Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βουλιάζει ο σταθμός «Πατρίκιος» του Μετρό Θεσσαλονίκης


    Όσο όλοι ασχολούνται με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης , το έργο πρέπει να ξεπεράσει άλλα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα- εμπόδια που βρίσκονται στην πορεία της βασικής γραμμής και πιο συγκεκριμένα στον «Πατρίκιο», στο σταθμό δηλαδή που βρίσκεται η διακλάδωση προς Καλαμαριά.

     

    Εξάλλου, ακόμη βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού ΥΜΕΔΙ το αίτημα του αναδόχου για παραπομπή σε διαιτησία, των οικονομικών του διεκδικήσεων που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ αλλά και το αίτημα προς την Αττικό Μετρό Α.Ε., για να εφαρμοστεί και στον «Πατρίκιο» η μέθοδος του jet grouting για σταθεροποίηση των εδαφών.

     

    Η μέθοδος του jet grouting, ήδη εφαρμόζεται στο σταθμό «Ανάληψη» και ο ανάδοχος εδώ και ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο, έχει ζητήσει την εφαρμογή της και στον «Πατρίκιο» όπου το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω της αστάθειας των εδαφών.

     

    Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο διευθυντής της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου, Μιχαήλ Σίμας, οι νέες γεωτρήσεις και η γεωτεχνική μελέτη, έδωσαν μία τελείως διαφορετική εικόνα από όσα έδειχναν οι προκαταρκτικές. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί ο σταθμός- δηλαδή επί της Σόλωνος και ανατολικά της οδού Μαρτίου με κατεύθυνση προς Βούλγαρη- έχει «τα πιο μαλακά εδάφη σε όλη της Θεσσαλονίκη» όπως είπε στη Voria.gr μηχανικός με εις βάθος γνώση του θέματος.

     

    «Η κοινοπραξία εργάζεται στον Πατρίκιο, βρισκόμαστε στη φάση της κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων, οι οποίοι όμως κατεβαίνουν πλέον σε βάθος 48 μέτρων, από τα 28 μέτρα που προβλέπονταν στην προμελέτη. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται αύξηση του κόστους που δεν μπορεί να επωμιστεί ο εργολάβος, ο οποίος ήδη σηκώνει και το πρόσθετο κόστος από τις τροποποιήσεις στο σταθμό», πρόσθεσε ο κ. Σίμας.

     

    Η τροποποίηση αφορά την ενιαιοποίηση σταθμού Πατρικίου και διακλάδωσης Πατρικίου, επειδή η προμελέτη είχε κάνει λάθη στην αποτύπωση με αποτέλεσμα η έξοδος προς την πλευρά της Βούλγαρη να πέφτει σε πολυκατοικία που έχει θεμελίωση με πασσάλους. Ενιαία κατασκευή σταθμού με διακλάδωση, αλλαγές στους διαφραγματικούς, ενισχύσεις εδαφών, ανεβάζουν το κόστος κατά 20-25 εκατ. ευρώ και πλέον.

     

    Οι διεκδικήσεις του αναδόχου ( ΑΙΑSA) αφορούν διαφορές στο μέχρι σήμερα διάστημα κατασκευής του έργου και έχουν υπολογιστεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ αλλά και αύξηση του κόστους κατά περίπου 200 εκατ. που θα προκύψει στο εξής από τις αλλαγές στη χωροθέτηση των σταθμών σε Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, από τις τροποποιήσεις στον «Πατρίκιο» και από διαφορές στο έργο που κατασκευάζεται σε σχέση με το έργο όπως είχε περιγραφεί στη σύμβαση.

     

    «Το έργο όταν δημοπρατήθηκε δεν ήταν ώριμο μελετητικά, οι προμελέτες είχαν πολλά κενά και λάθη τα οποία σταδιακά τα εντοπίσαμε και όλα τα τεχνικά θέματα έχουν αναλυθεί. Δεν υπάρχουν σήμερα γκρίζα σημεία και μπορούμε να προχωρήσουμε με τις εργασίες, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες απαιτήσεις της κοινοπραξίας», τόνισε ο κ. Σίμας.

     

    Να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί και η έγκριση του αιτήματος για μεταφορά των ΤΒΜ στη Νέα Ελβετία, ώστε η διάνοιξη των σηράγγων να συνεχιστεί από ανατολικά προς δυτικά με κατεύθυνση το σταθμό «Ανάληψη».

     

    Πηγή: http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=157090





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.