Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Επιχείρηση μπετόβεργα


    Την ώρα που η Ελληνική Χαλυβουργία βουλιάζει και οι Ελληνες χαλυβουργοί «θυσιάζονται ως Ιφιγένειες» στο βωμό του υψηλότερου κέρδους, υπάρχει έγγραφο-βόμβα στα χέρια του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για αθρόα εισαγωγή από την Ιταλία μπετόβεργας 8.200 τόνων από ελληνικές εταιρείες, που έχουν πάρει τα μεγάλα έργα της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, τα οποία μάλιστα επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

     

    Ο παραπάνω καταγεγραμμένος όγκος μπετόβεργας κατευθύνθηκε στα εργοτάξια Ακράτας και Ρίου (κόμβος) για την Ολυμπία οδό, στο εργοτάξιο Κ16 Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και στο εργοτάξιο Ιεροπηγής Καστοριάς.

     

    Στην επιστολή, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός από τη διοίκηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), μετά τις σχετικές επισημάνσεις που του έκαναν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, καταγράφεται η κατάσταση στον κλάδο της χαλυβουργίας, η οποία στο παρελθόν ήταν από τις πιο μαχητικές βιομηχανίες της χώρας.

     

    Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλος, Μ. Κοντιζάς, επισημαίνεται ότι «ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η J.&Ρ. ΑΒΑΞ, και έμποροι σιδήρου εισάγουν από χαλυβουργικά εργοστάσια της Ιταλίας -Ferriere Nord- μπετόβεργα, χωρίς να διαθέτουν σε ισχύ πιστοποιητικά συμμόρφωσης, σύμφωνα με τα ισχύοντα ελληνικά πρότυπα, για χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος. Αυτό το βεβαιώνει η ΕΒΕΤΑΜ, ως αρμόδιος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης βιομηχανικών προϊόντων και υλικών».

     

    Τα πιστοποιητικά ελέγχου ορίζει απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

     

    Η ΑΠ: οικ.9529/645 10/5/2006 αναφέρει ότι: Απαγορεύεται η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, καθώς και η διάθεση και πώληση χαλύβδων οπλισμού σκυροδέματος που δεν συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση πιστοποιητικά ελέγχου τεχνικών χαρακτηριστικών ή πιστοποιητικά συμμόρφωσης προς τα ελληνικά πρότυπα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος.

     

     

    03-grafima-thumb-medium.jpg

     

     

    Να σημειώσουμε ότι για να είναι σε ισχύ, τα πιστοποιητικά των ελληνικών χαλυβουργιών ελέγχονται ανά τρίμηνο (τεχνικός έλεγχος) από την ΕΒΕΤΑΜ.

     

    Στην επιστολή σημειώνεται το «απαράδεκτο και χωρίς ηθική» γεγονός, ότι σε ορισμένες κατασκευαστικές εταιρείες, που απαιτούν στήριξη, μεθοδεύουν παραγγελίες από το εξωτερικό βουλιάζοντας τις ελληνικές χαλυβουργίες στον εφιάλτη της ανεργίας.

     

    Η κατάσταση στη Χαλυβουργία

     

    Οι προσπάθειες της ΠΟΕΜ εστιάζονται στην άρση των ομαδικών απολύσεων που έγιναν πρόσφατα στην Ελληνική Χαλυβουργία Ασπροπύργου, με την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τις Ομαδικές Απολύσεις.

     

    Οι εργαζόμενοι του χώρου ζητούν μέτρα μείωσης και στήριξης του ενεργειακού κόστους, καθώς «το απαράδεκτο και προκλητικό γεγονός είναι ότι κάποιες "επιδοτούμενες" από το ελληνικό Δημόσιο κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς ηθική, μεθοδεύουν εισαγωγή χάλυβα από το εξωτερικό χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, βουλιάζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή των ελληνικών χαλυβουργικών εργοστασίων, που την τελευταία πενταετία έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις μας, που κατά τ' άλλα κόπτονται για ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας».

     

    Μήνες τώρα προς κάθε κατεύθυνση η ΠΟΕΜ και τα σωματεία-μέλη της δίνουν αγώνα στα αρμόδια υπουργεία αναδεικνύοντας τα προβλήματα του κλάδου και ιδιαίτερα της Χαλυβουργίας, καθώς υπάρχουν μονάδες που είναι για μήνες σταματημένες ή είναι σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους ή τους επιβάλλεται εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.

     

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σημειώνουν ότι είναι καταδικασμένοι ως χαλυβουργοί, εφ' όσον η εγχώρια ζήτηση έχει κατά 80% μειωθεί, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες βιομηχανίες χάλυβα του εξωτερικού (Ισπανίας-Ιταλίας-Πορτογαλίας κ.λπ.) που ήδη προ πολλού πάρθηκαν μέτρα στήριξης μείωσης του ενεργειακού κόστους από τις κυβερνήσεις τους και αυξήθηκαν κατά 50% και άνω οι εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκαν δραματικά και χάσαμε πολύτιμες θέσεις εργασίας στα χρόνια της κρίσης.

     

    Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/06/2014&id=436386





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Άλλο ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που θα ξεχαστεί οσονούπω.

     

    Αλήθεια με το παρακάτω τι έγινε;;

     

    post-28847-0-84553900-1403888423_thumb.jpg

     

    Η αλήθεια είναι ότι οι ράμπο έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους, μπήκαν μέσα κλείδωσαν τα πάντα και πήραν ότι τους έκανε χωρίς να κουνηθεί κουνούπι.

     

    Το θέμα σκάλωσε στα υψηλώτερα κλιμάκια.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδής, οι ανισόπεδοι κόμβοι στο εξωτικό Καλοχώρι μας, έχουν ιταλική άνευ πιστοποιητικών μπετόβεργα; (ακου κει όρος...μπετόβεργα!)

     

    Α εγώ, δε περνάω ξανά απο κει :)

     

    Υ.Γ. τα τσέρκια είναι ντόπια τουλάχιστο ;

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Δηλαδής, οι ανισόπεδοι κόμβοι στο εξωτικό Καλοχώρι μας, έχουν ιταλική άνευ πιστοποιητικών μπετόβεργα; (ακου κει όρος...μπετόβεργα!)

     

    Ειδικά στους μαγευτικούς ανισόπεδους κόμβους του τροπικού Καλοχωρίου, γίνεται "της μπετόβεργας ο αποστατήρας"!! :D :D

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Μεγάλη εντύπωση μου προκαλεί το μέγεθος της αντίδρασης και της αναταπόκρισης από τα μέσα όταν τα συμφέροντα των ντόπιων βιομηχάνων του χάλυβα ταυτίζονται με αυτά των εργατοπατέρων συνδικαλιστών.

     

    Αν είχε λάβει χώρα εξίσου δυναμική κινητοποίηση από πλευράς τους τότε που έκανε την απεργία πείνας ο Θοδωρής Τενέζος, ίσως και να έβλεπα με λίγο ενδιαφέρον και συμπάθεια τον αγώνα τους.

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.