Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εισπρακτική παγίδα του ΙΚΑ σε 400.000 αυθαίρετα


    Αντιμέτωποι με νέες εκπλήξεις, παράλληλα με τις συνέπειες της αντισυνταγματικότητας του νόμου, έρχονται οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέβαλαν συνολικά 562.263 δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4014/2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

     

    Το ΙΚΑ έχει στήσει «εισπρακτική παγίδα» και παρά την πρόβλεψη του νόμου και τις επίσημες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε αρμοδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι όσοι ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ καταλογίζουν κανονικά τα ισχύοντα από την ασφαλιστική νομοθεσία ποσά και καλούν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν, με τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο.

     

    Πλήρες αδιέξοδο

    Μάλιστα οι επιτροπές του ΙΚΑ, που εκδικάζουν σωρηδόν σχετικές ενστάσεις ιδιοκτητών ανά την επικράτεια, δηλώνουν ότι η πρόβλεψη του νόμου Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τους καλύπτει και φέρνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε πλήρες αδιέξοδο, επιβάλλοντας ποσά που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν δύο και τρεις φορές την αξία του ακινήτου!

    Καταλογίζουν και βεβαιώνουν ως τελεσίδικες οφειλές ποσά που αντιστοιχούν στα ασφαλιζόμενα ημερομίσθια, με βάση την επιφάνεια του νομιμοποιημένου αυθαιρέτου, επιβαρημένα με αναδρομικές εισφορές, μαζί με τις προσαυξήσεις.

    Επίσημη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε προς την «Ε» ότι πράγματι έχει δημιουργηθεί ζήτημα με την ερμηνεία που δίνεται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ στη σχετική πρόβλεψη του νόμου 4014/2011, με συνέπεια να ζητούνται ασφαλιστικές εισφορές από ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου.

    Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να μην υπάρχει ζήτημα με τις εισφορές των αυθαιρέτων στο ΙΚΑ, προέβλεψε ρητά και κατηγορηματικά στο νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, ότι «με την υπαγωγή στο ν. 4178/13 αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωμένων προστίμων από τις ΔΟΥ και το ΙΚΑ, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων και προβλέπεται η έκδοση πράξης αναστολής είσπραξης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης».

    «Ο νέος νόμος είναι σαφέστατος και όσοι υπάλληλοι-στελέχη του ΙΚΑ δεν τον εφαρμόζουν, διαπράττουν αδίκημα» τονίζεται από το ΥΠΕΚΑ. Με απλά λόγια το ΥΠΕΚΑ υποδεικνύει στους πολίτες, που δήλωσαν το αυθαίρετό τους με το νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, να διαφύγουν την «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ με εκ νέου δήλωση του αυθαιρέτου τους με το νόμο του Στ. Καλαφάτη.

    Οσοι πέσουν στην «εισπρακτική παγίδα» και πληρώσουν πρόστιμα στο ΙΚΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να τύχουν επιστροφής χρημάτων εάν υπαχθούν στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ (ν. 4178/2013) εκ των υστέρων. Πάντως, από τους 400.000 ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στο νόμο Παπακωνσταντίνου, υπολογίζεται ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% (λιγότεροι από 10.000 ιδιοκτήτες) έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα στο νέο νόμο Καλαφάτη, ώστε να αποφύγουν την επιβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών είναι εκτεθειμένη στην «εισπρακτική παγίδα» του ΙΚΑ.

     

    Σπεύσατε στο νόμο Καλαφάτη

    Ακόμη ένα λόγο, για να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΙΚΑ, έχουν οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα αυθαίρετα με το νόμο του Γ. Παπακωνσταντίνου, που πρέπει να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ του Στ. Καλαφάτη.

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι οι ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης με το νόμο 4014/2011 είναι απολύτως καλυμμένοι και ότι με μια απλή αίτηση, μέσω ιδιώτη μηχανικού, μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς οριστικής νομιμοποίησης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις το νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Οι ιδιοκτήτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Παπακωνσταντίνου με καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη καταβάλει άνω των 900 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, καλούνται από το ΥΠΕΚΑ να σπεύσουν να υπαχθούν το νέο νόμο του Στ. Καλαφάτη, για να αποφύγουν και τα πρόστιμα του ΙΚΑ, όπως επίσης για να μην είναι ευάλωτοι σε προσφυγές και για να μην αντιμετωπίσουν εμπλοκές και προβλήματα σε πωλήσεις και μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

     

    Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=395916





    letom

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο. Ούτως ή άλλως την "Ελευθεροτυπία" δεν την είχα ποτέ σε υπόληψη, από τα μεγαλύτερα φερέφωνα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.

    Edited by Julius Caesar
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι ότι ίσως όλο αυτό αποτελεί εσκεμμένη διαρροή εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ως άλλο ένα τέχνασμα που θα σπρώξει κόσμο στον "νομικά θωρακισμένο" 4178.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    για αυτο το εκαναν...

    ειδαν και αποειδαν οτι δεν κινειται τιποτε μετον 4178...

     

    και....αποφασισαν να διαρρευσουν απο "πηγη του υπουργειου" οτι

     

    "πραγματι με τον 4014 ειχαμε ενα ...μικρο...προβλημα με το...ΙΚΑ... ενω τώωωωρα με τον νεο και δυνατο και ισχυρο

    και ακατανικητο 4178...μπειτε ολοι   σε αυτον

    και οποιος σας πειραξει...θα παει ...φυλακη... :smile: :mrgreen: :smile: :mrgreen:

    Edited by dimitris GM
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Να δω τι άλλο θα γράψουν για να καθοδηγήσουν κ να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη....

     

    Όχι τίποτα άλλο θα αρχίσουν και οι πελάτες να μας ρωτάνε και να χτυπάνε τηλέφωνα και πόρτες.....

     

    Μου θύμισε την διαφήμιση του 4G

     

    Αν κάποιος είναι πιο ισχυρός από τον Νόμο 4014 αυτός είναι ο νέος νόμος 4178, τρέχτε Έλληνες να δηλώσετε...... το Ι.Κ.Α παραμονεύει...

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.