Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...


    Σαφή εικόνα για το καθεστώς των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων τα οποία εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό της, αναμένεται να αποκτήσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέσα στο 2019, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της.

    Η διοίκηση της εταιρείας, που διαχειρίζεται 71.450 ακίνητα, προτίθεται επίσης να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αξιοποιήσει περισσότερα από 1.000 ακίνητα, κυρίως τουριστικά, στην Πιερία, τη Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα.

    Τους στόχους αυτούς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΑΔ το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 και θα αποτυπώνει τους βασικούς άξονες του μεγαλύτερου διαχειριστή δημόσιας περιουσίας.

    Παρά το γεγονός πως το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000 ακίνητα, η εταιρεία παράγει εισοδήματα από μόλις περίπου 1.000, δεδομένου πως μεγάλος αριθμός περιουσιακών στοιχείων είναι καταπατημένος ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί καν να εντοπιστεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των ακινήτων τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ, περίπου 16.000 είναι δυνατό να αξιοποιηθούν μέσα στα επόμενα έτη.

    Ηλεκτρονικό σύστημα

    Οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκπόνηση ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

    Το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σύντομα και θα προσφέρει πληροφορίες για το πόσα ακίνητα είναι διαθέσιμα για εκμετάλλευση, πόσα είναι παραχωρημένα, καταπατημένα, αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα κτλ. Το σύστημα, στο οποίο έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 35.000 ακίνητα, θα παρέχει πληροφορίες για τις τιμές ζώνης, εμπορικές αξίες και χρήσεις γης.

    Πρόσβαση στη νέα αυτή βάση δεδομένων θα έχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

    Εκτός από τα ακίνητα που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, η διοίκηση της ΕΤΑΔ, η οποία τοποθετήθηκε το καλοκαίρι έπειτα από αξιολόγηση από το υπερταμείο, επιθυμεί να αξιοποιήσει αγροτικά ακίνητα με γεωθερμικά πεδία αλλά και εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα στο 2019 σε πωλήσεις ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ένας από τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης είναι και η επίσπευση της εξόφλησης χρεών προς την εταιρεία, τα οποία υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό, στο τρίτο τρίμηνο του 2018 έχουν βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ οφειλές ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 8 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% των ετήσιων εσόδων του 2017.

    Μόνο 18,8 εκατ. τα κέρδη

    Το 2017 η ΕΤΑΔ παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ, με κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων 18,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα πιο σημαντικά έσοδα προέρχεται από το μέρισμα που εισέπραξε η εταιρεία από το καζίνο Πάρνηθας, το οποίο ανήλθε σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση το 2018, δεδομένου πως δρομολογήθηκε η αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο κλειστό Γαλατσίου, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο επί σειρά ετών με κόστος περίπου  40.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και η εκμετάλλευση της πλατείας Νερού στο Φάληρο. Η αξιοποίηση των δύο αυτών ακινήτων έφερε καθαρά έσοδα το 2018 για την ΕΤΑΔ, τα οποία έφτασαν περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ.


    Πηγή: https://www.economistas.gr/oikonomia/5056_kratiko-real-estate-ametrita-akinita-asimanta-esoda



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.