Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κηρύσσει «πόλεμο» κατά της ανέγερσης του ΜΑLL της... BlackRock, στον Κηφισό, ο Δήμος Περιστερίου


    Ένσταση κατά της ανέγερσης του Πολυκέντρου Πολιτισμού, Αναψυχής, Εμπορίου – Academy Gardens, επί της Λ. Κηφισού 60, ιδιοκτησίας ARTUME S.A. αναμένεται να καταθέσει άμεσα ο Δήμος Περιστερίου, όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στην προ ημερών συνεδρίασή του.

     

    Η ARTUME S. Είναι υμφερόντων του πολυεθνικού οίκου BlackRock γνωστού από την ανάληψη του ελέγχου των ελληνικών τραπεζών, είναι η ARTUME S.A. . Η ανέγερση του MALL , έχει δρομολογηθεί , στο χώρο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη – κόμβος Λένορμαν και Κηφισού στα όρια των δήμων Αθήνας και Περιστερίου και θα στεγάσει 100 εμπορικά καταστήματα και αίθουσες αναψυχής σε 46.500 τμ.

     

    Για το οικόπεδο προβλεπόταν χρήσεις ελεγχόμενες και ήπιες, πράσινο δηλαδή κι αθλοπαιδιές, με παλιά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας επάνω του, που έχουν κριθεί διατηρητέα και με αρχαία στο υπέδαφος του, αυτήν της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ. Το τεράστιας σημασίας για τις επιχειρήσεις του Περιστερίου και της ευρύτερης περιοχής , τέθηκε από την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» Αντωνίας Αθανασοπούλου.

     

    Η κυρία Αθανασοπούλου ενημέρωσε το Σώμα , για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με το Σύλλογο Εμποροβιοτεχνών Περιστερίου . ‘Οπως είπε , υπάρχει ταύτιση απόψεων, ενάντια στη δημιουργία νέου εμπορικού κέντρου τύπου Mall στο οικόπεδο Μουζάκη.

     

    Σύμφωνα με την κ. Αθανασοπούλου, πρόκειται για μία απόφαση, η οποία στρέφεται κατά του εμπορικού κόσμου και ειδικά κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο του Περιστερίου.

     

    Στην σύντομη ομιλία της, εξάλλου, η κ. Αθανασοπούλου έριξε τα βέλη της, τόσο κατά του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, όσο και κατά του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, κατηγορώντας τους ότι με τις αποφάσεις τους «βάζουν πλάτη» υπέρ της ανέγερσης του εν λόγω εμπορικού κέντρου.

     

    Πουλιάσης Απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση περί ένστασης τάχθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αλέξης Πουλιάσης.

    Ο κ. Πουλιάσης , υπογράμμισε πως υπάρχουν πολύ σκληρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου, αλλά θα πρέπει ο Δήμος Περιστερίου να σταθεί στο πλευρό των μικροεπαγγελματιών της πόλης.

     

    Να κατατεθεί άμεσα ένσταση πρότεινε και ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Αλέξης Σταρούλιας εκφράζοντας έτσι τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής με το αίτημα της «Αριστερής Κίνησης Περιστερίου» και των επαγγελματιών.

     

    «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στραγγαλίζει την αγορά του Περιστερίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρούλιας.

     

    Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Σ΄ανακοίνωσή της, η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, επικεφαλής της οποίας είναι ο περιφερειακός σύμβουλος , Άγγελος Χάγιος , από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταγγείλει ότι «όσα έχουν συμβεί από το 2009 που η ARTUME S.A άρχισε να προωθεί ενεργά το επιχειρηματικό της σχέδιο στο χώρο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη – κόμβος Λένορμαν και Κηφισού στα όρια των δήμων Αθήνας και Περιστερίου, αποτελούν ένα ακόμη μνημείο εκτροπών των κυβερνήσεων της περιόδου με την αγαστή συνεργασία του δήμου της Αθήνας, ντυμένων το μανδύα της θεσμικότητας και της νομιμοφάνειας.

     

    - Κατεδαφίστηκε ο κεντρικός πυρήνας του βιομηχανικού συγκροτήματος σε μια νύκτα, χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που προωθούσε την κήρυξή του.

    - Εξαιρέθηκε από το ΠΔ (Απρίλιος 2013) μείωση των όρων δόμησης για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ακ. Πλάτωνος, το Ο.Τ. – ιδιοκτησία της εταιρείας, για να μην υπάρξει συμμόρφωση με την επεξεργασία του ΣτΕ που ζητούσε μείωση και γι αυτό.

    - Δημοσιεύθηκε απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ – Μανιάτη και Καλαφάτη, στις 24/2/2014 για τη φωτογραφική κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση των χρήσεων γης, μόνο στο συγκεκριμένο Ο.Τ., για να χωράει το νέο Mall.

    Σύμφωνα με την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ , η επένδυση αυτή στοχεύει

    - Στην εκμετάλλευση της άμεσης γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακ. Πλάτωνος – από όπου ανενδοίαστα αντλήθηκε ο τίτλος (Academy Gardens), του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και το μελλοντικό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών.

