Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Από τον Φεβρουάριο ηλεκτρόνικα οι οικοδομικές άδειες στην Υ.ΔΟΜ. του Δ. Αθηναίων


    Σε δύο εβδομάδες οι μηχανικοί δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων για να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας. Θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν στη διαδικασία ηλεκτρονικά.

     

    Όπως ανέφερε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης, ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι μηχανικοί της χώρας θα μπορούν να διαχειρίζονται ολόκληρο τον φάκελο μιας οικοδομής μέσω Διαδικτύου. «Σήμερα για να βγει μια οικοδομική άδεια απαιτούνται έως και 60 φορείς. Θέλουμε, κατά μέσο όρο, 6,5 χρόνια για να βγει μια άδεια για βιομηχανικό ή βιοτεχνικό κτίριο όταν οι επενδυτές προσδοκούν σε 7 χρόνια να κάνουν απόσβεση», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

     

    Την επόμενη εβδομάδα θα εκπαιδευτούν στον χειρισμό της πλατφόρμας οι μηχανικοί της Αθήνας προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική της λειτουργία από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, εντός του Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θεσσαλονικέων και από τον ερχόμενο Φεβρουάριο το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα.

     

    Μέσα από το ίδιο σύστημα θα μπορεί να γίνεται δίχως ανθρώπινη παρέμβαση και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, ο οποίος ηλεκτρονικά θα υποβάλει τη δική του έκθεση.

     

    «Θα είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε χρήση ενός εκσυγχρονιστικού εργαλείου» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας πως χάρη στο έργο που υλοποίησε το ΤΕΕ θα εξοικονομηθεί κόστος, χρόνος και προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να απασχοληθεί σε άλλες εργασίες, όπως είναι ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

     

    Στόχος του νέου συστήματος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια και η εξάλειψη των αθέμιτων συναλλαγών. Χάρη σε αυτό θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και η ταυτότητα του κτιρίου, «όποτε δεήσει το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει το σχετικό ΠΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

     

    «Έτσι θα έχει επιτέλους το κράτος αξιόπιστα στοιχεία, και όχι στατιστικά δεδομένα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Σπίρτζης. Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, κανείς δεν ξέρει πόσα τετραγωνικά ημιυπαιθρίων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση εντός του όγκου του κτιρίου έχουν τακτοποιηθεί και πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί. «Πώς θα εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο είναι απαιτούμενο για τη συνταγματικότητα του νόμου 3843/10;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

     

    Η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών θα μπορούσε να είναι έτοιμη από την περασμένη άνοιξη, ωστόσο όπως κατήγγειλε ο κ. Σπίρτζης, το ΤΕΕ δεν είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό _ υπεγράφη μόλις τον περασμένο Αύγουστο από τον υπουργό Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Το κόστος του συνολικού έργου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, φτάνει τα 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ.

     

    Μοναδικό «αγκάθι» στη διαδικασία αποτελεί η αδυναμία σύνδεσης με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αδειοδότηση. Έτσι, ο μηχανικός δεν μπορεί να αποφύγει τη… βόλτα από τις δασικές, αρχαιολογικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρώσει τον φάκελο της οικοδομής. Βεβαίως όλα τα έγγραφα θα πρέπει να σκαναριστούν και να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

     

    Ειδικότερα, το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Οι υπάλληλοι της πολεοδομίας θα κάνουν τον έλεγχο και τυχόν παρατηρήσεις ηλεκτρονικά, οι οποίες θα γνωστοποιούνται στον μηχανικό. Πρόσβαση σε όλη τη διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και στον φάκελο θα έχουν ο μηχανικός, ο ιδιοκτήτης, η Υπηρεσία Δόμησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

     

    Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=540694





    delta_delta

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



     κατά μέσο όρο, 6,5 χρόνια για να βγει μια άδεια για βιομηχανικό 

      

    Οχι απλα δεν εχουν επαφη με την πραγματικοτητα, αλλα δεν τους εχει αγγιξει καν!!!

       

    «Σήμερα για να βγει μια οικοδομική άδεια απαιτούνται έως και 60 φορείς .... 

     

    Μοναδικό «αγκάθι» στη διαδικασία αποτελεί η αδυναμία σύνδεσης με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αδειοδότηση. Έτσι, ο μηχανικός δεν μπορεί να αποφύγει τη… βόλτα από τις δασικές, αρχαιολογικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρώσει τον φάκελο της οικοδομής. Βεβαίως όλα τα έγγραφα θα πρέπει να σκαναριστούν και να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Τα γνωστα πλεον 3 πουλακια!!

