Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η ένταξη των νησιών στο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν προϋπόθεση για την συνολική εφαρμογή του


    Η ένταξη των νησιών στο Μaster Plan είναι προαπαιτούμενο για την έγκρισή του από την ΕΕ, καθώς η απανθρακοποίηση αφορά και το πετρέλαιο
    Πράσινες δράσεις και για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να τις εντάξει στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που θα υποβάλει προς έγκριση στην ΕΕ για τη χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

    Η ένταξη των τριών νησιωτικών Περιφερειών αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση από την ΕΕ του Μaster Plan της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αφού η πολιτική απανθρακοποίησης της ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στα στερεά καύσιμα αλλά και στο πετρέλαιο.

    Τα περισσότερα νησιά σήμερα στο Αιγαίο, όπως και η Κρήτη , ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, βαρύ (μαζούτ) ή και ελαφρύ (ντίζελ) και συμπληρωματικά από σταθμούς απε.

    Δράσεις ανεξάρτητα από τις διασυνδέσεις

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Κώστας Μουσουρούλης αναζητούν αυτή την περίοδο πράσινες δράσεις και για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

    Το θετικό για τις τρεις αυτές περιφέρειες, σε αντίθεση με την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, είναι ότι η οικονομία τους εξαρτάται σε πολύ περιορισμένο βαθμό από τις μονάδες της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2017) οι υποτομείς εξορύξεων - ενέργειας- διαχείρισης υδάτων αντιπροσωπεύουν το 10% της επιχειρηματικής δραστηριότητας , των τριών περιφερειών, ενώ συμμετέχουν με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά στην απασχόληση συνεισφέροντας μόλις το 6,6% της συνολικής απασχόλησης με το μεγαλύτερο μερίδιο να αναλογεί στον τομέα διαχείρισης υδάτων.

    Προτάσεις της World Bank

    Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα νησιά έχει προτείνει και η μελέτη της World Bank με στόχο , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την δραστική μείωση των ΥΚΩ που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές και την οικονομία, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, αποσυνδέοντας την μεταφορά και χρήση πετρελαίου με την εκμετάλλευση των ΑΠΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

    Συγκεκριμένα προτείνει:

    1 . Δραστικό περιορισμό της χρήσης πετρελαίου, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, 70% έως 90% σε πρώτη φάση και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών λιθίου, εισάγοντας τεχνικές και ιδέες microgrids, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με το εθνικό σύστημα (ή και παράλληλα για τον αποκλεισμό “blackout”).

    2. Εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών και εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών και τεχνικών για την πλέον αποδοτική διαχείριση των ΑΠΕ και της κατανάλωσης, ώστε όλες οι ανάγκες σε ενέργεια και νερό να καλύπτονται από τις ΑΠΕ, που συμπεριλαμβάνουν κίνηση, θέρμανση/ψύξη, κλπ.


    Πηγή: https://worldenergynews.gr/index.php?id=49186



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.