Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Βίλα Αμαλία», το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά


    Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναρωτήθηκε τι «έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα από την επέμβαση της Αστυνομίας στη “Βίλα Αμαλία”» κατηγορώντας έμμεσα τη σημερινή δημοτική αρχή ότι συναίνεσε σιωπηρά στην εκδίωξη των καταληψιών χωρίς να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο αξιοποίησης των κτιρίων. Στο στούντιο κανείς δεν γνώριζε αν ο υποψήφιος δήμαρχος έχει δίκιο ή άδικο, με αποτέλεσμα η μομφή να αιωρείται στον αέρα.

     

    Στην πραγματικότητα το κράτος, και εν προκειμένω ο ιδιοκτήτης Δήμος Αθηναίων, ενήργησε στην περίπτωση των δύο κτιρίων της συμβολής των οδών Χέυδεν και Αχαρνών με πρωτοφανή ταχύτητα. Ετσι, ένα χρόνο μετά την αστυνομική επιχείρηση, το σχέδιο της αποκατάστασης του παλιού σχολικού συγκροτήματος και της άμεσης επαναλειτουργίας του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: μετά την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, το έργο με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε και η ανάδειξη του πλειοδότη αναμένεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην άνοιξη θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει εκ νέου ως σχολική μονάδα (λύκειο) τον Σεπτέμβριο του 2015.

     

    26s1amalia-thumb-large.jpg

     

    Τι προβλέπεται

     

    Η μελέτη ανακατασκευής προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής, την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, «ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.». Επίσης, προγραμματίζεται ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου, αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων στην αρχική τους μορφή και ανακατασκευή του κεντρικού κλιμακοστασίου στην αρχική του μορφή. Στα διατηρητέα κτίρια κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της λειτουργικής και αισθητικής έννοιας της εισόδου - κεντρικού χολ. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κεντρικό κλιμακοστάσιο ανακατασκευάζεται στην αρχική του μορφή, δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητη η πλήρης και αυθεντική αποκατάσταση του χώρου κεντρικού χολ - εισόδου ως βασικού στοιχείου του κτιρίου.

     

    Κι αν στο τηλεοπτικό κοινό έγινε γνωστό ως «Βίλα Αμαλία», στις καρδιές χιλιάδων παλιών Αθηναίων ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η ιστορική έδρα του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων, ενός σχολείου-θρύλου, με πλήθος επωνύμων μαθητών που μεταστεγάστηκε εκεί το 1932 και λειτούργησε μέχρι το 1973. Τα κτίρια, και τα δύο νεοκλασικού ρυθμού, υπολογίζεται ότι χτίστηκαν στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αν και το κτίσμα με «μέτωπο» στην οδό Αχαρνών 80 θεωρείται ελαφρώς μεταγενέστερο. Ο αρχιτέκτονας παραμένει άγνωστος, αν και μια πρόσφατη πληροφορία αποδίδει το κτίριο στον αρχιτέκτονα, μηχανικό ή εμπειροτεχνίτη Ηλία Μηνιάτη.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/osk/ada/%CE%92%CE%9B%CE%9B5469%CE%92%CE%92%CE%A1-%CE%96%CE%A7%CE%94

     

    και

     

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%9B5469%CE%92%CE%92%CE%A1-%CE%96%CE%A7%CE%94

     

    Φαίνεται ότι ο ΟΣΚ το προχωράει

     

    αλλά...

     

    το αν υπάρχει πλάνο αξιοποίησης ή όχι δικαιολογεί κατάληψη ;;;

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

     

     

    το αν υπάρχει πλάνο αξιοποίησης ή όχι δικαιολογεί κατάληψη ;;;

    όχι αλλά αν υπάρχει κατάληψη προκαλεί πλάνο αξιοποίησης..

    (αλλιώς τα ξεχνάει κι ο θεός)

    ...

    Τα κτίρια αυτά είναι διατηρητέα και αποτελούν δημόσια περιουσία μόνο και μόνο για την αισθητική τους

    Αν λειτουργήσει με τους χώρους ως είχαν κατασκευαστεί (με τις απαραίτητες ενισχύσεις φυσικά) και δεν διατηρηθεί μόνο η πρόσοψη θάναι τυχεροί όσοι το "ζήσουν" από μέσα 

    καθώς, όπως έλεγε ένας φίλος, τέτοια ψηλοτάβανα κτίρια ικανοποιούν την μεταφυσική συνθήκη του να έχεις ύψος χώρου όσο το δικό σου και άλλο τόσο για την ψυχή σου...

    ...

    επί τη ευκαιρία "βίλλα Αμαλία" δεν λέγεται το κτίριο απλά χρησιμοποιούσε τον τίτλο η ομάδα που έμενε μέσα όταν είχε εκδιωχθεί από την πραγματική βίλλα Αμαλία (που δεν ξέρω και που είναι)

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Κατά βάθος την κατάληψη την έκαναν για να πιέσουν την Πολιτεία να αξιοποιήσει αυτό το ιστορικό κτήριο...Έχουν ιδέα πόσο εκτός πραγματικότητας είναι? Νέος άνθρωπος ρε γμτ που έχει ζήσει και σε πιο προηγμένες χώρες και κοινωνίες...Αλήθεια λυπάμαι! Sorry για το αμιγώς πολιτικό σχόλιο!