    Οχι μονο θα τρεχουμε σε 60 φορεις, αλλα θα σκαναρουμε και τις εγκρισεις!! :smile:

    Edited by terry
    • Upvote 9
    Link to comment
    Share on other sites

    Μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!!!!

    Βρε τι κάνει ο κόσμος για να κερδίσει τις εκλογές......

    Φυστικοβούτυρο στο ψωμί μας έγινε πιά η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας!!!!

    Μπράβο στους εκπροσώπους μας που τα κατάφεραν για μια ακόμα φορά!!!!

    Ψηφίστε τους και δεν θα χάσετε!!!!

    Θα σας πάρουν σιγά - σιγά κι ότι σας έχει απομείνει....

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    ποιες αδειες? εδω δεν κινειται φυλλο! προεδρε δε μας τα λες καλα.σε εφαγε το αγχος των εκλογων. μη φοβασαι. ετσι και αλλιως οτι και να ψηφισουμε, το αποτελεσμα θα ειναι αυτο που θες εσυ. καλημερα!+1 απο μενα ιασονα

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    σωστη  ειναι  η  ηλεκτρονικη  υποβολη  φακελλου  αδειας  ,  μονο  που  και  παλι 

    το  θυμηθηκαν  λιγο  πριν  τις  εκλογες  ΤΕΕ  , 

    οι  υπολοιπες  υπηρεσιες του  αθανατου  ελληνικου  δημοσιου  βρισκονται  στην  λιθινη  εποχη 

    και  ετσι  δεν  προβλεπεται  κανενας  εκσυχρονισμος  πριν  περασουν  30-40  χρονια 

    και  πριν  το  κρατος  αποφασισει  να   τελειωσει  καποτε  εντος  100ντατετιας  με  το  κτηματολογιο  , το  μονο  παρηγορο 

    οτι  δεν  θα  εξαφανιζονται  οι  φακκελοι  απο  τις  πολεοδομιες  η  δεν  θα  καταστρεφονται  απο  καθε  ειδους  ποντικια

    αλλα  και  παλι  σε  ενα  τριτικοσμικο    κρατος  σαν  το  ελληνικο   κανενας  δεν  μπορει  να  βαλει  το  χερι  του  στην  φωτια .

    Link to comment
    Share on other sites

    Οπως το λες.

    Ειναι το λεγομενο "προεκλογικο τρικ"!!

    Πως τα καταφερνουν αυτοι που εκπροσωπουν ενα κομματι της κοινωνιας "θεωρητικα" μορφωμενο, να συμπεριφερονται ως οι χειροτεροι πολιτικοι, με κομματικες τακτικες?

     

    Ο φακελος μπορει να μη χαθει, να μη βραχει, να μην φαγωθει απο ποντικια, αλλα ποιος σου λεει οτι δεν θα κρεμασει ο σερβερ και θα περιμενεις 1 βδομαδα ή δεν θα δουλεψει το backup κτλ...

     

    Δεν ειναι κακη κινηση, αλλα συνεχιζω να βλεπω οτι:

    - Δεν εχουν καμια σχεση με την παραγματικοτητα.

    - Ολα τα κανουν προεκλογικα.

    - Το μονο που θα γλιτωσουμε με την ηλ. υποβολη ειναι η χαρτουρα των σχεδιων και το πηγαινε-ελα στην ΥΔΟΜ. Απλα θα μας φανε τα τηλεφωνα και τα mail!!

     

     

    ΥΓ. Δεν ξερω τι προγραμματιστες εχει το ΤΕΕ, αλλα η εμπειρια εχει δειξει οτι "δεν το εχουν"....

    Edited by terry
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    καιρος  ηταν  να  γινει  και  αυτο  ,  αλλα  κατα  γενικη  ομολογια  πολυ  λιγο

    θα  επηρεασει  την  γραφειοκρατεια   εφοσον  η  πολεοδομικη  νομοθεσια 

    δεν  κωδικοποιηθει  και  δεν  αλλαζει  καθε  6  μηνες  .

    ποια  αλλη  επαγγελματικη  ταξη  αποδεχεται  αλλαγη  νομοθεσιας  καθε  6  μηνες εκτος  λογιστων

    πως  μπορει  καποιος  να  κανει  την  δουλεια  του  σωστα 

    κατω  απο   αυτο  το  κεθεστως  , μηχανικοι  ειμαστε  και  οχι  νομικοι.  

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.