Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Κτηματολόγιο και εφορία: Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων


    Ο,τι δηλώσατε στο Κτηµατολόγιο πρέπει να το δηλώσετε και στην Εφορία! Η διόρθωση του Ε9 θα γίνει χωρίς πρόστιµα έως 31 Μαΐου, αλλά µε αναδροµικό ΕΝΦΙΑ! Ουσιαστικά, ό,τι δηλώθηκε στο Κτηµατολόγιο θα περάσει στην Εφορία και όσα είναι διαφορετικά πρέπει να ευθυγραµµιστούν αµέσως ανάµεσα σε Κτηµατολόγιο και Ε9! Αµεσα η Εφορία θα δροµολογήσει διορθώσεις µεταβολών από το 2010. Αυτό γίνεται καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που, ενώ δήλωσαν στο Κτηµατολόγιο τα ακίνητα ακριβώς, δεν τα καταχώρισαν στην Εφορία, για να µην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, αν υπάρχει µείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, τότε ο πολίτης θα έχει ηλεκτρονικό µήνυµα µέσω του Taxisnet, ώστε να καταθέσει στην Εφορία τα συµβόλαια, για να γίνει η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ.

    Η διαδικασία

    01. Κάθε διόρθωση θα γίνει χωρίς ποινή ή πρόστιµο.
    02. Αν η ακίνητη περιουσία έχει αυξηθεί, έρχεται αναδροµικός ΕΝΦΙΑ από την ηµεροµηνία των µεταβολών.
    03. Αν διαπιστωθεί µείωση, τότε θα υπάρξει αναδροµική µείωση ΕΝΦΙΑ που έχει πληρωθεί.
    04. Οι διορθώσεις πρέπει να γίνουν έως την 31η Μαΐου.
    05. Οι αλλαγές αφορούν στοιχεία από το 2010 έως το 2020.

    Πώς θα γίνει η διασταύρωση

    Σε ακίνητα που θα βρεθούν διαφορετικά:

    01. Θα ειδοποιείται ο πολίτης να διορθώσει τα στοιχεία που είναι λάθος.
    02. Οπου βρεθεί ότι το εµβαδόν του ακινήτου που έχει καταχωριστεί στο Taxisnet είναι µικρότερο σε σχέση µε εκείνο που δηλώθηκε στο Κτηµατολόγιο, οι υπόχρεοι πρέπει να κάνουν άµεσα διόρθωση για όλα τα χρόνια της διαφοράς.
    03. Θα έχουν έκπτωση ή αύξηση ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ.
    04. Για όλα αυτά υπάρχει η εφαρµογή στην ΑΑ∆Ε για ακίνητα, οικόπεδα και κάθε µορφή ακινήτου

    Τα προβλήµατα αν δεν δηλωθεί σωστά το ακίνητο

    — ∆εν µεταβιβάζεται
    — ∆εν πωλείται
    — Εχει διαφορετικό ΕΝΦΙΑ
    — Η εκκρεµότητα δηµιουργεί χρέη
    — Κίνδυνος να χαθεί το ακίνητο, αν τα χρέη αυξηθούν
    — Τα χρέη µεταφέρονται στους κληρονόµους
    — ∆εν µπορείτε να λάβετε δάνειο
    — Υπάρχει διαρκές πρόβληµα µε την Εφορία

    *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»


    Πηγή: https://www.parapolitika.gr/oikonomia/article/1096700/eis-sarkan-mian-eforia-kai-ktimatologio-pos-tha-ginei-i-diastaurosi-olokliri-i-diadikasia/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Οι άνθρωποι έχουν καταντήσει γελοίοι από τις πολλές διασταυρώσεις. 

    Μου άφησε ο πατέρας μου κληρονομιά 6 στρέμματα κατσαβραχα στο χωριό. Όταν πέθαινε και έκανε διαθήκη στο περίπου τα είπε. Δεν τα μέτρησε μέσα στο βουνό. Προχώρησε η τεχνολογία, βγήκαν οι δασικοί χάρτες και εγώ από το την εφαρμογή μέτρησα με ένδειξη α.α 8στρεμματα. Οπότε έγραψα στο κτηματολόγιο <<κατά τίτλο 6 κατά δήλωση 8>>. Στο ε9 έχω τα 6. Τώρα θα με αναγκάσει να τα κάνω 8. Και αν στο τέλος δεν τα κάνει αποδεκτά τα παραπάνω το κτηματολόγιο?

