Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δεν υποχρεούνται σε POS οι δικηγόροι


    Πρώτη νίκη στα σημεία για τους δικηγόρους σχετικά με την τοποθέτηση POS, καθώς η αρχή για την προστασία Προσωπικών Δεδομένων γνωμοδότησε πως δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν POS καθώς "οι λήπτες των υπηρεσιών τους δεν είναι "καταναλωτές" που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016". Η απόφαση είναι ομόφωνη αλλά η Αρχή διευκρινίζει πως η υποχρεωτική τοποθέτηση POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

     

    Η Αρχή ύστερα από σχετική αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, γνωμοδότησε ως προς τη νομιμότητα, σε σχέση με τον ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, της ΚΥΑ 45231/20.4.2017, με την οποία επιβάλλεται στα δικηγορικά γραφεία η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα (POS).

     

    Σε ανακοίνωση της η Αρχή αναφέρει ότι "Ενόψει του γεγονότος ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τη συμμόρφωση προς την ΚΥΑ λήγει στις 27.7.2017, και προκειμένου να ενημερωθούν εγκαίρως οι ενδιαφερόμενοι, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει, και πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το ευρισκόμενο ήδη υπό σύνταξη αιτιολογικό της γνωμοδότησης, τη γνώμη στην οποία κατέληξε ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς της.

     

    Η κρίση της έχει ως εξής:

     

    Η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η ανωτέρω ΚΥΑ, κατά το μέρος που περιλαμβάνει και τους δικηγόρους στο πεδίο εφαρμογής της, βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 65 του ν. 4446/2016, διότι το άρθρο αυτό, ακόμη και μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017, δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι "καταναλωτές" που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4446/2016.

     

    Πάντως, η Αρχή έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι, πλην του ανωτέρω θέματος της υπέρβασης των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων κατά τον ν. 2472/1997".

    Πηγή: www.capital.gr





    sok_ratis

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μετα όμως την πρώτη νικη ... κατα το παραπάνω ....ακολούθησε η ισοπαλία ή η πρωτη ηττα (πειτε το οπως θέλετε):

     

    https://www.forin.gr/articles/article/21743/upoxrewtikh-einai-h-egkatastash-pos-kai-sta-dikhgorika-grafeia-tonizoun-kukloi-tou-upourgeiou-oikonomikwn?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

     

    ... και το ματς συνεχιζεται να ειναι σε αναμονη απο το ΣτΕ...

     

    http://www.cnn.gr/news/ellada/story/86439/prosfygi-gsevee-dikigorikoy-syllogoy-athinon-sto-ste-gia-ta-pos

     

    Αλλα οπως προσφατα ειπε κι ο Αλεξης, "αν υπάρχουν γενικοτερα θεσμικα εμποδια" (απο την οποία αποφαση του ΣτΕ (λεω εγω)) "τοτε το παληκαρι ξερει κι αλλα μονοπατια."

     

     

    Σταλθηκε μεσω tapatalk

    Edited by georgegaleos
    Link to comment
    Share on other sites

    Όποιος πηδάει πολλά θεσμικά εμπόδια κάποια στιγμή κάποιο "εμπόδιο"....

     

    Μπράβο στους δικηγόρους. Ήταν μαχιτικότατοι εναντίον των μαφιόζικων πολιτικών της αριστερής κυβέρνησης και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

    Link to comment
    Share on other sites

    Kλασσική περίπτωση παραπληροφόρησης των site (παρότι γενικά διαφωνώ με τα pos) - η αρχή προσωπικών δεδομένων εξέφρασε γνώμη που προφανώς δε θα υποχρεωθεί ή θα βρει τρόπο να παρακάμψει το Υπ Οικονομικών. Άρα που έγκειται η νίκη δε βλεπω.

    Link to comment
    Share on other sites

    Ναι περιλαμβάνεται η δραστηριότητα του μηχανικού στούς κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων[1] που υφίσταται η υποχρεωση να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν καταναλωτές της περ. α’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016.

    Ημερομηνία έως 27/7/2017.

    Δες το συνημμένο.

     

    [1] Αφορά τις δραστηριότητες που έχουν δηλωμένες είτε ως Κύριες είτε ως Δευτερεύουσες στην εφορία, αφού η υποχρέωση συνδέεται με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (και άρα και με τις "κάτω" από αυτόν τάξεις και τις υποκατηγορίες των τάξεων) και όχι με τον Κωδικό Αριθμό κύριας Δραστηριότητας.

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ pos - ΦΕΚ_Β_1445_27-04-2017.pdf

    Edited by georgegaleos
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.