Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η πρώτη αύξηση τιμών των ακινήτων μετά την έναρξη της κρίσης


    Σημάδια ανάκαμψης, με τις τιμές των ακινήτων να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές, όπως αναφέρει σε έρευνα το πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς.

     

    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι των επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται.

     

    Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το κτηματομεσιτικό δίκτυο της RE/MAX Ελλάς αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι υπάρχει μία θετική στροφή για τον κλάδο της κτηματαγοράς ο οποίος μπορεί να κερδίσει και πάλι το στοίχημα και να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

     

    Αναμφισβήτητα ρόλο στην όλη προσπάθεια αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα το πόσο και του που θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

     

    Σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε αύξηση το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 10,8% ενώ εξακολουθούν να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις και για το 2017, βάσει των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς.

    Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%.

     

    Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1% , ενώ των νέων ακινήτων (*) αυξήθηκαν κατά 1%.

     

    Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3% . Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

     

    Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το ακίνητο εξακολουθεί να βρίσκεται σε τιμές ελκυστικές προσελκύοντας το βλέμμα τόσο των ξένων επενδυτών όσο και της εγχώριας αγοράς -σε συνδυασμό και με την αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων - αποτελώντας πάντοτε μία σίγουρη και διαχρονική επιλογή. Η θετική αυτή πρόβλεψη ενισχύεται και από τις σταθεροποιητικές τάσεις που επικρατούν εν γένει στην ελληνική οικονομία.

     

    Η "προ των πυλών" έξοδος της χώρας από τα μνημόνια (με ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης) αλλά και η μείωση του κινδύνου της χώρας (country risk), δίνουν την αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πλέον "πίσω" μας, τονώνοντας την ψυχολογία της αγοράς και αναμφισβήτητα την εμπιστοσύνη όλων στην ανοδική πορεία της οικονομίας.

     

    Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη έρευνα -όπως και σε αυτή που κοινοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 για τις πωλήσεις ακινήτων του 2016- υπάρχει η διάκριση των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών. Η διάκριση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

     

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

     

    * Σε όλη τη χώρα περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα.

     

    * Στην Αττική το 83% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

     

    * Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (98%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 2% σε οικόπεδα.

     

    * Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

     

    * Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (64%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6 των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%.

     

    * Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές κατοικίες που συναλλάσσονται. Ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν από το 5% μόλις, ενώ περίπου 1 στα 6 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητα από 6 ως 15 ετών (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 17% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

     

    * Στην Αττική προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.) από τους 4 στους 10 (41%), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (35%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

     

    * Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71-110 τ.μ. που την προτίμησαν επίσης 4 στους 10 αγοραστές (43%), με δεύτερη επιλογή (19%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ., όπως και τα διαμερίσματα ως 50τ.μ. που επίσης προτιμήθηκαν από έναν στους 5 (19%), ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/agora-akiniton/3282208/re-max-auxithikan-1-oi-times-sta-akinita-to-2017





    BAS

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Οπως έχω γράψει και άλλες φορές , ο πάτος των τιμών των ακινήτων ήταν το 2013 . 

     

    Τότε οριστικοποιήθηκε η πτώση γύρω στο 40 % από τα ψηλά του 2008 . 

     

    Από τότε μέχρι τώρα απλά οι πωλητές δεν πούλαγαν παρακάτω και οι αγοραστές δεν πίστευαν ότι δεν θα πέσουν άλλο .

     

    Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση έχουν παίξει  ως συνήθως οι αναξιόπιστοι και συχνά μίσθαρνα όργανα , γραφιάδες που εργάζονται στα κατ΄ ευφημισμόν μέσα μαζικής "ενημέρωσης"  . 

     

    Πότε με τον φόβο των πλειστηριασμών , πότε με άλλη κινδυνολογία , τρόμαζαν τον κόσμο , ενώ και οι κυβερνήσεις , ανόητες ως συνήθως , δεν σκέφτονταν πόσο θα ωφελούσε τα δημόσια ταμεία , αλλά και τις τράπεζες που είναι επίφοβες για νέα ανακεφαλαιοποίηση όπως διαβάζουμε στον ελληνικό και ξένο τύπο , η επανεκκίνηση των συναλλαγών στα ακίνητα .

     

    Πόσα κόκκινα δάνεια θα πρασίνιζαν , αν οι δανειολήπτες μπορούσαν εκόντες άκοντες να πουλήσουν το ακίνητο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν σε μία λογική τιμή που θα τους έβγαζε και από τον βραχνά του δανεισμού .

     

    Την ανάκαμψη της αγοράς όμως δεν την δημιούργησαν οι Ελληνες . 

     

    Αυτή την στιγμή ξένοι ή ομογενείς αγοράζουν καλά και πολύ καλά ακίνητα στα Νότια Προάστια και πέριξ του Κέντρου . 

     

    Στις άλλες περιοχές ακόμα δεν υπάρχει αξιόλογη κίνηση . 

     

    Αλλά η οικονομία έχει βασικούς κανόνες , που πάντα επιβεβαιώνουν την φράση "it's the economy stupid" . 

