Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • ΕΚΤ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των ακινήτων

   Share


  Αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις «αυξημένες ευπάθειες» στην αγορά κατοικιών. Τι ισχύει για την Ελλάδα.

  Τα προβλήματα στην αγορά των ακινήτων για κατοικίες καταγράφει, εκτός των άλλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία Eκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) που εξέδωσε την Τετάρτη.

  Η ΕΚΤ παραδέχεται ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ύστερα από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 έχει μειώσει τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει όμως ότι δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές της στις «ευπάθειες στις αγορές ακινήτων για κατοικίες», τις οποίες χαρακτηρίζει αυξημένες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό εντοπίζονται, κυρίως, στις επιπτώσεις της πανδημίας, τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ζητήματα που αποτελούν και τις κύριες προκλήσεις για την ανάκαμψη και τον πληθωρισμό.

  «Ο κίνδυνος διόρθωσης τιμών έχει αυξηθεί σε ορισμένες αγορές ακινήτων και χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα τρωτά σημεία στις αγορές ακινήτων για κατοικίες έχουν αυξηθεί, ειδικά σε χώρες με αποτιμήσεις που ήταν ήδη αυξημένες πριν από την πανδημία. Τα τμήματα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών με μεγαλύτερο ρίσκο είχαν αυξημένη ζήτηση από επενδυτές, με το ενδιαφέρον να διευρύνεται σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρυπτονομίσματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

  Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε ότι : «Οι κίνδυνοι για εταιρικές χρεοκοπίες και τραπεζικές ζημιές είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, αλλά οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς».

  Η ΕΚΤ σημειώνει ότι τα μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως τα επενδυτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, συνέχισαν να αυξάνουν «την έκθεσή τους σε εταιρικό χρέος χαμηλότερης αξιολόγησης», κίνηση που ίσως οδηγήσει σε «σημαντικές πιστωτικές απώλειες, εάν οι συνθήκες στον εταιρικό τομέα επιδεινωθούν». Κατά συνέπεια, ζήτησε «ένα ισχυρότερο πλαίσιο πολιτικής για τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

  Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

  Σταθερή είναι η αύξηση των τιμών στις αγορές ακινήτων στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, σε έναν βαθμό, μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη, ως «αντίδραση» στη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε τα χρόνια της κρίσης.

  Σημαντικό ρόλο πάντως έχει διαδραματίσει και η είσοδος ξένων παικτών στην αγορά ακινήτων, οι οποίοι πολλές φορές αποσκοπούν στην απόκτηση «golden visa». Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στο γεγονός αυτό είναι ο αυξημένος αριθμός διαμερισμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση και δεν είναι διαθέσιμα για ενοικίαση.

  Όπως αναφέρουν στο emea.gr υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα διαμέρισμα να πωλείται πχ προς 100.000 ευρώ και μέσα σε λίγες μέρες η τιμή να έχει «εκτοξευτεί» στις 200.000 ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει οδηγήσει αρκετούς δανειολήπτες στο να τηρούν «ευλαβικά» τις ρυθμίσεις των στεγαστικών τους δανείων, αφού οι δόσεις που καλούνται να πληρώσουν θεωρούνται πολύ πιο συμφέρουσες από τα ενοίκια για σπίτια με παρόμοια χαρακτηριστικά.

  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.