Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επανέρχονται οι Μηχανισμοί Αμοιβής Ισχύος


    Συναγερμός έχει σημάνει ανάμεσα στις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, τους συναφείς φορείς, αλλά και την ίδια την Κομισιόν, από το γεγονός ότι οι συμβατικοί σταθμοί παραγωγής, είτε είναι μονάδες βάσης, είτε ευέλικτες μονάδες, περιορίζουν όλο και περισσότερο τις ώρες λειτουργίας τους, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, με άμεση συνέπεια στην κερδοφορία των εταιριών, τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά, κυρίως, τον αναφυόμενο κίνδυνο της ενεργειακής τροφοδοσίας. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στο να τεθούν επιτακτικά στην ατζέντα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής οι μηχανισμοί αμοιβής ισχύος, υπό το φως των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά.

     

    Ήδη, η Κομισιόν δημοσίευσε πρόσφατα Σχέδιο Κατευθύνσεων ( Guide Line) για το μελλοντικό τρόπο στήριξης των ΑΠΕ, καθώς και την αναγκαιότητα εξασφάλισης διαθέσιμης ισχύος, τόσο για την επάρκεια εφοδιασμού, όσο και για υποστήριξη στις συγκεκριμένες μεταβαλλόμενες πηγές ενέργειας. Στο επόμενο δεκαήμερο το Σχέδιο αυτό θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να αποκτήσει νομοθετική ισχύ από τον Ιούλιο του 2014.

     

    Ενόψει της διαβούλευσης, η Eurelectric διοργανώνει μεθαύριο, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ημερίδα με θέμα «Μελλοντικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με ή χωρίς μηχανισμούς αμοιβής ισχύος: τι λέει η Ευρώπη;» Όπως επισημαίνει η Eurelectric, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. βρίσκονται ενώπιον θεμελιωδών αλλαγών, ως απόρροια της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ΑΠΕ και τους στόχους του 2020. Ήδη, αρκετά κράτη-μέλη έχουν κινητοποιηθεί ανησυχώντας για τη μελλοντική διασφάλιση της επάρκειας ισχύος, με συνέπεια να επαναφέρουν τους μηχανισμούς αμοιβής ισχύος.

     

    Καθώς τις ανησυχίες αυτές αναγνωρίζει και συμμερίζεται η Κομισιόν, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια παραβρέθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Eurelectric στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις της Ε.Ε. όπως αποτυπώνονται στο Σχέδιο Κατευθύνσεων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο ΕΣΑΗ, δια του αντιπροέδρου του Ντίνου Μπενρουμπή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Γιώργου Στάμτση.

     

    Ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι η ενίσχυση που θα δίνεται μελλοντικά στις ΑΠΕ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω μηχανισμών αγοράς. Εξέφρασε, μάλιστα, την προτίμηση της Επιτροπής σε μηχανισμούς feed- in premium έναντι των feed- in tariff. Εκτενής αναφορά έγινε στους μηχανισμούς αμοιβής ισχύος, με τον Επίτροπο να διαβεβαιώνει ότι θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένοι κανόνες για την κρατική ενίσχυση ( state aid) στο Σχέδιο Κατευθύνσεων σχετικά με τους μηχανισμούς αυτούς. Οι κανόνες αυτοί θα εξασφαλίζουν ότι η εφαρμογή των μηχανισμών αμοιβής ισχύος θα γίνεται όταν και όπως πραγματικά απαιτείται.

     

    Ήδη, η Γερμανία, όπου έκλεισαν καινούριες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, με κίνδυνο τη διασφάλιση της τροφοδοσίας, επανέφερε τους μηχανισμούς αμοιβής ισχύος για να σώσει το φετινό χειμώνα. Στην Αγγλία εκτιμάται ότι θα δοθούν capacity grants από το 2015, ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρέχει στην EDF ρυθμιζόμενη αμοιβή διαθεσιμότητας, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο. Στην Ιταλία δόθηκαν εσπευσμένα ανάλογες αμοιβές, γιατί η ηλεκτρική αγορά της κινδυνεύει με μπλακ άουτ.

     

    Για την Ελλάδα, η οποία μαζί με μια σειρά άλλων χωρών έχει ήδη εφαρμόσει ανάλογους μηχανισμούς (ΑΔΙ), οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι θα μπορεί να συνεχίσει να τους εφαρμόζει και μελλοντικά, αρκεί βέβαια να συμμορφώνονται με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο όταν θα τεθεί. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο ενέργειας του ΙΕΝΕ, δεν δίστασε να προτείνει τα ΑΔΙ να μην δίνονται στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για να εξυγιανθεί η χονδρεμπορική αγορά.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77007





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.