Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επιταχύνονται οι απαλλοτριώσεις


    Νέα νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων στα δημόσια έργα και στις οδικές παραχωρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για τη 13η τροποποίηση της νομοθεσίας μέσα σε διάστημα πέντε ετών, η οποία ωστόσο κρίνεται αναγκαία για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα προβλήματα στα υπό κατασκευή έργα. Παρέμβαση για τη μείωση των εκκρεμοτήτων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα έργα θα κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

     

    Η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ανασκαφών ήταν το κύριο θέμα της χθεσινής, δεύτερης συνεδρίασης της νεοσύστατης διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε νομοθετική ρύθμιση (θα εγκριθεί άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) με την οποία:

     

    • Ολα τα μεγάλα δημόσια έργα (συμπεριλαμβανομένων των πέντε οδικών παραχωρήσεων) θα χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «Ολυμπιακή» νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις.

     

    • Η νομοθεσία αυτή, που ανάγεται στο 2001 θα τροποποιηθεί περαιτέρω, ώστε να συντομευθούν κι άλλο οι προθεσμίες που προβλέπει.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις (Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων -ν. 2882/01) έχει μεταβληθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, με δώδεκα διαδοχικούς νόμους (3894/10, 3986/11, 4024/11, 4030/11, 4061/12, 4067/12, 4072/12, 4122/12, 4146/2013, 4313/14, 4314/14, 4315/14). Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της σπουδής με την οποία γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις ήταν το 2011, όταν το υπουργείο Υποδομών είχε ξαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις... που είχαν ψηφιστεί ένα μήνα νωρίτερα.

     

    Οσον αφορά τις εκκρεμότητες της αρχαιολογικής υπηρεσίες στα υπό κατασκευή έργα, το υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε μια συγκεκριμένη λίστα (από 2-3 θέσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Πάτρας, την Ιονία οδό και τον Ε65). Στις θέσεις αυτές η πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών θα επιτηρείται απευθείας και από το ΥΠΠΟ (όχι μόνο από τις τοπικές Εφορείες). Τέλος, αποφασίστηκε να γίνει σειρά τεχνικών συναντήσεων, με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων και στελεχών της Διοίκησης αλλά όχι των ίδιων των υπουργών, για την επίλυση διαδικαστικών και τεχνικών ζητημάτων.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/845447/article/epikairothta/ellada/epitaxynontai-oi-apallotriwseis





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.