    Θα έπρεπε να μιλάνε μόνο για εκεί που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογραφηση ή τουλάχιστον έχουν γίνει οι διορθωσεις

    Edited by katrmp
    Link to comment
    Share on other sites

    εκανες αποδοχη για 6 στρ.

    αργοτερα τα μέτρησες και βγηκανε 8

    δηλωσες στο Ε9 τα 6 και δεν εκανες διορθωση.

    Στο ΕΚ, κατα την υποβολη της δηλωσης, υπηρχε το χωραφι αποτυπωμενο, ωστε "ειδες" το εμβαδον της αποτύπωσης.

    Και, μιλαμε, για τα εξης ποσά:

    Παράδειγμα υπολογισμού

    Ελαιώνας 5 στρεμμάτων στην Αργολίδα

    Ο βασικός φόρος είναι ένα ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή 5 ευρώ. Η Αρχική Βασική Αξία στην περιοχή είναι 2 ευρώ. Σε αυτήν την ΑΒΑ αντιστοιχεί συντελεστής θέσης 1,3. Επίσης το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχει συντελεστή χρήσης 2 (δενδροκαλλιέργεια) ενώ δεν είναι αρδευόμενο και έτσι έχει συντελεστή άρδευσης 1. Αν πολλαπλασιαστούν τα 5 ευρώ βασικός φόρος με τους παραπάνω συντελεστές προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι 13 ευρώ. Αν στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο υπάρχει και κατοικία τότε ο φόρος πενταπλασιάζεται και ανέρχεται στα 65 ευρώ.

    https://energypress.gr/news/poso-enfia-tha-plirosete-gia-oikopeda-kai-agrotemahia

     

     

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    20 λεπτά πριν, dimitris GM said:

    εκανες αποδοχη για 6 στρ.

    αργοτερα τα μέτρησες και βγηκανε 8

    δηλωσες στο Ε9 τα 6 και δεν εκανες διορθωση.

    Στο ΕΚ, κατα την υποβολη της δηλωσης, υπηρχε το χωραφι αποτυπωμενο, ωστε "ειδες" το εμβαδον της αποτύπωσης.

    Και, μιλαμε, για τα εξης ποσά:

     

     

     

     

    Εγώ θέλω στο Ε-9 να αποτυπώσω την αλήθεια. Δήλωσα 6 διότι αυτά έχω απο τίτλο. Τα κατσάβραχα όσο μετράς τόσο βρίσκεις. Όσα θες μπορείς να τα βγάλεις όταν τα μετράς. Μάλλον Δημήτρη δεν έχεις σχέση απο βουνα, βοσκοτόπια κλπ. Δεν υπάρχουν περιφράξεις. Πώς να κάνω διόρθωση στο Ε9 αν δεν ξέρω τελικά αν το κτηματολόγιο θα κάνει δεκτή την κατ΄αίτηση επιφάνεια μου? Αν βγάλει ανάρτηση και δεχθεί τα 8 θα διορθώσω και το Ε9. Πρίν γιατί? Για να είναι λάθος και να μην διορθώνεται μετά και να σου ζητάνε έλεγχο γιατί το μείωσες? Αυτη η συγκριση πρέπει να γίνει μόνο σε αναρτημένο κτηματολόγιο, όχι σε συλλογή 

    να σου πώ και άλλη περίπτωση. Στον τίτλο είναι πάρκινγκ. Ετσι δηλώθηκε στο κτηματολόγιο το 2008. Το 2010 έγινε τακτοποίηση ώς κατοικία και διορθώθηκε και το Ε9 σε κατοικία. Αρα πληρώνω σωστό ενφια. Τώρα θα υπάρχει όμως αναντιστοιχεία διότι απο το κτηματολόγιο θα φαίνεται ότι εκει έχω ένα παρκινγκ και άρα η εφορία θα θεωρεί ότι τής έχω αποκρύψει ολόκληρο ακίνητο κάτι ψευδές. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. .Να πόσο ηλίθια είναι αυτη η διασταύρωση. 