    - Στην εξαφάνιση της εμπορικής αγοράς της δυτικής Αθήνας, κυρίως του τέταρτου μεγαλύτερου δήμου του Περιστερίου, με τα 100 εμπορικά καταστήματα, καταστήματα και αίθουσες αναψυχής σε 55.000 τμ που προβλέπει το σχέδιο.

     

    Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ καταγγέλλει τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με τις ψήφους των παρατάξεων Σγουρού και ΝΔ , επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , της επένδυσης : “Δημιουργία Πολυκέντρου Πολιτισμού, Αναψυχής, Εμπορίου – Academy Gardens, επί της Λ. Κηφισού 60, ιδιοκτησίας ARTUME S.A.”, αυτήν τη φορά.

     

    Όπως αναφέρει σ΄ανακοίνωσή της , ενέκριναν « την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Mall, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η απόφαση επί της προσφυγής κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής κατά του ΠΔ που εξαίρεσε την ιδιοκτησία της εταιρείας από τη μείωση των όρων δόμησης. Προσφέρει ξεδιάντροπα τις υπηρεσίες της στην εκστρατεία πίεσης ακόμη και προς το ίδιο το ΣτΕ, στην οποία συμμετέχουν εκκωφαντικά έντυπα του οικονομικού και ημερήσιου τύπου.

     

    Προηγούμενα, γνωμοδότησε θετικά και για την φωτογραφική αλλαγή των χρήσεων γης (έγγραφο 196482/28.1.2013). Υιοθέτησε το επιχείρημα της εταιρείας για «δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας» όταν οι εμπορικοί σύλλογοι της δυτικής Αθήνας υπολογίζουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο θα στείλει στην ανεργία 6.000 εργαζόμενους. Όταν το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου αποφάσισε ομόφωνα κατά».

     

    Πηγή: http://newsta.gr/dimos/%CE%BA%CE%B7%CF%81%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Αμφιβάλλω εάν η κατασκευή ενός ακόμα εμπορικού κέντρου όταν αυτή συνδυάζεται με καταπάτηση κανόνων για την διατήρηση κτηρίων με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, με την παρεμπόδιση μιας συνολικότερης ορθής ανασυγκρότησης μια σημαντικής γειτονιάς της πόλης μας και με την υποβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας των παρακείμενων γειτονιών, μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακό έργο. Εν πάσει περιπτώσει, ως συνήθως, ότι είναι να γίνει, θα γίνει...

    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites

      . Εν πάσει περιπτώσει, ως συνήθως, ότι είναι να γίνει, θα γίνει...

    πολύ  σωστά

     

    και μετα  θα ανακαλυψουν οτι δεν υπαρχουν περιβαλλοντικες μελετες

     

    και μετάαα

     

    θα δοθει προθεσμια   να υποβληθουν

     

     Υπαρχει "δεδικασμενο"

     

    =======================

     

    "ό,τι ειναι να γινει, θα γινει"

    ==========================

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Κι' άλλο Mall στην Αθήνα; Νομίζω μας φτάνουν αυτά που έχουμε...

     

    Και ο κόσμος που θα επενδύσει τα λεφτά που έχει? Θα τρέχει στο Μαρούσι και στον Αγιο Δημήτριο? Σαν την παλιά διαφήμιση....τώρα και στα Τρίκαλα.. :mrgreen:

    Link to comment
    Share on other sites

    Άλλο ένα στάδιο

    το οποίο καλύπτει ανάγκες που δεν εξυπηρετούνται με μικρότερης κλίμακας έργο

    και άλλο η συγκέντρωση όλου του εμπορίου σε εστιασμένο χώρο.

     

    Η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι οι δήμοι μακροχρόνια έχουν κάνει αυτοκαταστροφικές κινήσεις

    μη εξασφαλίζοντας την ομαλή πρόσβαση, στάθμευση και κίνηση στις γειτονιές όπου πραγματοποιείται το εμπόριο (σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο) 

    με αποτέλεσμα να αφήνουν πρόσφορο έδαφος στην αγορά για την ανάπτυξη έργων επιπέδου mall.

    Τα οποία mall προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, στάθμευση, καθαρούς και πολιτισμένους χώρους, αστυνόμευση, απουσία λαθρεμπορίου επαιτών κλπ.

     

    Δεν χρειαζόμαστε άλλα mall.

    Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι ίδιοι οι δήμοι να φροντίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες που παρέχει ένα mall

    (κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, εξωραϊσμός γειτονιών, σωστή αστυνόμευση και φύλαξη κλπ)

    σε επίπεδο γειτονιάς.

     

    Αλλά είναι εύκολη για τον κάθε δήμο η γκρίνια για το λάθος του άλλου (όπως είναι η έγκριση ενός ακόμα mall) 

    και δύσκολο να κάτσει να δει τι είναι αυτό που κάνει ένα mall ελκυστικό 

    ώστε να κοιτάξει να το προσφέρει σε κάθε γειτονιά εμπορίου.

    Edited by Brasco
    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.