα» θα ήταν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και ειρήνης στην ήπειρο, δήλωσε ο Robert Schuman.

    Καθώς η Ευρώπη προχωρούσε, ο άνθρακας έγινε ένα βρώμικο ορυκτό και ρυπαντής που οι πολιτικές για το κλίμα στόχευαν να παραδώσουν στο παρελθόν.

    Τα ανθρακωρυχεία έκλεισαν και η Ευρώπη προσπάθησε να απαλλαγεί από τη βρώμικη συνήθεια του άνθρακα επεκτείνοντας τις ικανότητες πυρηνικής ενέργειας, την ισχύ φυσικού αερίου και τις πολύ σημαντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    Αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον άνθρακα, φαίνεται.

    Ενώ η Ευρώπη έχει κάνει τεράστια βήματα προς την απόρριψη άνθρακα από το ενεργειακό της σύστημα, με χώρες όπως το Βέλγιο, η Αυστρία και η Σουηδία να είναι ήδη απαλλαγμένες από αυτό, η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσαν ξανά τον άνθρακα στο προσκήνιο.

    Η Ευρώπη εισάγει το 55% του άνθρακα της από τη Ρωσία. Τώρα η απόπειρα διαζυγίου της ΕΕ από το Κρεμλίνο θέτει σε κίνδυνο αυτή την προσφορά.

    Στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ολλανδία, η εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα είναι ιδιαίτερα έντονη, η οποία κυμαίνεται από 87% στην περίπτωση της Πολωνίας έως το 44% της Ισπανίας.

    Οι άβολες στιγμές προκαλούν άβολες συνειδητοποιήσεις και οι πολιτικοί συχνά αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι σκοτεινές εποχές θα μπορούσαν να είναι προ των πυλών αναφέρει το euroactiv .

    Στη Γερμανία, τα σπίτια στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, που συχνά θεωρείται ως πρόδρομος του κλίματος, θερμαίνονται σε μεγάλο βαθμό με άνθρακα.

    Στρατηγικά αποθέματα άνθρακα

    Την περασμένη εβδομάδα, ο αντικαγκελάριος Robert Habeck ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάει ενάντια στις θέσεις του κόμματός του και να δημιουργήσει εθνικά στρατηγικά αποθέματα για άνθρακα και φυσικό αέριο.

    Είναι ίσως ένα από τα πιο άβολα σημεία του διαζυγίου από τη Ρωσία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

    Φυσικά, οι ηγέτες τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ θα υποδείξουν ένα μακροπρόθεσμο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην πραγματικότητα, πολλοί έχουν αρχίσει να μιλούν για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ως πολιτική ασφάλειας για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

    «[Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας] είναι στρατηγική επένδυση γιατί… λιγότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και άλλες πηγές ορυκτών καυσίμων σημαίνει επίσης λιγότερα χρήματα για το  Κρεμλίνο», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι μια νέα πολιτική. Η Ευρώπη δεσμεύτηκε να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι τα μέσα του αιώνα το 2021, αλλά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει καταστεί πολύ πιο επείγουσα.

    «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τώρα το κλειδί για μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ευρώπη πέρα από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Simon Müller, επικεφαλής του γερμανικού γραφείου στο think-tank Agora Energiewende.

    Η ενεργειακή αυταρχικότητα μπορεί να είναι το επόμενο βήμα που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη σε μια εποχή που απειλείται περισσότερο από ποτέ. Και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα είναι να αφήσουμε επιτέλους πίσω τον άνθρακα και να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα σε έναν γενναίο νέο κόσμο πλήρως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταλήγει.


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/532588/h-megali-epistrofi-tou-anthraka



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.