    Edited by katrmp
    Link to comment
    Share on other sites

    Αν θες να αποτυπώσεις την αλήθεια, θα πρέπει να πας να κάνεις ένα τοπογραφικό.

    Aυτά συμβαίνουν γιατί, κατά την άποψη μου, είναι απαράδεκτο εν έτη 2020+ να γίνονται αποδοχές κληρονομιάς αγροτεμαχίων που όχι μόνο δεν ξέρουν πόσο εμβαδόν έχουν, αλλά δεν έχουν και ιδέα που είναι τα όρια ή ακόμα και που είναι! Θα έπρεπε να απαιτητέ κάποιο τοπογραφικό.

    Πάντως, φυσικά είναι ανόητο αυτό που λένε, τουλάχιστον για τώρα, γιατί πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κτηματολογίου. Η κατά δήλωση επιφάνεια είναι αστεία και δεν έχει κανένα νομικό στήριγμα, οπότε πως θα διορθώσεις κάτι που δεν ξέρεις?  Αν δεν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, αυτά σωστά δεν γίνονται.

    Τώρα μέσα στον κορονοιό τέτοιες διαδικασίες δεν γίνονται σωστά (είδαμε και τον χαμό με τα μ2 στους δήμους). Είναι λίγο γελοίοι και ο προγραμματισμός τους φαίνεται ότι είναι από το 2018. Μάλλον θα περάσει στο ντούκου, γιατί κυρίως είναι για επικοινωνιακούς και κυρίως για οικονομικούς λόγους. Είτε θέλουν να βγάλουν λεφτά από τις εκπρόθεσμες διορθώσεις είτε απλά σε κάποια φάση σκέφτονται να αρχίσουν την φορολόγηση γηπέδων, οπότε πρέπει να βγάλουν και τα σωστά φράγκα. Και όλα αυτά για να γλυτώσεις και καλά τα 100€ πρόστιμο για διόρθωση δήλωσης.

    Aν και είναι σωστό σε κάποια φάση να γίνει εξίσωση αυτών που δηλώνονται στο Ε9 και αυτά που τελικά θα καταγραφούν στην βάση του κτηματολογίου, δεν πείθομαι για το χρονοδιάγραμμα της διασταύρωσης στοιχείων γιατί ένας θεός ξέρει, πως θα γίνει, τουλάχιστον αυτόματα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Αν ήταν λίγο έξυπνοι θα ζητούσαν σε κάθε δήλωση του κτηματολογίου και το ΑΤΑΚ του ακινήτου και τότε θα ήταν εύκολο, με ένα κουμπί. Τώρα είναι λίγο άντε γεια. Ειδικά για αγροτεμάχια στα χωριά που μπορεί ο άλλος να έχει καμία δεκαριά και να τα δηλώνει και όπως να'ναι (λάθος εμβαδά, λάθος ποσοστά (δηλώνει το 100% τμήματος εξ'αδιαιρέτου) κ.α. Ποιος θα ασχοληθεί με την διασταύρωση (δημόσιο/ανάδοχος). Χωρίς extra χρήμα κανείς. Όταν έκανα και εγώ δηλώσεις για κτηματολόγια, τα περισσότερα Ε9 ήταν γενικά ότι ναναι. Αλλά άλλο συμβολαιογράφοι, άλλο μηχανικοί και άλλο λογιστές, No offence.

    Μάλλον θα γίνει κανάς χαμούλης πάλι με 30 παρατάσεις. Ίδωμεν.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Στο Κτηματολόγιο μου έλεγαν από παλιά πως δεν του ενδιαφέρουν οι Η/Υ και οι τακτοποιήσεις και στα φύλλα γράφουν μόνο τους κύριους χώρους της Σύστασης...εντωμεταξύ οι Η/Υ είναι κανονικά δηλωμένοι στα Ε9. Άρα γιατί θεωρούν ότι το Κτηματολόγιο έχει "τα σωστά"??

    υγ. το 2010 από που προκύπτει όταν στα 5 χρόνια παραγράφονται(;) τα ...χρέη.. αυτό θυμίζει λίγο τα πρόστιμα στάθμευσης που θυμούνται μετά από 13 χρόνια!..

    Edited by 993cc
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.