Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αυξάνονται οι επενδυτές για ακίνητα στην Ελλάδα για απόκτηση "χρυσής βίζας"


    Συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά ακινήτων οι επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο "χρυσή βίζα".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2018 έως και τον Μάρτιο του 2023 έχουν υποβληθεί 18.833 συνολικά αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές. Από αυτά τα 16.035 αποτελούν αιτήματα αρχικής χορήγησης και τα 2.798 αιτήματα ανανέωσης.

    Οπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία σε ετήσια βάση το Μάρτιο έχουν υποβληθεί 6.064 αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές και 1.545 αιτήματα ανανέωσης.

    Συνολικά οι άδειες ανέρχονται σε 7.609 εκ των οποίων οι 2.775 εκδόθηκαν,  οι 16 απορρίφθηκαν, οι 5 ανακλήθηκαν και οι 4.813 βρίσκονται σε εκκρεμότητα. 

    Σε επίπεδο τριμήνου το α' τρίμηνο υποβλήθηκαν 1.360 νέα αιτήματα έκδοσης άδειας μόνιμου επενδυτή,  αριθμός που είναι κατά 139% υψηλότερος σε ετήσια βάση, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι είχε αγγίξει τα 569 αιτήματα. 

    Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Κινέζοι οι οποίοι διαθέτουν σήμερα 6.386 "χρυσές βίζες" δηλαδή το 62,1% του συνόλου.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι με 672 άδειες και μερίδιο κατά 6,5%, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τον Λίβανο με 487 άδειες ή το 4,7% του συνόλου.


    Πηγή: https://ered.gr/real-estate-news/aykshsh-apo-xrysoys-ependytes-gia-akinhta-sthn-ellada



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το όριο για golden visa είναι 250.000€.

    Αυτή την στιγμή με 250.000€ αγοράζεις λιγότερα από 100μ², εκτός βέβαια αν ψάξεις για σπίτια μισού αιώνα.

     

    Όσο αυξάνει η ζήτηση για golden visa, τόσο θα αυξάνετα το κόστος ανά μ².

    Αν συνεχίσουμε έτσ, η Αθήνα θα γίνει σαν το Παρίσι. Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου θα είναι άδειο καθώς τα διαμερίσματα θα τα αγοράζουν ξένοι μόνο για την golden visa ή για "εξοχικό" στην Ελλάδα.

    Κατ'επέκταση θα μειωθεί και η αγοραστική κίνηση στο κέντρο στις περισσότερες μη-τουριστικές επιχειρήσεις.

    Link to comment
    Share on other sites

    Σήμερα, με την ελληνική κτηματαγορά να έχει έντονη κινητικότητα, η golden visa τι νόημα έχει και σε τι αποσκοπεί. Δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον με 250.000 (προσεχώς 500.000 Ε για κεντρικές περιοχές και "εμπορικά" νησιά) να πάρει άδεια παραμονής, αγοράζοντας ένα ακίνητο με κόστος που στη χώρα του μάλλον θα είναι μια βραδιά σε κέντρο διασκέδασης, το οποίο ακίνητο αυτός με τη σειρά του το βάζει σε air bnb και κάνει απόσβεση σε ελάχιστο χρόνο. Με το στεγαστικό πρόβλημα να είναι μάστιγα της εποχής στη χώρα μας, μήπως τελικά η χρυσή βίζα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης;

    Link to comment
    Share on other sites

    Βασικά κάποιος πρέπει να (ξανα)εξηγήσει σε τι αποσκοπεί ο θεσμός αυτός? Γιατί πλέον δεν ειναι τα δημόσια έσοδα. Όπως είπαν οι συνάδελφοι, 250.000 είναι τα χρήματα που κοστίζει ένα μέσο οικογενειακο διαμέρισμα σε αυτές τις περιοχές. Επομένως, αυτά τα ακινητα θα πωληθούν κ μάλιστα εύκολα. Νομίζω ότι με την συντελεσθεισα άνοδο των υλικών κ την αυξημένη ζήτηση, ακόμη κ τα 500 άρια ακίνητα δεν πιστεύω ότι θα ξεμεινουν κ συνεπώς δε θα έπρεπε να συνιστούν τη βάση για να απολαύσει κάποιος αυτό το προνόμιο. Ίσως από μυριο θα είχε μια λογική...τώρα(δεν ξερω για πόσο ακομα) δεν έχουμε ανάγκη, μας έχουν ανάγκη. Ας απευθυνθούμε σε υψηλότερα βαλαντια!

