Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αττική: Μείωση στις αγοροπωλησίες ακινήτων κατοικιών αλλά με αύξηση στις τιμές


    Πτώση των αγοραπωλησιών κατοικιών στις περισσότερες περιοχές της Αττικής καταγράφεται στο 9μηνο, με εξαίρεση τον δήμο Αθηναίων, τη Δυτική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ αντίθετα η τιμή της μέσης αξίας ανά τ.μ. αυξήθηκε.

    Τα παραπάνω συμπεράσματα – τάσεις για την αγορά της κατοικίας βασίζονται σε έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE που επεξεργάστηκε τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TOPO GES IKE, Μιχάλη Καλογιαννάκη, η τάση που καταγράφεται δείχνει «σημάδια παγώματος των αγοραπωλησιών στις περιοχές που οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας, συνέπεια της ανασφάλειας που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός».

    Αναλυτικότερα, η μοναδική περιοχή στην οποία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών (10%) στο 9μηνο φέτος, έναντι του ίδιου διαστήματος πέρσι, είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ στο δήμο Αθηναίων και τη Δυτική Αττική η αύξηση είναι οριακή 1% και 2% αντίστοιχα.

    Στα Νότια Προάστια η πτώση είναι 15%, στα Βόρεια Προάστια άγγιξε το 30%, στην Ανατολική Αττική 34%, στα Δυτικά Προάστια, 21%, στον Πειραιά 33% και στα προάστια του Πειραιά 25%.

    pinakas1.jpg

    pinakas2.jpg

    pinakas4.jpg

    Αυξήσεις στις τιμές

    Κατά το διάστημα αυτό η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν. Ο κ. Καλογιαννάκης επισημαίνει σχετικά ότι οι μεγάλες διαφορές, αντικατοπτρίζουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ. στις περιοχές που εφαρμόστηκε.

    Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο του Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%). Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%). Στα Βόρεια Προάστια η αύξηση διαμορφώνεται στο 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην Αγία Παρασκευή (42%). Παρομοίως στα Δυτικά Προάστια σημειώθηκε κατά μέσο όρο αύξηση 20%, ενώ στο Χαϊδάρι καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση (52%). Στις περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

    Το εμβαδόν του ακινήτου

    Στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων το εμβαδόν του μέσου ακινήτου αυξήθηκε 3% (67 τ.μ.). Στα Νότια Προάστια δεν παρατηρείται μεγάλη απόκλιση, με εξαίρεση το Παλαιό Φάληρο, όπου το ποσοστό του εμβαδού της μέσης κατοικίας αυξήθηκε 6 τ.μ. (2022 – 91 τ.μ.). Στα Βόρεια Προάστια, και ειδικότερα στην Κηφισιά το εμβαδόν αυξήθηκε 44 τ.μ. (2022 – 182 τ.μ.) και στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού 21 τ.μ. (2022 – 112 τ.μ.).

    Στο Χαλάνδρι το εμβαδόν του μέσου ακινήτου «έπεσε» κατά 15 τ.μ. (2022 – 15 τ.μ.). Στο σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής δεν υπήρξε κάποια μεγάλη μεταβολή. Ωστόσο στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 13 τ.μ. (2022 – 108 τ.μ.). Από τις περιοχές της Δυτικής Αττικής η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στην Ελευσίνα 20 τ.μ. (2022 – 72 τ.μ.) και η μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας 12 τ.μ. (2022 – 83 τ.μ.).

    Στον Πειραιά, καταγράφηκε σημαντική μεταβολή του εμβαδού της μέσης κατοικίας κατά 23 τ.μ. (2022 – 67 τ.μ.) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προάστιά του έμεινε σχεδόν στάσιμο (-1%, 2022 – 69 τ.μ.).

    pinakas5.jpg

    pinakas6.jpg

    Έτος κατασκευής

    Όσον αφορά το έτος κατασκευής των ακινήτων που πουλήθηκαν, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων όπως του Ζωγράφου (1973), την Καλλιθέα (1976), το Αιγάλεω και το Ίλιον (1980).

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε μεγαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμηττός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).

    pinakas7.jpg

    pinakas8.jpg

    Δείτε την έκθεση της έρευνας εδώ: https://www.remax-estate.gr/AppFol/appDetails/RadControls/fol1/Έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE.pdf


    Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/business/1414057/sta-ypsi-oi-times-katoikion-tis-attikis-kathizisi-gia-tis-agorapolisies/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.