Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Λίγοι και... καλοί διεκδικούν τα «κόκκινα» δάνεια


    Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο των NPLs είναι λίγοι έτσι, λοιπόν, όσοι κινηθούν από νωρίς και με έξυπνο τρόπο θα μπορούσαν να βρεθούν σε καλύτερη θέση και να αποκτήσουν ορισμένα από τα περιορισμένα διαθέσιμα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων.

     

    Ενώ η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι κάτι καινούριο για την αγορά απευθύνεται, ωστόσο, σε έναν περιορισμένο αριθμό επενδυτών οι οποίοι ήδη κινούνται και είναι εξειδικευμένοι με την εν λόγω αγορά. Όπως αναφέρει σε τελευταία έκθεσή της η Deloitte οι επενδυτές που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια έχουν περίπου €110 δις. σε μετρητά στη διάθεσή τους για εφέτος –ποσό που με τη μόχλευση θα μπορούσε να φθάσει τα €350 δις.

     

    Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς ο χώρος των NPLs είναι ιδιαίτερα λεπτός πρόκειται για μια αγορά με υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας, ιδιαίτερα απαιτητική και με μικρή έλλειψη σταθερότητας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα του πως διεκδικούν και αλλάζουν χέρια τα NPLs στην Ευρώπη είναι η Ιταλία όπου η χρηματοπιστωτική κρίση και τα αμφιλεγόμενα stress test των τραπεζών έχουν βγάλει στην επιφάνεια το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

     

    Οι Ιταλικές τράπεζες επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν από χαρτοφυλάκια σε ABS deals κάτι που θα πρέπει να γίνει άμεσα πριν υπάρξει μια άτακτη φυγή των προσφορών που ανταγωνίζονται για ένα περιορισμένο ποσό επενδυτικών κεφαλαίων και κυρίως για την σχεδιασμένη συμφωνία των €9,2 δις. από την Monte dei Paschi di Siena. Αλλωστε για να ληφθούν άμεσα μέτρα εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά "κόκκινων" δανείων έκανε λόγο τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ.

     

    Ειδικά κέντρα στην Ελλάδα

     

    Εν τω μεταξύ η πράξη «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τoυρισμού για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», σύμφωνα με απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργου Ιωαννίδη.

     

    Αντικείμενο του έργου, για τις περιφέρειες όλης της χώρας, αποτελεί η υποστήριξη του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού για την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" μέσω της παροχής υπηρεσιών για τη δημιουργία του προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ΚΕΔ) ως περιφερειακές υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

     

    Ενδεικτικά θα παρασχεθούν τα εξής:

     

    - η δημιουργία πρότυπων διαδικασιών λειτουργίας της ΕΙΔΧ και των ΚΕΔ,

     

    - η ανάπτυξη και λειτουργία δικτυακής πύλης, μέσω της οποίας θα επιδιώκεται η συνεργασία με τη διοίκηση και η αλληλεπίδραση με τους πολίτες, και θα εξυπηρετείται η εξωστρεφής διάσταση του χαρακτήρα της ΕΓΔΙΧ,

     

    - το προτεινόμενο λειτουργικό και οργανωτικό μοντέλο των ΚΕΔ,

     

    - η εκπόνηση σχεδίου δράσης (action plan) για τη συγκρότηση και θέση σε λειτουργία των ΚΕΔ.

     

    Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

     

    Το σχέδιο δράσης για τη συγκρότηση και θέση σε λειτουργία των ΚΕΔ, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαύγεια, προβλέπει σε πρώτη φάση ότι αυτό θα είναι έτοιμο σε 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας των ΚΕΔ πρέπει να καταρτιστεί 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ οι υπηρεσίες ανάπτυξης δικτυακού ιστοχώρου ΕΓΔΙΧ θα πρέπει να ετοιμαστούν σε 5 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, όπως επίσης και οι υπηρεσίες ανάπτυξης web εφαρμογής και προδιαγραφών πληροφοριακού συστήματος.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Το άρθρο από ότι είδα προέρχεται από το eret.gr και ο τίτλος όπως και το περιεχόμενο είναι από εκεί.

    Περί του τίτλου λοιπόν… λέει Λίγοι και Καλοί….

    Άντε το λίγοι να το καταλάβω… το καλοί τι θέλει να πει το περιοδικό που ειδικεύεται στο ρεάλ εστατε χάϊ επιπέδου!!!

