Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η κατάταξη των 25 κορυφαίων αγορών πολυτελών ακινήτων στον κόσμο για το 2023


    Οι πλούσιοι επενδυτές που "στοιχηματίζουν" σε πολυτελή ακίνητα θα τα κατάφερναν καλύτερα βάζοντας τα χρήματά τους στο Ντουμπάι ή το Μαϊάμι τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Knight Frank.

    Στην κατάταξη των 25 κορυφαίων αγορών πολυτελείας στον κόσμο, το Ντουμπάι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,5% το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank. Το Μαϊάμι κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%. Ακολούθησαν το Δουβλίνο, η Λισαβόνα και το Λος Άντζελες, με αναμενόμενες αυξήσεις 4%.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι χειρότερες επιδόσεις το επόμενο έτος αναμένεται να καταγραφούν σε Σεούλ και Λονδίνο, με τις τιμές να εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 3% και για τις δυο πόλεις. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη μέση και συγκεκριμένα στη 13η θέση, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% το επόμενο έτος.

    Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρότερες αγορές πολυτελών ακινήτων αναμένεται να καταγράψουν κάποια επιβράδυνση το 2023 καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι οικονομίες κατεβάζουν... ρυθμό, σύμφωνα με τον Knight Frank. 

    Αύξηση κατά 2%

    Και στις 25 πόλεις που εξετάζει η Knight Frank εκτιμάται πως οι τιμές θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2% το 2023, ποσοστό αναθεωρημένος προς τα κάτω από το 2,7% που "έβλεπε" η Knight Frank πριν από έξι μήνες. Η αναθεώρηση αυτή δείχνει ότι ακόμη και οι πλούσιοι επενδυτές, που φαινομενικά δεν τους "αγγίζει" ο αυξημένος πληθωρισμός και η οικονομική επιβράδυνση αναστέλλουν τις μεγάλες αγορές ακινήτων.

    «Παρόλο που οι κορυφαίες αγορές ακινήτων είναι πιο απομονωμένες από τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους στεγαστικών δανείων, δεν είναι απρόσβλητες», αναφέρει η έκθεση. «Η μετάβαση από τους πωλητές στους αγοραστές βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις περισσότερες προνομιακές αγορές κατοικιών».

    Το Ντουμπάι είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 50% το 2022, επομένως οι αυξήσεις των τιμών για το 2023 σηματοδοτούν μια σημαντική επιβράδυνση. Το Ντουμπάι έχει δει μια έκρηξη πλούσιων κατοίκων τον περασμένο χρόνο, κυρίως από Ρώσους που αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι εν μέσω κυρώσεων της Δύσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές για μονοκατοικίες στο Ντουμπάι αυξήθηκαν 13% τον Οκτώβριο, ενώ ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 73% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

    Το Μαϊάμι παραμένει επίσης ένα δημοφιλές καταφύγιο για τους πλούσιους, δεδομένων των χαμηλών φορολογικών συντελεστών του και του αυξανόμενου αριθμού χρηματοπιστωτικών εταιρειών που έχουν τα κεντρικά γραφεία ή τα γραφεία τους στη Νότια Φλόριντα.

    Αν και η αναμενόμενη αύξηση 2% της Νέας Υόρκης το επόμενο έτος είναι χαμηλότερη από το 2022, πολλοί μεσίτες προβλέπουν πτώση των τιμών το επόμενο έτος, ειδικά στο Μανχάταν. Η Knight Frank είπε ότι η Νέα Υόρκη θα ωφεληθεί από τους ξένους αγοραστές που «επιδιώκουν περισσότερη, παρά λιγότερη, έκθεση σε δολάριο ΗΠΑ, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια».

    Η Σιγκαπούρη είναι η μόνη ασιατική πόλη στο top 10 και μία από τις τέσσερις μόνο πόλεις των οποίων οι προβλέψεις έχουν ανέβει τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Η Σιγκαπούρη επωφελείται από τη φυγή πλούτου από την Κίνα, καθώς οι πλούσιοι Κινέζοι πολίτες μεταφέρουν τα χρήματά τους - και συχνά τις οικογένειές τους - στο νησί για να αποφύγουν τα αυστηρά lockdown και μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19 και την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Τα μετρητά θα είναι ο βασιλιάς στις 25 αγορές, καθώς οι αγοραστές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν όλο το ποσό σε μετρητά θα είναι πιο ελκυστικοί για τους πωλητές, αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η Knight Frank. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια σε πολλές χώρες θα οδηγήσει επίσης σε φυγή προς την ασφάλεια των ακινήτων, «σπρώχνοντας τους αγοραστές σε ώριμες και διαφανείς αγορές πολυτελείας».

    Screen Shot 2022-11-30 at 07.36.15.jpg

     

    Πηγή: https://ered.gr/real-estate-news/oi-kalyteres-kai-oi-xeiroteres-agores-polytelwn-akinhtwn-gia-to-2023



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.