Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Επίταξη ακινήτων για τη διαχείριση του προσφυγικού

  Sign in to follow this  
  Η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης» ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

  Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
   
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
   
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
   
  Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
   
  4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
   
  5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
   
  Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
   
  Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν
  • οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
  • όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον,
  • όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
  Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».
  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Ο φιλελευθερισμος στο απόγειο του.. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και ο αριστερός διεθνισμός μαζί αντάμα και η Ελλάδα στο βωμό......

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ε όχι να το ρίχνουμε στην  «παγκοσμιοποίηση» ωσάν «φυσική καταστροφή» μπας και καταφέρουμε να χωνέψουμε την χουντική μας πραγματικότητα!

  Μάντρωμα και ποινικοποίηση ψυχών και μπίζνες για τις κατασκευαστικές κουμπαριές. Στο βωμό μονάχα η λογική και η ηθική!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  ωσονουπο  και  οι  προσληψεις  καθαριστων  -  υπηρετικου  προσωπικού  -  μαγειρων  ,  καμαριερών 

  παντως ο  κουλης  κρατησε  την  υποσχεση  του  πολλες  πολλες  καλοπρηρωμενες  δουλειες συμπραξη  ιδιωτικου  με   δημοσιο  τομεα

  από  την  άλλη  αναμενεται  νέο  κυμα  φυγης  400-500  χιλιαδων  ελληνων  στο  εξωτερικο . 

  10  χρονια  λαθος  οικονομικη  πολιτικη  με  παραλογισμούς  και  ανοησιες  .

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  "... χωνέψουμε την χουντική μας πραγματικότητα!"

  "παντως ο  κουλης  κρατησε ..."

  ... κλπ

  Είναι δυνατόν να ανέχεται Κομματική και Αγενή Συμπεριφορά το site που αποτελεί ένα βήμα για τους Μηχανικούς;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Που το είδες το κομματικό και το αγενές συνάδερφε A.? Σχολιάζουμε τα του δημοσιεύματος. Μήπως αδημονείς να μας φορέσεις λογοκρισία αλά Μπογδάνος?

  Και μια φιλική συμβουλή: αν επιλέγεις τη μέθοδο του να εμφανίζεσαι με περισσότερα προφίλ, για να μας πείσεις ότι οι απόψεις σου έχουν ευρεία αποδοχή, φρόντισε τουλάχιστον

  ….τη γραμματοσειρά!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Κατευθείαν ο χαρακτηρισμός "λογοκρισία"  και "αλά Μπογδάνος".

  Συνεχίζεις να καταθέτεις την κομματική-ιδεολογική σου ταυτότητα σε ένα μη κομματικό site μηχανικών. 

  Φιλική συμβουλή μη αποδεκτή!

  Να αναγράψεις στο προφίλ σου αν είσαι άνδρας ή γυναίκα ή ουδέτερο, τουλάχιστον να ξέρουμε ποιος μας απευθύνεται.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Το καλοκαίρι που θα πλακώσουν κι άλλοι τι θα κάνουν ? Θα επιτάξουν ολόκληρα τα νησιά ?

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 12/2/2020 at 11:29 ΠΜ, pardamaskou said:

  Ε όχι να το ρίχνουμε στην  «παγκοσμιοποίηση» ωσάν «φυσική καταστροφή» μπας και καταφέρουμε να χωνέψουμε την χουντική μας πραγματικότητα!

  Μάντρωμα και ποινικοποίηση ψυχών και μπίζνες για τις κατασκευαστικές κουμπαριές. Στο βωμό μονάχα η λογική και η ηθική!

   

     Σου λείπει και σου χρειάζεται πολλήηηηηηη .......   ιστορική ενημέρωση για το θέμα που  σε κάνει ατυχώς να εστιάζεσαι αποκλειστικά και κοντόφθαλμα στις δευτερογενείς λαμόγιες επιπτώσεις του  που οπωσδήποτε ισχύουν.  Απλά για να καταλάβεις:  Αν π.χ διαπιστωνόταν κάποιο λαμόγιο μοίρασμα και πάρτυ   κονδυλίων για ανέγερση φυλακών, αυτό δεν θα εσήμαινε ποτέ ότι η εγκληματικότητα που  τροφοδοτεί τις φυλακές με εγκλείστους θα ήταν τάχα δημιουργημένη από τους ίδιους τους λαμόγιους εργολάβους - πολιτικούς κ.λ.π!!!