    Link to comment
    Share on other sites

    λεφτά υπάρχουν.....3εκ για μπογιατισματα...

    δεν εχω τιποτα με το κτιριο αλλα λεφτα για ανακαινισεις κτιριων και ναων εχουν .... ολα αυτα ομως δεν φερνουν την αναπτυξη απλως συνεχιζουν αυτο που γινοταν εδω και 30 χρονια... πλατιες, πεζοδρομοι και καγκελα... 

    γνωμη ειναι οτι θα επρεπε να το πωλήσουν σε ενα ιδιώτη να το κανει οτι θελει.... βεβαια ο κομμουνισμος θελει θυσιες... γιαυτο θα πληρωσουμε εμεις 26% φορο ... 

    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Πολλά πράγματα μπορώ να τα καταλάβω. Και την σημασία ενός διατηρητέου κτιρίου. Και τον πλούτο που πρέπει να προστατεύσουμε. Ακόμα και την ανάγκη ειδικών ή γενικών ομάδων να έχουν ένα στέκι - χώρο έκφρασης το καταλαβαίνω. Ομάδες που δεν έχουν ιδιοκτησία για να στεγαστούν.

     

    Ο (κάθε) δήμαρχος που απευθύνεται σε όλους, λέει: «άμα βγω δήμαρχος, θα δώσω τους τάδε χώρους στους τάδε ανθρώπους να εκφράζονται. Και θα τσοντάρω ρεύμα, νερό, καθαριότητα (ας πει ό,τι θέλει)».

     

    Ο (κάθε) δήμαρχος που απευθύνεται μόνο στα άλλα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια λέει αυτά που είπε και ο συγκεκριμένος, κάτι για δικαιολογία.

     

    Και να ψήφιζα στην Αθήνα...

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    αυτο το κτηριο και καθε κτηριο σαν αυτο

    εχει να πει κατι παραπανω απο ενα απλο κτηριο

    εχει μια αιθητικη και μια δυσκολια

     

    θελει οραματιστες/ρομαντικους Αρχιτεκτωνες και Προσεκτικους Μηχανικους

    και πανω απο ολα Δημαρχο με @@

     

    τα κεφαλαια εχουν μπει σκοπιμα

    Link to comment
    Share on other sites

    Τα όμορφα διατηρητέα χρειάζονται να περιβάλλονται απο καθαρούς δρόμους με πολλούς κάδους απορριμάτων, πεζοδρόμια που να μην είναι σαν ναρκωπέδια μετά από επέλαση στρατού, δρόμους χωρίς λακούβες που μπορούν να καταπιούν ποδηλάτες και πολλά άλλα...

    Μήπως να γίνει καμιά κίνηση και προς αυτή την κατεύθυνση σιγά σιγά μπας και μπορέσουμε ποτέ να κυκλοφορήσουμε σαν άνθρωποι στην πόλη μας?

    Ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα πάντως το έργο, μακάρι!

    Edited by DIMITRIS80
    Link to comment
    Share on other sites

    λεφτά υπάρχουν.....3εκ για μπογιατισματα...

    δεν εχω τιποτα με το κτιριο αλλα λεφτα για ανακαινισεις κτιριων και ναων εχουν .... ολα αυτα ομως δεν φερνουν την αναπτυξη απλως συνεχιζουν αυτο που γινοταν εδω και 30 χρονια... πλατιες, πεζοδρομοι και καγκελα... 

    γνωμη ειναι οτι θα επρεπε να το πωλήσουν σε ενα ιδιώτη να το κανει οτι θελει.... βεβαια ο κομμουνισμος θελει θυσιες... γιαυτο θα πληρωσουμε εμεις 26% φορο ... 

     

    Τα 3εκ δεν είναι μονο για μπογιατίσματα, και τι σχέση έχει  26% φόρος? Σιγά τις πολλές ανακαινήσεις που κάνουνε. Και για εμένα (δεν μιλάω αποκλειστικά για το συγκεκριμένο κτίριο που είναι γνωστό), καλύτερα να δίνει το κράτος χρήματα για την αναπαλαίωσή διατηρητέων παρά να τα πάρει ιδιώτης.

    Από προσωπική εμπειρία οι ιδιώτες πολύ δύσκολα αγοράζουν τέτοια κτίρια πλήν κάποιων εξαιρέσεων, και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος αναπαλαίωσης-στατικής ενίσχυσης ώστε το σπίτι να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής είναι τέτοιο που σπάνια θα αποσβεστεί με την οικονομική εκμετάλλευση του ακινήτου, επίσης ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η εγκληματικότητα του κέντρου της Αθήνας. Εξαιρέσεις αποτελούν κτίρια σε κεντρικούς δρόμους. Οπότε το πιθανότερο είναι να το πάρει κάποιος και μετά από καμιά 20ετία να μείνει εγκαταλελειμένο πάλι και να μην το αγοράζει κανένας.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.