     

    Καλοί για ποιόν?

     

    Για τους δανειολήπτες και τα ακίνητα τους? Και καλοί με ποια έννοια… θα είναι ευγενικοί μαζί τους και θα αναζητούν τρόπους πώς να μη χάσουν το σπίτι τους ξεκινώντας να πληρώνουν έστω κάπως πιο αναλογικά και αυτοί?

    Οι καλοί με την έννοια ότι είναι κοράκια καλά προπονημένα (αυτοί οι λίγοι) που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει?

     

    Μπας και είναι καλοί για τις τράπεζες που θα εισπράξουν καλό ποσοστό επί των απαιτήσεων τους? 

     

    Οι επενδυτές....., όσοι κινηθούν από νωρίς και με έξυπνο τρόπο θα μπορούσαν να βρεθούν σε καλύτερη θέση και να αποκτήσουν ορισμένα από τα περιορισμένα διαθέσιμα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων.......

    .....

     

    Μα το ίδιο το άρθρο παροτρύνει (ή πιο σωστά πουλά μελλοντική εξυπηρέτηση στους λίγους και καλούς) να κινηθούν από νωρίς με έξυπνο τρόπο. Δηλαδή πως οι λίγοι και καλοί να βγάλουν το μέγιστο όφελος όχι πως οι ελληνικές τράπεζες να έχουν το μέγιστο όφελος από αυτό.

     

    Τα υπόλοιπα ειδικά κέντρα που θα γίνουν και διάφορα αλλα νεφελώματα είναι άρες μάρες κουκουνάρες πώς να σου πάρουμε το σπίτι αλλα εσύ να μπορείς εύκολα να ξέρεις που θα κάνεις τις ενστάσεις σου και με πόση διαφάνεια θα στο πάρουμε.

     

    Στο δια ταύτα… και γνώμη μου.

    Το άρθρο προσπαθεί να πλασάρει για άλλη μια φορά «εξυπηρέτηση» αρμοδίων παρατρεχάμενων άσχετων «ειδικών» που η ειδικότητα τους δεν ήταν ούτε η σωστή εκτίμηση των ακίνητων ούτε η σωστή ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει…

    Αλλα η ειδικότητα τους είναι μερικά «μάστερ» αέρα πατέρα και οι ειδικές σχέσεις που είχαν τα τελευταία 20 περίπου χρόνια με μεγάλους παίκτες χρηματιστηριακούς παρατρεχάμενους αλλα έχοντας λόγο και απόφαση σε τραπεζικά ιδρύματα κλπ κλπ….

     

    Εμείς οι μηχανικοί… αν μπορούσαμε να οργανωθούμε λίγο ή να αποκτήσουμε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας θα μπορούσαμε να βάλουμε όρια σ αυτό το πάρτι που ετοιμάζουν…. Μη πω έτοιμο είναι και το σερβίρισμα ξεκινά και με άρθρα σαν αυτά. 

    Edited by Didonis
    Link to comment
    Share on other sites

    Καλό για τις (ξένες ιδιωτικές) εταιρείες που θα "αγοράσουν" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών απο τις Ελληνικές τράπεζες με χαμηλό κόστος (πχ) 4 λεπτά για κάθε €1 (μη εξυπηρετούμενου) δανείου.
    Με την σειρά τους θα κάνουν 'προσφορά' και θα έρχονται σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες και θα παζαρεύουν μαζί τους τον αριθμό δόσεων και το ποσόν που θα πρέπει κάθε μήνα ο δανειολήπτης να πληρώνει.
    Εννοείται ότι το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους "αγοράς" του δανείου από την εταιρεία, πχ αν κόστισε 4c τότε θα το "πωλούν" 25c.

     

    Λόγω ύφεσης, μουνιμονίων, χρεωκοπίας, ανεργίας κλπ πολλοί δανειολήπτες δεν θα μπορούν να πληρώνουν ούτε τις νέες (χαμηλότερες) δόσεις, οπότε κάποια στιγμή οι εταιρείες θα κατάσχουν τα σπίτια τα οποία θα βγάζουν σε πλειστηριασμό με πολλαπλάσιο ώφελος.
    Θα υπάρξει (πολιτικό) πρόβλημα με τα άδεια κλειδωμένα κατασχεμένα και τις άστεγες οικογένειες. Η κυβέρνηση θα το λύσει προς ώφελος των εταιρειών με χρήματα απο τον προϋπολογισμό.