     

    H κρίση πάγωσε την ανέγερση νέων κατοικιών . Πολύς κόσμος στράφηκε στο ενοίκιο . Αλλά επειδή έχουμε πολλές περιοχές στην Αθήνα κυρίως με πρόβλημα ασφάλειας , οι περιοχές που θα ήθελαν να νοικιάσουν είναι λίγες . Μέρος δε από αυτές στράφηκε στην τουριστική ενοικίαση .

     

    Ετσι σε περιοχές που έχουν τουρισμό , τα ενοικιαζόμενα είναι πρακτικά ανύπαρκτα . 

     

    Σε αυτά που έχουν και ζήτηση αγοράς το ίδιο .

     

    Στις περιοχές των βορείων προαστίων κυρίως που δεν υπάρχει τόση ζήτηση για αγορά , υπάρχει τεράστια ζήτηση για ενοίκια και οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν ήδη από το 2016 . 

     

    Η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα είναι βραδεία και σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες . 

     

    Θα αρχίσει από τα παλιά ακίνητα που λόγω μικρού τιμήματος τα ποσοστά αύξησης θα είναι μεγάλα . 

     

    Αν δηλαδή ένα τριάρι 60 ετών στο κέντρο πωλείται από 50000 που ήταν στα 60000 , έχουμε αύξηση 20  % . 

     

    Ενα νέο διαμέρισμα 100 τμ σε καλή περιοχή των Βορείων Προαστίων , όχι των πολύ ακριβών , που πωλείται σήμερα 280000 , από 270000 που ήταν πέρσι , η αύξηση είναι λιγότερο από 4 % .

     

    Στο θέμα των τραπεζών σιγά σιγά και οι ίδιες θα καταλάβουν ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να απεμπλακούν με εργαλεία που υπάρχουν όπως η ανταλλαγή ακινήτων και διάφορα άλλα που έχουν γίνει και γίνονται σε άλλες χώρες . 

     

    Βέβαια δυστυχώς και οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν υπαλλήλους με νοοτροπία Δημοσίου και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα .

    Link to comment
    Share on other sites

    Στην περιοχή μου , οι μόνοι που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές περί των 700-1000 Ευρώ/τ.μ. είναι Σέρβοι όσον αφορά τουριστικά ακίνητα και τουριστικές κατοικίες , ενώ εντός του αστικού κέντρου αγοραστές είναι επί το πλείστον Αλβανοί με τιμές 300-600 Ευρώ / τ.μ. σε κτίρια 30-40ετίας....

     

    Για Έλληνες ούτε λόγος....

    Link to comment
    Share on other sites

    Για αυτό λέω για αργή και με πολλές διαφοροποιήσεις ανάπτυξη . 

     

    Και ενώ μιλάγαμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων , θα έχουμε και την Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων , με τις διαφοροποιήσεις που φέρνει ο τουρισμός από την μια και η γκετοποίηση πολλών περιοχών από την άλλη .

    Link to comment
    Share on other sites

    ποια  αναπτυξη  και  πρασινα  αλογα

    πως  είναι  δυνατον  όταν  βαζεις  την  καροτσα  μπροστα  από  το αλογο 

    να  εχεις  αναπτυξη  στην κτηματαγορά  .

    το  80 %  είναι  πεθαμενο  οικονομικα  και  το  πτωμα  του  γυριζει  μεταξυ  εφοριας  ασφαλιστικων  ταμειων 

    και  τραπεζων  το  άλλο  20%  ακομα  στέκεται  η  και  μπορει  να  αγορασει  κατι  αλλα  δεν  το  κανει  γιατι 

    δεν  ξερει  τι  θα  του  ξημερωσει  πχ  ενας  νεος  μεγαλος  φορος  ακίνητης  περιουσιας ,  μια  αυξηση  στην  ΔΕΗ 30 %

    ένα  νέο  αφορολογητο  στα  5  χιλαρικα   μια  νεα  μειωση  συνταξης  20 % , μια  υφεση  στην  οικονομια 

    πως  μπορεις  χωρις  εργοστασια  και  εξαγωγες  και  επενδυσεις  την  ερευνα  και  τεχνολογια να  περιμενεις  βιώσιμη  αναπτυξη  10  ετιας

    με  τα  τουβλα  τις  μπανιέρες  και  τις  αλλαγες  στα  wc  μην  περιμενεις  τιποτα .

    Link to comment
    Share on other sites

    Συνδελφε, η απαντηση στα  γραφομενα σου λεγεται "τουρισμος".

    Και γενικοτερα η επενδυση πανω στα ακινητα.

    Δες τι γινεται με τα ακινητα στο κεντρο της Αθηνας.

    Όλα γύρω απο αυτό κινούνται.

    Υπαρχουν και πολλοι ξενοι που θελουν να επενδυσουν.

     

    Αν ειχαμε συγκεκριμενη πολιτικη γυρω απο τον τουρισμο, θα ειχαμε πετυχει θαυματα.

    Γενικοτερα γυρω απο τις υποδομες και την προωθηση του τουριστικου προιόντος.

