Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δικαιώνει τον ΣΕΓΜ ο Συνήγορος του Πολίτη για τις κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και ΕΜΠ


    Ο Συνήγορος του Πολίτη, επιλαμβανόμενος της σχετικής καταγγελίας- αναφοράς του ΣΕΓΜ, εξέδωσε τη με αριθμό πρωτ. 245801/37602/2018/30.8.2018 διευκρινιστική επιστολή του, η οποία απευθύνεται ως κατευθυντήρια οδηγία στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι νομοθετικές διατάξεις που θέσπισαν την κατάργηση δεν θέτουν ως προϋπόθεση εφαρμογής τους ούτε διακρίνουν ανάλογα με τον χρόνο υπογραφής των συμβάσεων δυνάμει των οποίων καταβάλλονται οι εκάστοτε αμοιβές.

    Επομένως, κατά τα αναφερόμενα στην εν λόγω επιστολή “…Οι αμοιβές που εισπράχθηκαν και εισπράττονται μετά την ισχύ των ως άνω νομοθετικών διατάξεων, απαλλάχθηκαν και απαλλάσσονται από τις κρατήσεις αυτές και τούτο γιατί έτσι προέβλεψαν οι ανωτέρω ρητές διατάξεις του νόμου“. Κατόπιν αυτών, καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη απευθυνόμενος στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας “…και σε συνέχεια των σχετικών επιστολών που έχει απευθύνει ο ΣΕΓΜ προς το Υπουργείο σας, παρακαλούμε να εξετάσετε το ζήτημα που τίθεται και να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας. Σύμφωνα με τα ως άνω στοιχεία που παρατίθενται, θεωρούμε ότι είναι σκόπιμη η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών, με την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου, προς όλες τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες, για την ορθή εφαρμογή του νόμου και την μη επιβολή κρατήσεων παρά την νομοθετική κατάργησή τους.”.

    Υπενθυμίζουμε ότι επί του ίδιου αυτού ζητήματος και η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την με αριθμό 129/2018 γνωμοδότησή της (βλ. την από 27/7/2018 σχετική ενημέρωση του ΣΕΓΜ), επεσήμανε με ομόφωνη γνωμοδότηση του Α’ Τμήματος του ΝΣΚ (την με αρ. 80/2018) έχει ήδη γίνει αποδεκτό ότι οι καταργήσεις των κρατήσεων ανακύπτουν σε σχέση με κάθε λογαριασμό που εισπράττεται μετά την θέση σε ισχύ των σχετικών καταργητικών διατάξεων «…ανεξάρτητα από τον χρόνο κατάρτισης της σχετικής εργολαβικής σύμβασης ή υπογραφής του σχετικού εργολαβικού συμφωνητικού, εφόσον ο νόμος δεν κάνει σχετικώς διάκριση».

    Έως ότου εκδοθεί η σχετική Εγκύκλιος ύστερα από την ανωτέρω υπόδειξη του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα που ανέκυψε όταν, παρά τη θέση σε ισχύ των αντίστοιχων σαφών νομοθετικών διατάξεων, πλήθος Αναθετουσών Αρχών εξακολούθησαν και εξακολουθούν να απαιτούν προκαταβολή των εν λόγω κρατήσεων προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή των αμοιβών μελετών, πιστεύουμε ότι η ομονοούσα θέση των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας ως προς την μόνη ορθή κατά τα άνω έννοια και εφαρμογή των κρίσιμων νομοθετικών διατάξεων, θα αναστείλει άμεσα και την πρακτική αναζήτησης και προκαταβολής καταργημένων κρατήσεων, έστω και καθυστερημένα.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά κι από αυτήν την τελευταία επιτυχή ενέργεια του ΣΕΓΜ, με την οποία ο Σύνδεσμος εξάντλησε τις ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασής του για το θέμα, θα υπάρξει –επιτέλους- ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως επιβάλλεται από τους βασικούς κανόνες της χρηστής διοικήσεως.

    Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών


    Πηγή: https://segm.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%BC-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.