Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αυτοματοποιημένα συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων ανά την χώρα


    Χάρη στο πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι δεκαέξι αυτοί δήμοι έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης 100%, για τη δημιουργία «αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων».

     

    Πρόκειται για τους Δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου-Βόνιτσας, Αμαρουσίου, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κομοτηνής, Μαραθώνα, Μοσχάτου-Ταύρου, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων, Ν. Σμύρνης και Σικυωνίων. Αρχικά δύο ακόμη δήμοι, ο Δήμος Ζακύνθου και ο Δήμος Δίου Ολύμπου, είχαν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, όμως εξαιτίας κάποιων προβλημάτων δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουν.

     

    Το σύστημα

     

    Στους δήμους που θα υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες θα μπορούν μισθώνοντας ένα ποδήλατο να μετακινηθούν εύκολα, χωρίς το άγχος του παρκαρίσματος, οικονομικά και κυρίως οικολογικά.

     

    Το σύστημα θα επιτρέπει τη χρήση σε συνδρομητές αλλά και περιστασιακούς χρήστες. Οι συνδρομητές θα εκδίδουν ειδική προσωπική ηλεκτρονική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιούν στους σταθμούς μίσθωσης για να πιστοποιηθούν από το σύστημα και να παραλάβουν ένα ποδήλατο. Οι περιστασιακοί χρήστες θα αποκτούν πρόσβαση με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Θα μπορούν μάλιστα να εκδώσουν έναν κωδικό που θα τους επιτρέπει την πρόσβαση για 1 ημέρα ή για 7 ημέρες, ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους στο συγκεκριμένο δήμο.

     

    Η χρέωση θα γίνεται με αυτοματοποιημένο σύστημα, βάσει του χρόνου χρήσης του ποδηλάτου, στην πλειονότητα των παραπάνω δήμων. Το ύψος της χρέωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, όμως αρκετοί δήμοι προσανατολίζονται ακόμα και στη δωρεάν προσφορά των ποδηλάτων το πρώτο μισάωρο για τους συνδρομητές ή στη διαμόρφωση ειδικού τιμολογιακού καθεστώτος για ανέργους, πολυτέκνους και ευπαθείς ομάδες, ή ακόμα και στην καταβολή συμβολικού τιμήματος.

     

    Η διαδικασία

     

    Η διαδικασία ενοικίασης θα είναι απλή, σύμφωνα με τον Χάρη Σιακαντάρη, διαχειριστή της εταιρείας Cyclopolis, που εγκαθιστά τέτοια συστήματα σε δήμους. «Σε διάφορα σημεία του δήμου θα βρίσκονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα λειτουργούν ως σταθμοί και στους οποίους θα βρίσκονται ασφαλισμένα τα ποδήλατα.

     

    »Ο επίδοξος χρήστης χρησιμοποιώντας το μέσο που έχει επιλέξει για τη χρέωση (ηλεκτρονική κάρτα ή πιστωτική), θα μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο. Το κάθε ποδήλατο θα έχει ένα διακριτό μοναδικό αριθμό.

     

    »Αυτόματα το σύστημα θα αντιστοιχίζει τον χρήστη με το συγκεκριμένο ποδήλατο και θα ξεκινά να μετρά ο χρόνος χρέωσης». Εάν στην πορεία ο χρήστης σταθμεύσει το ποδήλατο προσωρινά, υπάρχει η δυνατότητα να το κλειδώσει.

     

    Οταν πλέον θελήσει να το επιστρέψει, μπορεί να το παραδώσει στον πλησιέστερο σταθμό και όχι απαραίτητα στο σταθμό παραλαβής, τοποθετώντας το ποδήλατο σε ειδική βάση, όπου και ασφαλίζει. Ολα γίνονται αυτοματοποιημένα στην πλειονότητα των δήμων, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων.

     

    Μετά την παράδοση, το σύστημα προχωρά στη χρέωση του μέσου που έχει επιλεγεί από τον χρήστη. Ο αριθμός των ποδηλάτων που πρόκειται να διατίθενται προς ενοικίαση είναι διαφορετικός σε κάθε δήμο.

     

    Προϋποθέσεις

     

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Βουλγαρούδη, γενικό διευθυντή της εταιρείας Brainbox Πληροφορική, μιας από τις εταιρείες που έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε δήμους, οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού τόσο των ποδηλάτων όσο και των σταθμών, σχετίζονται άμεσα με τα προσδοκώμενα έσοδα, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους και τον αριθμό κατοίκων και επισκεπτών.

     

    Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.enet.gr/?...ticle&id=335610





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το σύστημα είναι εξαιρετικό. Το έχω συναντήσει και χρησιμοποιήσει στην Αγγλία και στη Γαλλία και είναι φανταστικό για την μετακίνηση μέσα στην πόλη. Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα γίνει στόχος βανδάλων, κλεφτών κλπ. Αν δηλαδή εγκατασταθεί και στην πλατεία συντάγματος για παράδειγμα, νομίζω ότι στην επόμενη απεργία-διαδήλωση κλπ. μαζί με μάρμαρα θα εκσφενδονίζονται και ποδήλατα προς τη βουλή....!

    Link to comment
    Share on other sites

    Ναι δυσυχώς...Καλό είναι να μπούνε οι σταθμοί σε στενάκια και σε χώρους που δεν τραβάνε την προσοχή. Εγώ να σου πω θα πω την κακία μου...φοβάμαι πιο πολύ καμιά δολιοφθορά από ταξιτζήδες....

     

    Καλό είναι να μπει αυτό το σύστημα στο κέντρο της Αθήνας. Θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τουρισμό.

     

    Προϋπόθεση όμως για να πετύχει είναι να υπάρχουν πολλοί σταθμοί για να μπορεί ο άλλος να αφήσει το ποδήλατο του.

    Link to comment
    Share on other sites

    στη Καβαλα ηδη εχω δει ηδη θεσεις ποδηλατων παραγκωνισμενες απο αυτοκινητα, κανονικα δηλαδη σμπρωγμενες. Ποδηλατα δεν εχω δει ακομη.

    Παντως πιστευω πως και αυτη η πρωτοβουλια θα καταντησει αλλη μια αποτυχημενη προσπαθεια με μονο οφελος στον προμηθευτη των συστηματων-ποδηλατων.

    Δεν ειμαστε στην Ελλαδα για τετοια πραγματα.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.