    Link to comment
    Share on other sites

    Δεν ανέφερα για Ελληνες . 

     

    Είπα για μεγάλες διαφοροποιήσεις περιοχών , για ξένους και ομογενείς , αλλά και Ελληνες , όπως και ξένους που ζουν μόνιμα στην χώρα μας , μετανάστες , παιδιά μεταναστών κλπ .

     

    Βλέποντας σε μεσιτικά σάιτ , τις ζητήσεις που έρχονται , αφορούν κυρίως παλιά ακίνητα , συχνά αξίας κάτω των 50000 και μέχρι 100.000 . 

     

    Αυτά τα ακίνητα ήδη μεταβιβάζονται και είναι τα πρώτα που θα έχουν μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις , λόγω της χαμηλής τιμής τους , αλλά και θα εξαντληθούν γρήγορα , μιλώντας κυρίως για τις περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα ασφάλειας και απαξίωσης .

     

    Σταδιακά θα μπουν και άλλες κατηγορίες ακινήτων στο παιχνίδι .

     

    Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι τα πωλούμενα σπίτια είναι πολύ λίγα . 

     

    Απλά κάθε μεσίτης πρέπει να φέρνει στην εταιρεία του συγκεκριμένο αριθμό νέων ακινήτων την εβδομάδα ή μήνα και κάθε ακίνητο που έχει αγγελία από τον ιδιοκτήτη του έχει άλλες 10-15-20 αγγελίες από μεσιτικά .

    Link to comment
    Share on other sites

    Αποκωδικοποιώντας το άρθρο:

     

    * Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%

    Ποιος ακριβώς κλάδος του τεχνικού κόσμου πρέπει να χαρεί με αυτή την διαπίστωση?
     

    Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%.

    Τι ποσοστό της αγοράς κατέχει η remax υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός μεγαλουπόλεων? 
    Το 1% εμπίπτει στην περιοχή του στατιστικού λάθους.
     
    Αν εξαιρέσουμε Αθήνα,Θεσσαλονίκη και τουριστικές/νησιωτικές περιοχές, στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο τουριστικό/εξοχικό ακίνητο,η υπόλοιπη ελλάδα και δη η ηπειρωτική, είναι σε τέλμα και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται μια οδός διαφυγής από αυτό. Τα προς πώληση ακίνητα σε αυτή είναι σταθερά και ενδεχομένως υπό αύξηση, οι τιμές σταθερές και ενδεχομένως υπό μείωση, ενώ τα νέα ακίνητα ελάχιστα. Πώς να ανεγερθούν άλλωστε, σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον? Ακόμη όμως και να υπήρχαν περισσότερα νέα,η τάση για αγορά νέας κατοικίας στην ηπειρωτική ελλάδα (μη τουριστική) είναι σταθερά μειούμενη.
    Μακάρι να γίνει διαφορετικά, αλλά η απόκλιση στην αγορά ακινήτων (ανέγερση και αγοραπωλησίες) μεταξύ τουριστικών περιοχών και λοιπών περιοχών, θα διατρανωθεί.
     

    Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι των επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται.

    Κάπου εδώ,η επαφή με την πραγματικότητα πάει περίπατο, όπως και η λογική της επαγωγικής μεθόδου. Πόσο πιθανό είναι να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό η οικοδομική δραστηριότητα βραχυμεσοπρόθεσμα, ώστε να αποτελέσει και πάλι ατμομηχανή της οικονομίας, βασιζόμενοι μάλιστα στην αύξηση της τάξης του 1% του πανελλαδικού σταθμισμένου δείκτη τιμών των κατοικιών?

    Edited by zenmechanics
    Link to comment
    Share on other sites

    θα προτιμουσα να μην έγραφα, να μην ελεγα οτι μειωση κατα 1% αυξηση μαλλον της οικοδομικης δραστηριοτητας το 2018 δεν σημαινει τιποτα. Σωστα εθεσε ο Συναδελφος οτι το 1% εμπιπτει στην περιοχη αποκλισεων που δεν μπορουν να χαρακτηριζουν τη γενικη εικονα. Και η Remax ομως ειναι μια καλη εταιρια, που στελεχωνουν Μηχανικοί που κάνει έρευνα επι πραγματικων τιμων ακινητων και εκλειπουν τα δυσαρεστα φαινομενα φουσκας, επισης οτι διατηρει γραφεια, μερικα στην Αθηνα ξερω εγώ, οποτε δεν μπορει να ειναι τυχαια η εκτιμηση της, θα προτιμουσα να εβλεπα ενα 4% να παρουμε τα πανω μας. Σιγα σιγα οπως λενε ομως μπαινει η ατμομηχανη μπρος. Μαλλον δεν θα ζω οταν ξεκινησει. Ας την προλαβει ο γιος μου ομως....

    Link to comment
    Share on other sites

    Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι γίνεται και έχω σταματήσει να παρακολουθώ την πορεία των τιμών στα ακίνητα. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι έχει σταματήσει η καθοδική πορεία των τιμών, εντύπωση μου κάνουν και αυτά που λένε για τους εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ και τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.