Jump to content
 • Novatron

 • Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου παίρνουν οι βεβαιώσεις μηχανικών

   Share


  Από Ιούλιο υποχρεωτική η εφαρμογή του νέου θεσμού με νέα ρύθμιση του υπουργείου.

  Μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα επεκτείνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ισχύ των βεβαιώσεων των μηχανικών που πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Ταγαράς.

  Πρόκειται για τη βεβαίωση που επιτρέπει τη διενέργεια μεταβιβάσεων ή άλλους είδους συναλλαγών και αποτελεί ένα μέρος από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους πολίτες για να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που είναι σε λειτουργία από αρχές Φεβρουαρίου.

  Η ισχύς των βεβαιώσεων είχε παραταθεί προς διευκόλυνση των πολιτών, αρχές του έτους για δυο μήνες και λήγει στις 31 Μαρτίου, ώστε από την 1 Απριλίου να γίνει υποχρεωτική για τα ακίνητα η ταυτότητα του κτιρίου.
  Για το προαναφερόμενο διάστημα (έως 31 Μαρτίου) όσοι είχαν αυτοψίες μηχανικών που είχαν διενεργηθεί μέχρι τι 31 Ιανουαρίου μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές δίχως να χρειάζεται να μπουν στην ηλεκτρονική ταυτότητα.

  Ωστόσο η επιδείνωση της πανδημίας και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στις μετακινήσεις και στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών (από Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολόγιο, πολεοδομίες κ.α), έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εδώ και ένα δίμηνο ζητούν παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας μέχρι το τέλος της πανδημίας.

  Η ΠΟΜΙΔΑ, σε πρόσφατη επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, επαναλάμβανε τους κινδύνους που δημιουργούνται από την εφαρμογή του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα εφιάλτη στις συναλλαγές των ακινήτων.

  Στο πλαίσιο αυτό ζητούσε να επιτραπεί η επέκταση ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές των ακινήτων.
  Επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, αλλά και να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων.

  Το ΥΠΕΝ με κίνδυνο να υπάρξουν αποκλίσεις στα στοιχεία του ακινήτου, μεταξύ του χρόνου της έκδοσης της βεβαίωσης και μιας μεταβίβασης ακινήτου (π.χ νέες αυθαιρεσίες) που πλέον θα είναι πέντε μήνες, αποφάσισε να ενδώσει στα αιτήματα των ιδιοκτητών και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση.

  Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που καταγράφει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου και τις μεταβολές από την κατασκευή του έως το τέλος της ζωής του.

  Είναι δε το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.


  Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/ilektroniki-taftotita-ktiriou-paratasi-eos-ta-teli-iouniou-pernoun-i-veveosis-michanikon
  Face2Face

  Engineer
  • Like 1
  • Thanks 1
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Και μετά θα κλαφτούν η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι και θα πάρει παράταση μέχρι τέλος 2021 ... και μετά νέα παράταση μέχρι Ιούνιος 2022 και παράταση της παράτασης ω παράταση ... μήπως να πάει στη διαδικασία των πέναλτι;;; ή στη διαδικασία του χρυσού γκολ;;; γιατί η χώρα αυτή μόνο με μπάχαλο "δουλεύει"!!! Ποδοσφαιρική Λύση είναι η καλύτερη!!!

  Link to comment
  Share on other sites

  Ρε παιδιά η ηλεκτρονική ταυτότητα με τη μορφή που παρουσιάστηκε δεν γινόταν να εφαρμοστεί. Ήταν σίγουρη η παράταση.

  Δεν έχω καταλάβει όμως: Οι βεβαιώσεις με ημερομηνία αυτοψίας 31/1 θα ισχύουν μέχρι 30/6 η θα έχουν δίμηνη ισχύ;

  Αν βάλω ημερομηνία αυτοψίας σημερινή μου εκδίδει το σύστημα βεβαίωση δίμηνη χωρίς να απαιτεί ηλεκτρονική ταυτότητα;

  Link to comment
  Share on other sites

  46 λεπτά πριν, ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. said:

  Δεν έχω καταλάβει όμως: Οι βεβαιώσεις με ημερομηνία αυτοψίας 31/1 θα ισχύουν μέχρι 30/6 η θα έχουν δίμηνη ισχύ;

  Νομίζω ότι θα έχουν κανονικά 2μηνη. Αρκετά μπερδέματα έχουμε ήδη.

  Link to comment
  Share on other sites

  λογικα εννοουν οτι θα βγαζεις βεβαιωση με ημερομηνια αυτοψιας 30/4

  οποτε θα ισχυει μεχρι 30/6

  Link to comment
  Share on other sites

  Ξαναρωτάω γιατί δεν έχω προσπαθήσει να εκδώσω βεβαίωση με σημερινή ημερομηνία. Με σημερινή ημερομηνία αυτοψίας, το σύστημα του Ν4495 εκδίδει δίμηνη βεβαίωση χωρίς να απαιτεί ηλεκτρονική ταυτότητα;

  Link to comment
  Share on other sites

  το σύστημα μια χαρά εκδίδει βεβαιώσεις με ότι ημερομηνία και να του βάλεις. Η εγκυρότητα τους είναι το θέμα. Προς το παρόν ισχύει η αυτοψία μέχρι 31/1/2021 για να τη δεχτούν οι συμ/φοι. Μόλις βγει η υπουργάρα και ανακοινώσει επίσημα κάτι άλλο θα γνωρίζουμε τι γίνεται (πιθανότερο ημερομηνία αυτοψίας 30/4)

  Link to comment
  Share on other sites

  "σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες"

  πότε οι ασφαλείς θα γίνουν βέβαιες σε εγκύκλιο, φεκ κλπ? 

  Δηλαδή αν πάρω 'τώρα ένα συμβ. τηλέφωνο θα μου πει ότι πήρε παράταση?

  Link to comment
  Share on other sites

  Το σίγουρο είναι ότι περιμένουμε ... πρακτικά έχουμε μόνο το 31/1/2021 ... όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα !!!

  Link to comment
  Share on other sites

  Συνεργάτης συμβολαιογράφος με ενημέρωσε ότι τους έστειλε ο σύλλογος τους μήνυμα περί παράτασης μέχρι Ιούνιο. Άρα μου φαίνεται αρκετά σίγουρο 

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.