Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Γιατί η ΕΚΤ θα βάλει φρένο στην ελληνική οικοδομή


  Την προσεχή Τρίτη, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Νοέμβριο και εκτός συνταρακτικού απροόπτου αυτά θα αποτυπώσουν πολύ μεγάλη μείωση.

  Η θετική πορεία από το 2019 και μετά έχει πλέον αντιστραφεί και το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που θα κλείσει με μείωση. Ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται ότι θα είναι η μείωση μέσα στο 2023 καθώς οι κατασκευαστές φοβούνται ότι θα επιστρέψουν και πάλι οι εφιάλτες του μακρινού 2008-2009.

  Τι έγινε τότε; Όσοι είχαν παρασυρθεί από το πολυετές ράλι της οικοδομής, βρέθηκαν με στοκ απούλητων διαμερισμάτων -ουσιαστικά με… εγκλωβισμένη ρευστότητα και ανοίγματα σε τράπεζες – με αποτέλεσμα να καταφύγουν τελικώς είτε στην ενοικίαση ακινήτων που προορίζονταν για πώληση, είτε και σε πτώση των τιμών προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες.

  Βλέποντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανεβάζει τα επιτόκια και τα σενάρια για αναρρίχηση αυτών ακόμη και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι κατασκευαστές αρχίζουν και περιορίζουν με σταθερό ρυθμό το «στήσιμο» νέων εργοταξίων.

  Οικοδομές προχωρούν μόνο εφόσον υπάρχει «κλειδωμένο» αγοραστικό ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των ακινήτων ώστε να καλύπτεται (τουλάχιστον) το κατασκευαστικό κόστος. Το τοπίο ακόμη και δεν έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων.

  Όσοι πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα κάνει ακόμη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και μετά θα σταματήσει, τώρα αναθεωρούν εκτιμώντας ότι μέχρι τον Ιούνιο είναι πιθανό να δούμε ακόμη μια αύξηση 0,25% ή και 0,5% που θα ανεβάσει το επιτόκιο στο επίπεδο του 4%, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό.

  Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό ο οποίος επιμένει και φέτος. Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει πληθωρισμό μεγαλύτερο του 8% ενώ τα στοιχεία του Ιανουαρίου – που ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση – έδειξαν αντιστροφή της πτωτικής τάσης.

  Η συγκράτηση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει διπλό στόχο. Πρώτον να διατηρηθούν οι τιμές των ακινήτων. Όσο μεγαλύτερα τα επιτόκια, τόσο λιγότερες θα είναι οι χορηγήσεις δανείων άρα τόσο πιο περιορισμένη και η ζήτηση. Επίσης, επειδή μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το ίδιο θα ισχύσει και για τους ξένους αγοραστές.

  Από την άλλη, ο περιορισμός της οικοδομικής δραστηριότητας είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί ο «εγκλωβισμός» επενδυτικών κεφαλαίων από τους κατασκευαστές και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα τα φαινόμενα του 2008-2009 που τελικώς επέτειναν την κρίση στην ελληνική κτηματαγορά.

  Νίκος Ζαργάνης


  Πηγή: https://www.liberal.gr/oikonomia/giati-i-ekt-tha-balei-freno-stin-elliniki-oikodomi  tetris

  User Feedback

  Recommended Comments  Και τι θα τα κάνει βρε πατριώτη η γνωστή "ολλανδική" (αν δεν κάνω λάθος) εταιρία, που έχει ανοίξει πάνω από 200 εργοτάξια στο Λεκανοπέδιο; Δηλαδή, 200 Χ 20 = 4.000 νέα πολυτελή κ.λπ. διαμερίσματα; Με εντυπωσιακές πολυκατοικίες ακόμα και επί της Λ. Βουλιαγμένης κ.λπ. Όλα οι Κινέζοι θα τα αγοράσουν;

  Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  Link to comment
  Share on other sites

  Με πρόλαβες Ιάσωνα.

