Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επισημάνσεις: Ενεργειακό πιστοποιητικό και υποχρέωση αναγραφής του στο TaxisNet


    Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες αρκετών ερωτημάτων σχετικά με την υποχρέωση αναγραφής του αριθμού πρωτοκόλλου του ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ), στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ΓΓΔΕ.

     

    Με βάση όλα τα ανωτέρω και σε ότι αφορά τις ενέργειες των συναδέλφων σχετικά με το ΠΕΑ (Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης) έχουμε να αναφέρουμε τα εξής :

     

    1) Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ καθώς και τα πρόστιμα που ορίζονται στο άρθρο 20 του νόμου 4122/2013 βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

     

    2) Από 1.1.2016 η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική και σε κτίρια με μικρότερη ωφέλιμη επιφάνεια από 50τμ

     

    3) Από την υποχρέωση έκδοσης Π.Ε.Α. εξαιρούνται οι περιπτώσεις α', γ', δ', ε' της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 4122/2013.

     

    α) μνημεία,

    γ) κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας,

    δ) βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια,

    ε) προσωρινής χρήσης κτίρια που με βάση το σχεδιασμό τους η διάρκεια χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, αποθήκες, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, κτίρια αγροτικών χρήσεων - πλην κατοικιών - με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και αγροτικά κτίρια πλην κατοικιών που χρησιμοποιούνται από τομέα καλυπτόμενο από εθνική συμφωνία που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτιρίων,

     

     

    4) Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4122/2013, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:

     

    α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4,

    β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

    γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

    δ) κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

    ε) για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.).

     

    5) Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ δεν ισχύει στην περίπτωση ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε νέα μίσθωση κτιρίου ή τμήματος αυτού, η οποία καταρτίζεται για πρώτη φορά προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιo (σ.σ. πρέπει να αναφέρεται αυτό και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων, έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες)

     

    6) Από 9.11.2015 ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr)

     

    Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/27872





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Όχι βέβαια ... το σύστημα είναι σε επίπεδο ουγκ ... αν είσαι στις περιπτώσεις δεν βάζεις τίποτε στο πεδίο ... το τέλειο λογισμικό !

     

    Επίσης να σημειώσουμε στους φίλους λογιστές ότι δεν είναι σκόπιμη η επανάληψη συνεχώς της λέξης "έκδοση". Το σωστό είναι "ύπαρξη".

    Γιατί διαβάζουν ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφοι και θα θεωρούν ότι βάλαμε πάλι χαράτσι για συντεχνιακό όφελος ...

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    ειναι υποχρεωτικο σαν το κτεο ας πουμε .. οποιος θελει περναει ομως .. εκει βεβαια μπορει να σε πιασει η τροχαια και να μπλεξεις ή σε κανενα ατυχημα και να μεινεις ακαληπτος ... εδω δεν βλεπω να ελεγξει ποτε κανενας και για κατι ...

    θα μπορουσε πχ να το ζηταει και να το ελεγχει η ΔΕΗ σε καθε συνδεση νυχτερινου ρευματος , σε καθε αλλαγη ονοματος .. θα μπορουσε να δωθει και επιπελον κινητρο με εκπτωση στο ρευμα για τα ενεργειακα κτιρια ... αλλα δεν νομιζω εδω ειναι ελλαδισταν .. ουτε οι αφγανοι δεν θελουν να μεινουν εδω .. που φτασαμε ...

    Link to comment
    Share on other sites

    Ειπαμε η ευθύνη βαραίνει τον ιδιοκτήτη αν τον ελέγξουν δηλαδη τον κόκκινο Μαι.. Το σύστημα προχωράει κανονικα ειτε δώσεις Πεα ειτε όχι

     

     

    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Link to comment
    Share on other sites

    http://www.nomotelia.gr/photos/File/172335-16.pdf

     

    κοινοποίηση στο ιδιωτικό club του παραδιά έχει

    σε τεε και λογιστές δεν έχει  

     

    και σε 4 μήνες να κάνουν πεα όσοι είχαν υποχρέωση και δεν έκαναν

    αλλιώς θα τους κάνουν τα τρία δυο

    εδώ γελανε

    Edited by zxgr
    Link to comment
    Share on other sites

    Πάντως από ότι καταλαβαίνω εγώ, η πλειοψηφία προχωράει κανονικά σε ΠΕΑ μετά την αλλαγή στο TAXIS, όπου πλέον υπάρχει η διευκρίνηση ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΠΕΑ. Τώρα αν κάποιος επιλέξει να είναι παράνομος, δικό του θέμα. Σχεδόν όλοι οι λογιστές πλέον το ζητάνε γιατί ξέρουν ποιον θα κατηγορήσει ο πελάτης, αν φάει πρόστιμο. Τελικά νομίζω ότι μικρή σημασία έχει ότι προχωράει το σύστημα, χωρίς αυτό.

    Είναι σαν να λέμε ότι στο Ε9 για παράδειγμα κάποιος μπορεί να δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά για να πληρώσει μικρότερο φόρο. Το σύστημα θα του το επιτρέψει. Ξέρει όμως ότι δεν πρέπει να το κάνει, γιατί διακινδυνεύει. Το αν κάποιος θα επιλέξει να παρανομήσει είναι δικό του θέμα.

    Edited by *olga*
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.