     

    Καλό για τις "συστεμικές" διότι θα εγγράψουν κέρδη στους ισολογισμούς τους καθώς και για τα στελέχη τους που θα ξαναπάρουν bonus για τα δάνεια που κάποτε έδωσαν και που μετά έγιναν κόκκινα και τώρα ξεφορτώθηκαν με ζημία 96c/ευρώ και που τελικά έφεραν κέρδος.

     

    Καλό για κάποιους (ίσως λίγους) που θα μπορούν να εξοφλήσουν το δάνειό τους πληρώνοντας μόνον το 25% και σε (πχ) 10 χρόνια.

     

    Καλό για όσους (και για όσο καιρό) έχουν κάποια εισοδήματα και θα μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις στις εταιρείες, τουλάχιστον θα μπορούν να μένουν στα σπίτια τους για λίγο καιρό ακόμα.

     

    Τέλος το 'Λίγοι και... καλοί' του άρθρου μάλλον αναφέρεται στους ισχυρούς και με διασυνδέσεις (σε κυβέρνηση και τράπεζες) ενδιαφερόμενους(επενδυτικά σχήμτα λέγονται) που θα φιλτράρουν και θα διαλέξουν εκείνα τα δάνεια που εχουν τις περισσότερες πιθανότητες πληρωμής.

     

    edit: εδώ είμαστε επιπέδου, όχι αναφορές στο ποιός θα πληρώσει/πλήρωσε τα 96c.

     

     

     

    ...Εμείς οι μηχανικοί… αν μπορούσαμε να οργανωθούμε λίγο ή να αποκτήσουμε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας θα μπορούσαμε να βάλουμε όρια σ αυτό το πάρτι που ετοιμάζουν…. ...

    ?

    Edited by AMHxaNos
    Link to comment
    Share on other sites

    Γιατι συγχεετε μη εξυπ. δανεια μοναχα με σπιτια και ξεχνατε επιχειρησεις ? Και στην τελικη αν ειναι σπιτια....και ειναι φιλετα ας τα παρει οποιος θελει, δεν καταλαβα γιατι πρεπει να εχω ηθικο κωδικα για το φαγοποτι. Δεν μιλαμε για το δυαρακι στην Κυψελη προφανως αλλα για σπιταρονες σε βορεια και νοτια προαστια ανθρωπων που πεσαν εξω...ε ετσι δουλευει το συστημα.

    Link to comment
    Share on other sites

    μη βιάζεσαι νικ.... άκου που σου λέω.

     

    Οι βιλάρες και τα φιλέτα είναι καταγεγραμμένα και μετρημένα.

    Τα χιλιάδες άλλα είναι το θέμα που ναι σε ενδιαφέρει... και ως άνθρωπο που ζει σ αυτό το περιβάλλον... αλλά και επαγγελματία της δόμησης που αν πάει όπως πάει το επάγγελμα σου (και μου) θα πάει αρκετά χρόνια ακόμα πιο πίσω.

    Link to comment
    Share on other sites

    μη βιάζεσαι νικ.... άκου που σου λέω.

     

    Οι βιλάρες και τα φιλέτα είναι καταγεγραμμένα και μετρημένα.

    Τα χιλιάδες άλλα είναι το θέμα που ναι σε ενδιαφέρει... και ως άνθρωπο που ζει σ αυτό το περιβάλλον... αλλά και επαγγελματία της δόμησης που αν πάει όπως πάει το επάγγελμα σου (και μου) θα πάει αρκετά χρόνια ακόμα πιο πίσω.

    Όσον αφορά τα φιλέτα, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113911648

     

    Δυστυχώς και τα υπόλοιπα λεγόμενα σου είναι πέρα για πέρα αλήθεια...

    Ο,τι και να γίνει με τα κόκκινα δάνεια, είτε η πλειοψηφία του κόσμου βγει κερδισμένη (δύσκολο), είτε όχι, θα υπάρξει ακόμα μία αναταραχή στην όποια ήδη εύρυθμη (όσο μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) λειτουργία της αγοράς. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μία καινούργια αστάθεια, η εμπιστοσύνη στο κράτος και τις τράπεζες πάλι θα μειωθεί περισσότερο. Ως εκ τούτου θα καταγραφεί νέα μείωση του ΑΕΠ που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο επιχειρήσεων και σε βάθος χρόνου ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας. Γενικά το σκηνικό γνωστό εδώ και χρόνια...

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.