  Θα ανακόψει η ΕΚΤ την οικοδομική δραστηριότητα και θα επιτρέπει την επιδότηση της ενέργειας; Κάτι δεν πάει καλά. Ή η ΕΚΤ πουλάει μπάμιες ή το άρθρο είναι για πέταμα.

  Edited by Konstantinos IB
  Link to comment
  Share on other sites

  ο γερος καλα τα λεει , καπως ετσι ηταν μεχρι την στιγμη  που εμφανίστηκε το  airbnb.......ξερετε ποσα νεόκτιστα  διαμερίσματα  τα κάναμε ανακαίνιση σε τυπου  του  airbnb? 

  Link to comment
  Share on other sites

  Γιατί ασχολείστε με άρθρα άσχετων και αμαθών, που απλά πρέπει να γράψουν τις 500 λέξεις για να πάρουν το μεροκαματάκι τους ?

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Αν δε γράψεις και μια μακακία στον τίτλο ποιος θα ασχοληθεί το άρθρο σου; Βρισκόμαστε στο μέσον της εποχής των "like". Υπομονή θα περάσει κι αυτή.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  ένα ζήτημα βέβαια είναι πως στην άλλη εποχή δεν θα είμαστε εδώ οπότε ας την χαρούμε αυτή με τα like. Εντάξει τώρα, ο Πούτιν στην Ουκρανία τα έχει κάνει σμπαράλια, εγώ πιστευω και εύχομαι ας σταματήσει αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία και μετά δουλειές για Μηχανικούς έχει πολλές και εκεί..

  Link to comment
  Share on other sites

  Ε καλά δε λέει και κάτι παράλογο ο τίτλος.

  Προφανώς και τα επιτόκια της ΕΚΤ πρέπει να αυξηθούν, δεν πρόκεται να γίνει το ευρώ κουρελόχαρτο αλά δραχμή.

  Προφανώς και τα επιτόκια των προθεσμιακών θα ανέβουν, δε θα έμεναν στο 0% αλλά είναι ήδη στο 2-2.5% και δείχνουν ότι θα πάνε στο 3-4%.

  Με επιτόκια στο 4% προφανώς όποιος έχει 1 μύριο και κάθεται δε θα σκοτωθεί να τα ρίξει να σηκώσει πολυκατοικία όπως τώρα που όποιος έχει 50.000 σκοτώνεται να βρει ένα ημιυπόγειο να μην του τα φάει ο πληθωρισμός, απλά θα κάθεται και θα τρώει τους τόκους.

  Απλά δε νομίζω να ζήσουμε κραχ αλά 2008 απλά έναν εξορθολογισμό, αυτό το πράγμα που βλέπεις κάδο μπαζών σε κάθε γωνία λογικό είναι να μη συνεχιστεί επ' αόριστον. Δε νομίζω ότι και το άρθρο πανικοβάλλει, απλά αναφέρεται σε πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που τώρα είναι στο peak.

  Edited by leftkox
  Link to comment
  Share on other sites

  Όλες οι αναλύσεις λένε ότι το peak στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα έγινε το 2021. Αντίθετα το 2022 η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε.  

  Η ΤΤΕ σε μια παλιά δημοσίευσή της προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού του 2021.  

  Και εδώ προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού του 2022.

  Μια έκφραση σε αυτές τις δύο αναλύσεις ξεχωρίζει ιδιαίτερα: 

  Και τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης: δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα περισσότερων εμπορευματοκιβωτίων ή να αυξήσουν το απόθεμα ημιαγωγών ή την προσφορά καυσίμων. Η νομισματική πολιτική μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα αυξάνονται διαρκώς με τόσο γρήγορο ρυθμό. Επομένως, εξετάζουμε προσεκτικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό τα επόμενα έτη.

  Άρα η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βάλει κανένα φρένο στην ελληνική οικοδομική δραστηριότητα όπως και σε καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα της ΕΕ. Απλώς θέλει μέσα στην υπάρχουσα κατάσταση να προστατέψει "τα εαυτής" την αξία δλδ του χρήματός της. 

  Edited by Konstantinos IB
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.