    Link to comment
    Share on other sites

    Μια χαρά χρήσιμη είναι η χρυσή βίζα. Εχετε ξεχάσει τον πόλεμο που υπέστησαν τα ακίνητα και το επάγγελμα μας, από το 2010 και μετά με τα χαράτσια, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ και βέβαια την περίεργη μείωση που έκανε ο ΓΑΠ του ΦΜΑ από το 11 στο 3 %. 

    Η χρυσή βίζα και η βραχυχρόνια έσωσε την περιουσία του Ελληνα που η στοχευμένη απαξίωση της την οδήγησε στο ξεπούλημα. 

    Αλλωστε αυτοί που θα αγοράσουν πολλά, δεν ενδιαφέρονται για χρυσή βίζα, αφού αυτή είναι ατομική. 

    Η άνοδος των υλικών δεν έχει σχέση με την χρυσή βίζα, είναι θέμα του διεθνούς και τοπικού πληθωρισμού και της πολύ ρηχής αγοράς, αφού το 10ετές κλείσιμο της έκλεισε το 70 % τουλάχιστον των επιχειρήσεων που δούλευαν στην οικοδομή και μειώθηκε ο ανταγωνισμός

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Καλημέρα και παλι.

    Συγνώμη συνάδελφε αλλά θεωρείς ότι αν αλλάξει το μίνιμουμ ύψος αξίας ακινήτου για τη χορηγηση χρυσής βίζας, τα ακινητα των 250.000 θα μεινουν απούλητα? Σου θυμίζω ότι το πρόγραμμα "Σπίτι μου" επιδοτεί απόκτηση ακινητων αξίας έως 200.000 και την ίδια στιγμή χορηγούμε Χρυσή βίζα (προνομιο) με μίνιμουμ αξία 250.000. Μοιάζει συμβατό αυτό? Ο πρώην ΟΑΕΔ επιδοτεί έως 200.00 και η Χρυσή Βίζα από 250.000? Ο χαμηλοεισοδηματιας να έχει σπίτι με διαφορά αξίας 50.000 από τον επενδυτή που παίρνει βίζα?

    Τέλος το κόστος υλικών που ανέφερα και σχολίασες έχει να κάνει με την αξια που αναγκαστικά ανεβαίνει λόγω των υλικών. Άλλη η (ψοφια) αγορά του 2017 και άλλη η αγορά του 2023. Εφόσον είναι "Χρυσή" να έχει κ την ανάλογη τιμή με δεδομένες τις τρέχουσες οικονομικες συνθηκες! 

    Link to comment
    Share on other sites

    παμ 1.000.000€ λοιπόν να μη κάνουμε τσιγκουνιές και να ξεμπερδεύουμε .......

     

    και το κόστος κατασκευής που φτάνει και στο 1.800€/τμ δεν έφτασε σ αυτό μόνο με βάση το εισαγόμενο με ορισμένα υλικά αλλά κι από την εξαγωγή εργατών και μαστόρων οικοδομής που ξεκίνησε από το 2009 που άρχισαν να φεύγουν μεγάλες φουρνιές και Αλβανών αλλά και Ελλήνων προς άλλες χώρες ή αποχώρηση γενικά πολλών και σπάνια πια νέοι να πηγαίνουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στην οικοδομή...

    Πανελλαδικά σχεδόν σπανίζουν οι σοβατζήδες, τουβλάδες και σιγά σιγά πιο λίγοι μπετατζίδες.....

    Αιγύπτιοι, Σύριοι τελευταία ρανίδα πια...... 

    Στην πραγματικότητα μάλλον λείπουν κάπου 150.000- 200.000 εργάτες μάστοροι οικοδομής.....

     

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.