Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ) - Έλεγχος κόστους στα δημόσια έργα


    Την ίδρυση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ) προγραμματίζει εντός του 2022 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως απεικονίζεται στο φετινό Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής η ενεργοποίηση του τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    Πρόκειται για μια πλατφόρμα της οποίας την λειτουργία την περιμένει με μεγάλη αγωνία ο κατασκευαστικός κλάδος, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση του 2021 και την κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών και υλικών στις κατασκευές.

    Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων καθιερώθηκε με το άρθρο 84 του Νόμου 4782/21 προκειμένου να εκσυγχρονίσει την υπάρχουσα ανάλυση τιμών, να αντικαταστήσει τη διαδικασία αναθεώρησής τους, να ενσωματώσει τις επικαιροποίησεις και τις προσθήκες νέων εργασιών και υλικών και να δημιουργήσει μια σύγχρονη και αντικειμενική βάση αναφοράς για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

    Αποτελεί την ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα υποστήριξης του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών. Το ΗΣΠΚΣΠΤΕ περιλαμβάνει τις ακόλουθες, συμβατές με τεχνολογία Building Information Modeling (BIM), την καθιέρωση της οποίας συντονίζει το Υπουργείο μέσω διαμόρφωσης Στρατηγικού Σχεδίου και Οδικού Χάρτη, διαδικτυακές εφαρμογές: Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών.

    Να θυμίσουμε πως ως ένα πρώτο βήμα ανακούφισης των εταιρειών από τις μεγάλες αυξήσει στα υλικά, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ΦΕΚ καθόρισε συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων, δημοσίευθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ΦΕΚ δίνει μερική διέξοδο στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν το 2021 οι τεχνικές εταιρείες λόγω της γεωμετρικής αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών.

    Πλατφόρμα για τη διαχείριση των έργων

    Παράλληλα το τρίτο τρίμηνο του 2022 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως θα ενεργοποιηθεί ακόμα μια ψηφιακή πλατφόρμα στα δημόσια έργα. Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για τη Διοίκηση Έργων και Πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Σκοπό της μεταρρύθμισης αποτελεί η εγκατάσταση σύγχρονου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατή η διακυβέρνηση, διαχείριση και παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου έργων και πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

    Επιπλέον, το σύστημα θα παρέχει ακριβή και σε «πραγματικό χρόνο» πληροφόρηση σχετικά με τα παραδοτέα, το κόστος, τον χρονοπρογραμματισμό και τα στάδια εξέλιξης του κύκλου ζωής των υλοποιούμενων τεχνικών έργων.

    Πιο συγκεκριμένα, με την εισαγωγή του προτεινόμενου συστήματος διαχείρισης εκτιμάται ότι:

    α) θα επιταχυνθεί η ροή της πληροφόρησης και των δεδομένων με ανάλογη αύξηση της απόδοσης στη διαχείριση των τεχνικών έργων,
    β) θα αυξηθεί η εγκυρότητα και η ασφάλεια στη λήψη αποφάσεων, τόσο από τη διοικητική όσο και από την πολιτική ιεραρχία, αφού θα λαμβάνονται και θα αξιολογούνται έγκαιρα και έγκυρα δεδομένα και πληροφορίες,
    γ) θα διασφαλιστεί ο έλεγχος και η τεκμηρίωση ενδεχόμενων μεταβολών στο κόστος, στο χρονοπρογραμματισμό, στην ποιότητα των υλοποιούμενων τεχνικών έργων,
    δ) θα διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια, με τη χρήση εργαλείων αποκατάστασης από καταστροφές και
    ε) θα ενισχυθεί η ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων με την εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας πρόσβασης.


    Πηγή: https://ypodomes.com/freno-sto-anexelegkto-kostos-sta-dimosia-erga-yposchetai-nea-platforma-pote-tha-leitoyrgisei/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.