Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Εξαιρούνται από το χαράτσι τα νεοκλασικά και τα διατηρητέα κτίρια


    Από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) απαλλάσσονται τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

     

    Αυτό προκύπτει από όσα διευκρινίζονται έγγραφο του υπουργείου

    Οικονομικών που εστάλη πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

     

    Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται:

     

    "Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών εγγράφου σας, αναφορικά με την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ως διατηρητέα και ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία, σας γνωρίζουμε ότι:

     

    Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 218/Α΄), επιβλήθηκε ειδικό τέλος στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται, κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (ΦΕΚ 62/ Α΄).

     

    Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ανωτέρω διατάξεις του νόμου, καθορίστηκαν οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το τέλος αυτό, όπου μεταξύ άλλων υπάγεται η περίπτωση κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί από τον αρμόδιο Υπουργό ως διατηρητέα και η περίπτωση κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

     

    Τα διατηρητέα ακίνητα απαλλάσσονται, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

     

    Για την απαλλαγή τους από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέα, καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο είναι κενό.

     

    Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία απαλλάσσονται, εφόσον έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Για την απαλλαγή τους από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. απαιτείται το οικείο ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους.

     

    Στην περίπτωση που συγκεκριμένο κτίριο χαρακτηρίζεται, από τον αρμόδιο Υπουργό, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όσον αφορά το ΕΕΤΗΔΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευνοϊκότερη ρύθμιση (ως ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο) και επομένως απαλλάσσεται, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

     

    Διευκρινίζεται ότι, ο χαρακτηρισμός των κτιρίων ως διατηρητέα ή ως ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία πρέπει να αναφέρεται σε συγκεκριμένα κτίρια με τα περιγραφικά τους στοιχεία, για τα οποία πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, και όχι γενικά σε κτίρια που εντάσσονται σε οικισμούς ή περιοχές σε πολεοδομικό σχέδιο πόλης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO".

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=8355





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Τίτλος υποσχόμενος πολλά κεράσια, περιεχόμενο για χαμηλές προσδοκίες:

     

    Πρέπει να είναι κηρυγμένο από το ΥΠΠΟ (άρα δεν καλύπτονται ΠΕΧΩΔΕ - ΥΜΑΘ) και πρέπει να είναι κενό...

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.