  Έτσι δεν είναι ...??? 

  Παμ΄  καρακάτ΄ λοιπόν.....:

  Επί του προκειμένου  και ενδεικτικά μόνο (καθώς είναι τεράστιο το θέμα) να ξέρεις  ότι ζούμε εδώ τώρα στην Ελλάδα  (και  από το 1975 στην Ευρώπη) τις ολέθριες επιπτώσεις της εποχής  του  σύγχρονου Μετα-Εθνικού Προοδευτισμού (postnational progrssivism) (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 13/11/2005).  Η όλη ιστορία που κατέληξε στην  εσκεμμένη μεταφορά   ισλαμικών πληθυσμών στην Ευρώπη  ξεκίνησε όταν ακόμη ούτε "Αραβικές ανοίξεις" υπήρχαν, ούτε "Συριακό πρόβλημα" ,  κατά την σύνοδο του Στρασβούργου  7-8 Ιουν.  1975 ,  όπου πρωτοεισήχθη και ο όρος Ευραβία - Eurabia  από το ισχύον τότε think-tank της Γαλίας PAEAC  (Parliamentary Association for Euro-Arab Cooperation) για την πολιτισμική και πολιτική ένωση της Ευρώπης και του Μουσουλμανικού Κόσμου. !!!

  Συμπυκνώνοντας το θέμα, ο ισλαμοεποικισμός που ακολούθησε σε Ευρωπαικές χώρες έγινε από τις κυβερνήσεις με μεθοδευμένες κοινωνικές παροχές, επιδόματα, παροχή πλήρων δικαιωμάτων και οικογενειακής επανενώσεως και γενικώς ελκυστικά μέτρα προσέλκυσης.  Η αφελέστατη όμως πεποίθηση τους περί ενσωματώσεως των φονταμενταλιστικά αλλοεθνών και αλλοθρήσκων στις κοινωνίες της Δύσης  έφτασε π.χ στην δημιουργία των "no go areas" των μεταναστών σε πόλεις της Σουηδίας όπου ούτε η αστυνομία μπορεί να μπει αλλά κυρίως σε κοινωνικές εκρήξεις και αναταραχές.  Κυρίως ο ισλαμοεποικισμός όμως συγκλόνισε όλη την Γαλία τον Οκτ. - Νοέμβρ. 2005 με την ισλαμική του εξέγερση . Η Εθνική Ένωση Αστυνομικών χαρακτήρισε τότε την εξέγερση ως "εμφύλιο πόλεμο" και έφτασε να ζητήσει ακόμη και την επέμβαση του στρατού.  Τεράστιες ήσαν οι ζημιές από πυρπολημένα - κατεστραμμένα Δημόσια κτίρια και 7000 αυτοκίνητα τότε και ένας νεκρός-130 τραυματίες....

  Πολλά μπορούν να γραφούν που προσπερνώ, αλλά αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν από τότε οι ισλαμιστές έποικοι - μετανάστες δεν κατέστη δυνατόν να αφομοιωθούν ή έστω ενταχθούν στις εύπορες Δυτικές κοινωνίες που οι ίδιες τους προσκάλεσαν,  πόσο τραγικά περισσότερο ΔΕΝ θα μπορέσει να γίνει αυτό εδώ σε μία χρεοκοπημένη χώρα όπου έρχονται υπό εκβιαστικές συνθήκες που εργαλιοποιούνται ακόμη και για τον διαμελισμό της...

  Γι αυτό λέω "Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ" κι όποιος έχει γνώση και νόηση το καταλαβαίνει  ........!!! 

  Edited by Anton_civeng

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ήμουν υπέρ των επιτάξεων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα για την προσωρινή και όχι μόνιμη στέγαση προσφύγων και μεταναστών από το 2015. Αντί να κοιτάξει τι θα κάνει το κράτος με τα επί πολλά χρόνια άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια και πως θα στεγαστούν εκεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, είχαμε τους αναρχομπάχαλους που έκαναν μόνοι τους αυτή την δουλειά και εντελώς παράνομα φυσικά. Έπρεπε λοιπόν να γίνουν επιτάξεις, να κατασκευαστούν και κλειστοί χώροι φιλοξενίας, να υπάρχουν άνθρωποι που θα ελέγχουν τι γίνεται συνεχώς, επιτήρηση αστυνόμευση, να γίνουν προσλήψεις μαγείρων και καθαριστών και ελέγχονται όλα χωρίς να γίνουμε χάβρα ιουδαίων. Επίσης έπρεπε απ' την πρώτη στιγμή που μπήκαν στην Ελλάδα να υπάρξει διαμοιρασμός σε κάθε νόμο ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό του. Έπρεπε κάθε νομός να είχε έναν χώρο φιλοξενίας για να γίνει διαμοιρασμός. Αντί για αυτό αφήσαμε να μαζευτούν 30000 με 40000 μετανάστες σε 4-5 νησιά.

  Τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα είναι τα εξής:

  Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να μείνουν.

  Υπάρχει κίνδυνος επιδημιών και μολύνσεων.

  Κανένας δεν φρόντισε να γίνει τίποτα από το 2015, απλά κοιτούσαν πως να διαχειριστούν το θέμα σπασμωδικά όταν υπήρχαν μικροκρίσεις.

  Κανένας δεν θέλει αυτούς τους ανθρώπους στο μέρος του. Δεν κατηγορών απαραίτητα τον κόσμο

  Και αν ήμουν εγώ κάτοικος στα νησιά εκείνα και εγώ θα αντιδρούσα.

  Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, γιατί κανένας δεν φρόντισε να υπάρξει.

  Οι επιτάξεις θα γίνουν και μάλιστα μόνο σε εκείνα τα νησιά, γιατί εκεί έχουν μαζευτεί όλοι οι μετανάστες. 

  Και επίσης, αν και οι κυβερνώντες διαμηνύουν οτι θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές για να έχουμε μόνο κλειστές ή τονίζουν πως αυτό θα υπάρξει για 3 χρόνια και μετά τέλος. Εγώ λέω οτι θα υπάρξουν ανοιχτές κλειστές αμφότερα και όχι απλά θα παραμείνουν εκεί αλλά θα δημιουργηθεί μια νέα μεταναστούπολη σε βάθος ετών στα συγκεκριμένα νησιά. Διότι θα συνεχίσουν να έρχονται και άλλοι μετανάστες/πρόσφυγες ακατάπαυστα, οι κλειστές δομές δεν θα φτάσουν και θα γεμίσουν πάλι οι ανοιχτές. Το σημαντικότερο πρόβλημα που προκαλεί όλα τα υπόλοιπα είναι η Τουρκία, αν και κανονικά δεν έπρεπε να συμβούν καν οι πόλεμοι και να κρατήσουν σχεδόν 10ετία, αλλά τώρα χαίρω πολύ χαιρόπουλος.

  Η ουσία είναι οτι τα προβλήματα και οι συνέπειες δεν αποφεύγονται τώρα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Engineer
   Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020.
   Τον δρόμο για την πώληση 100.000 ακινήτων που βρίσκονται για χρόνια στα αζήτητα άνοιξαν δύο υπουργικές αποφάσεις και μία διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οποίες ενεργοποιείται η αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι και το τέλος του 2022.

   Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό των ακινήτων άρχισε να ξεδιπλώνεται, σε πρώτη φάση με το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για να ακολουθήσουν την άνοιξη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και η απόφαση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά της κτηματαγοράς καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει:
   Αύξηση αγοραπωλησιών και μείωση του κόστους για την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών. Οπως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς τους επόμενους μήνες οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από το στοκ των αδιάθετων ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να επενδύσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσουν στην ανέγερση νέων ακινήτων. Εργολάβοι και κατασκευαστές για να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια που τους έμειναν στα χέρια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας τους θα επιλέξουν να ρίξουν τις τιμές για να πουληθούν γρηγορότερα. Μείωση των τιμών πώλησης των παλαιών ακινήτων. Από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτά, οι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών χάνουν το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολογίας. Ετσι, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους προκειμένου αυτά να αλλάξουν γρηγορότερα χέρια. Επιστροφή της αντιπαροχής. Το πάγωμα του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στον χάρτη της κτηματαγοράς. Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020. Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:
   1. Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.
   2. Η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022.
   3. Για τις άδειες όπου αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα», επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3%.
   4. Η αίτηση για άδειες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12 Ιουνίου 2020.
   5. Η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4646 και εφεξής ορίζεται σε 6 μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας.
   6. Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής.
   7. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλει με την αίτησή του και μια πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κ.λπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.
   8. Αδεια που τυχόν εκδίδεται μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη αίτηση.
   9. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τη μεταβολή.
   10. Στην περίπτωση της αντιπαροχής, δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020.
   Τον δρόμο για την πώληση 100.000 ακινήτων που βρίσκονται για χρόνια στα αζήτητα άνοιξαν δύο υπουργικές αποφάσεις και μία διευκρινιστική εγκύκλιος με τις οποίες ενεργοποιείται η αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι και το τέλος του 2022.

   Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό των ακινήτων άρχισε να ξεδιπλώνεται, σε πρώτη φάση με το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για να ακολουθήσουν την άνοιξη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και η απόφαση για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά της κτηματαγοράς καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει:
   Αύξηση αγοραπωλησιών και μείωση του κόστους για την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών. Οπως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς τους επόμενους μήνες οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από το στοκ των αδιάθετων ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να επενδύσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσουν στην ανέγερση νέων ακινήτων. Εργολάβοι και κατασκευαστές για να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια που τους έμειναν στα χέρια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας τους θα επιλέξουν να ρίξουν τις τιμές για να πουληθούν γρηγορότερα. Μείωση των τιμών πώλησης των παλαιών ακινήτων. Από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτά, οι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών χάνουν το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολογίας. Ετσι, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους προκειμένου αυτά να αλλάξουν γρηγορότερα χέρια. Επιστροφή της αντιπαροχής. Το πάγωμα του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στον χάρτη της κτηματαγοράς. Για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% των ακινήτων με άδειες που εκδόθηκαν έως το τέλος του 2019 κατασκευαστές και εργολάβοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία έως τις 12 Ιουνίου 2020. Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:
   1. Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.
   2. Η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022.
   3. Για τις άδειες όπου αναστέλλεται ο ΦΠΑ στα «νεόδμητα ακίνητα», επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 3%.
   4. Η αίτηση για άδειες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12 Ιουνίου 2020.
   5. Η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4646 και εφεξής ορίζεται σε 6 μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας.
   6. Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής.
   7. Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλει με την αίτησή του και μια πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κ.λπ.). Συνεπώς η αναστολή καταλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα του υποκειμένου, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.
   8. Αδεια που τυχόν εκδίδεται μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής, δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη αίτηση.
   9. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση εκάστοτε ακινήτου με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τη μεταβολή.
   10. Στην περίπτωση της αντιπαροχής, δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.
  • By Engineer
   Δημοσιεύθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ Β΄ 87) οι αποφάσεις Α.1012/2020 «Διαδικασία χορήγησης αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα, σύμφωνα με την παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ.» και Α. 1013/2020 «Καθορισμός διαδικασίας διακανονισμού έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.».
   Σύμφωνα με την απόφαση Α.1012/2020, με αίτηση του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, όπως το συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι, που υποβάλλεται στο Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που αφορά η αίτηση αναστολής, χορηγείται αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα των παρ. 1 και 2α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000).-
   Σύμφωνα με την απόφαση Α.1013/2020, κατά τον χρόνο παράδοσης ακινήτου που έχει υπαχθεί στο καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, διακανονίζεται ο εκπεσθείς φόρος που αντιστοιχεί στο ακίνητο που παραδίδεται, όπως αυτός προκύπτει κατά τον χρόνο της αναστολής και σύμφωνα με την υποβληθείσα κατάσταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4α του Κώδικα ΦΠΑ.
   Ο φόρος που οφείλεται λόγω διακανονισμού καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ κατά τον χρόνο παράδοσης και οπωσδήποτε πριν την υποβολή δήλωσης μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς.
   Η έκτακτη δήλωση υποβάλλεται, σε έντυπη μορφή, στο τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της ΔΟΥ, που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς ή γονικής παροχής, σε τρία αντίτυπα με χρήση του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ Φ2 050.
   Το προς καταβολή ποσό αναγράφεται στον οικείο κωδικό της δήλωσης και στο πεδίο «Σημειώσεις» αυτής αναγράφεται η φράση «ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ», με τη συμπλήρωση της φράσης με τη διεύθυνση και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση.
   Δείτε τις αποφάσεις εδώ.

