Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ενοίκια: Σύγκριση στις τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα


    Δυσανάλογα είναι τα ενοίκια στην Αθήνα σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates για το iefimerida.gr.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διαθέσιμες αγγελίες ακινήτων, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15€/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4€/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8€/τ.μ. για διαμέρισμα 80τμ-110τμ άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000.

    Στα ύψη τα ενοίκια στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα

    «Στην Αθήνα ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής για να μισθώσει κατοικία 100τμ θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μέσο ζητούμενο μίσθωμα θα κυμανθεί από 815€/μήνα έως και 1.140€/μήνα, δηλαδή ένας καλός μισθός, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των κοινοχρήστων, ηλεκτρισμού και λοιπών λογαριασμών», τονίζει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

    Στον αντίποδα, στη Θεσσαλονίκη για παρόμοια κατοικία, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 5,4€/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 6,4€/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 5,9€/τ.μ. για παρόμοια κατοικία. Επομένως, το μέσο ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 100τμ θα κυμανθεί από 540€/μήνα έως και 640€/μήνα.

    Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τους εν δυνάμει ενοικιαστές της Αττικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ζητούμενες τιμές δεν έχουν καταγράψει αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2017-2018. Για κατοικία 80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 4,83€/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 5,92€/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 5,37€/τ.μ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για τον εν δυνάμει ενοικιαστή θα κυμανθεί από 483€/μήνα έως και 592€/μήνα.

    Έως και 82,50% υψηλότερο ενοίκιο στην Αθήνα σε σχέση με την Πάτρα
    «Ο εν δυνάμει ενοικιαστής στην Αθήνα, θα πρέπει να καταβάλει για το ακίνητο παρόμοιων χαρακτηριστικών +66,10% υψηλότερο ενοίκιο σε σχέση με τον υποψήφιο ενοικιαστή στη Θεσσαλονίκη και +82,50% σε σχέση με τον υποψήφιο ενοικιαστή στη Πάτρα», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

    Και συνεχίζει: «Αν συγκρίνουμε περιοχές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχουν «πανομοιότυπα» χαρακτηριστικά, δηλαδή αποτελούν παρόμοια προάστια στην εκάστοτε πόλη, όπως το Περιστέρι στην Αθήνα, την Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη και τα Ζαρουχλέικα στη Πάτρα, κατανοούμε ότι ο εν δυνάμει ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει στο Περιστέρι προσαυξημένο μίσθωμα κατά 52,08% σε σχέση με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και προσαυξημένο κατά 62,22% με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στα Ζαρουχλέικα Πατρών».

    Αναλόγως αν υποθέσουμε ότι η Νέα Σμύρνη στην Αττική μπορεί να συγκριθεί με την περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα, το κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 100τμ, άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 στην Αγυιά Πατρών έχει μέσο ζητούμενο μίσθωμα 620€/μήνα, ενώ στη Νέα Σμύρνη αγγίζει τα 945€/μήνα, δηλαδή διαφορά της τάξεως του +52,41%.

    Παράλληλα, στα προάστια της Γλυφάδας και Βούλας της Αττικής σε σχέση με τα προάστια της Πυλαίας και της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη το μέσο ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 100τμ στην εκάστοτε περιοχή είναι 1.300€/μήνα, 1.150€/μήνα, 730€/μήνα και 725€/μήνα αντίστοιχα. Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για τις άνωθεν περιοχές της Αττικής είναι προσαυξημένο από +58,6% έως +78% σε σχέση με τα προάστια της Θεσσαλονίκης.

    Δυσανάλογες αυξήσεις σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών
    Στην έκθεση τονίζεται ότι τα ζητούμενα μισθώματα στην Αττική, σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, έχουν καταγράψει δυσανάλογες αυξήσεις σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, από το 2007 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 27,5%, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει κατά 24,4% τη δεκαετία 2009-2019, από τα 1.281 ευρώ στα 968,5 €.

    Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, «η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών σε οποιοδήποτε μεσιτικό γραφείο του δικτύου μας στην Αττική, είναι αν υπάρχει κάποια ευκαιρία, εννοώντας κάποιο ακίνητο άνω των 70-75τμ με 2 Υ/Δ σε τιμή που η τιμή του να μην ξεπερνά τα 550€-600€/μήνα. Το κόστος στέγασης δεν αφορά μόνο στο κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά τα κοινόχρηστα και τους λοιπούς λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Κοστολόγια που επιβαρύνουν καθοριστικά τον είδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό».

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85τμ στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022, ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

    «Οι οικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης. Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει στο μέγιστο δυνατόν, και να στηρίξει τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά και νέα ζευγάρια. Η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής», καταλήγει η έκθεση του E-Real Estates.

    Αναλυτικοί πίνακες με παραδείγματα

    Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με παραδείγματα για τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

    enoikia-athina-thessaloniki-patra-1.jpg.

    enoikia-athina-thessaloniki-patra-2.jpg.

    enoikia-athina-thessaloniki-patra-3.jpg.


    Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ellada/enoikia-sygkrisi-stis-times-se-athina-thessaloniki-kai-patra-panakriba-stin-proteyoysa



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.