   View full είδηση
  • By Engineer
   Δημοσιεύθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ Β΄ 87) οι αποφάσεις Α.1012/2020 «Διαδικασία χορήγησης αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα, σύμφωνα με την παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ.» και Α. 1013/2020 «Καθορισμός διαδικασίας διακανονισμού έκπτωσης ΦΠΑ για ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.».
   Σύμφωνα με την απόφαση Α.1012/2020, με αίτηση του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, όπως το συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ι, που υποβάλλεται στο Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που αφορά η αίτηση αναστολής, χορηγείται αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα των παρ. 1 και 2α του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000).-
   Σύμφωνα με την απόφαση Α.1013/2020, κατά τον χρόνο παράδοσης ακινήτου που έχει υπαχθεί στο καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, διακανονίζεται ο εκπεσθείς φόρος που αντιστοιχεί στο ακίνητο που παραδίδεται, όπως αυτός προκύπτει κατά τον χρόνο της αναστολής και σύμφωνα με την υποβληθείσα κατάσταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 4α του Κώδικα ΦΠΑ.
   Ο φόρος που οφείλεται λόγω διακανονισμού καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ κατά τον χρόνο παράδοσης και οπωσδήποτε πριν την υποβολή δήλωσης μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς.
   Η έκτακτη δήλωση υποβάλλεται, σε έντυπη μορφή, στο τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της ΔΟΥ, που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς ή γονικής παροχής, σε τρία αντίτυπα με χρήση του εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ Φ2 050.
   Το προς καταβολή ποσό αναγράφεται στον οικείο κωδικό της δήλωσης και στο πεδίο «Σημειώσεις» αυτής αναγράφεται η φράση «ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ», με τη συμπλήρωση της φράσης με τη διεύθυνση και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο υποβάλλεται η δήλωση.
   Δείτε τις αποφάσεις εδώ.
  • By Engineer
   Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα για να πληρώνουν σωστό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν βίλες ή άλλα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές
   Λίγες ώρες το τέλος του 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη ιδιωτών πραγματογνωμόνων - εκτιμητών ακινήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν και να προτείνουν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όπου θα αλλάξουν, αλλά και θα θέσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές σε περίπου 3.000 νέες περιοχές / ζώνες που εντάσσονται καθώς δεν ίσχυε ως τώρα εκεί το αντικειμενικό σύστημα τιμών της εφορίας.
   Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόσκληση προς τους ιδιώτες εκτιμητές θα είναι πιο δελεαστική σε σχέση με άλλες φορές που το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την συνδρομή τους. Η απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναμένεται να ορίζει τιμή αποζημίωσης 80-85 ευρώ ανά ζώνη, έναντι 50 ευρώ που τους δινόταν προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, λόγω εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε την δέσμευσή της να εκδώσει νέα πρόσκληση από φόβο για τις αλλαγές τιμών και φόρων που θα προέκυπταν μέσα στο καλοκαίρι.
   Μετά τις εκλογές όμως, τα δεδομένα είναι τα εξής:
   - η δέσμευση για εξίσωση αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές είναι ανειλημμένη και αποτελεί όρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης
   - το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα για να πληρώνουν σωστό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν βίλες ή άλλα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η αρχή θα γίνει εφέτος από περιοχές όπως Μύκονος, Σαντορίνη κ.α. όπου τριώροφες βίλες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ένα διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι.
   - από τις αλλαγές αυτές το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε αύξηση εσόδων 300-500 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση αυτή, θέλει να χρηματοδοτήσει μειώσεις φόρων (κατά 5%-15% ή 8% μεσοσταθμικά) για όσους ως τώρα πλήρωναν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ, κύριο και συμπληρωματικό.
   Demo 3 (column)
   Όταν οι ιδιώτες εκτιμητές παραδώσουν τις προτάσεις τους (ως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο σύμφωνα με πληροφορίες) αυτές θα περάσουν κι από μια δεύτερη κρίση, για να συγκριθούν και με στοιχεία για τις τιμές από τις τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια κλπ.
   Ωστόσο οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.
   Επιδόματα που εξαρτώνται από τις τιμές της εφορίας και μπορεί να τα χάσουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών, είναι μεταξύ άλλων και τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.
   Από την άλλη, αν και αναμένεται να επακολουθήσουν αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, οι νέες τιμές ζώνης επηρεάζουν τον Φόρο Ακινήτων για κάθε ακίνητο. Και επιπλέον:
   -το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα,
   -τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ),
   -τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων,
   - το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,
   - πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων,
   -εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και
   - το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας

   View full είδηση
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.