Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μεγάλη συρρίκνωση παρουσιάζει η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρώπη


    Η πτώση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πρώτων υλών και στην δυσκολία στα δίκτυα διανομής καθώς και στη μειωμένη ζήτηση. Η εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε σαφώς τις συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο.

    Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 2,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,0% στην ΕΕ το 2022 ενώ η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.

    Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις κατασκευαστική δραστηριότητα καταγράφηκαν στη Γερμανία (-8,0%), στην Αυστρία (-7,6%) και στην Πολωνία (-3,8%). 

    Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (+10,6%), τη Σλοβακία (+9,5%) και τη Σουηδία (+4,3%). 

    Φρένο στα έργα υποδομών αλλά και στις κατασκευές κτιρίων
    Στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκαν κατά 1,5% και οι κατασκευές κτιρίων κατά 1,3%. 

    Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στην παραγωγή στις κατασκευές παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-8,2%), στην Ισπανία (-6,3%) και στην Αυστρία (-6,0%). 

    Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+74,5%), στη Ρουμανία (+18,4%) και στην Ολλανδία (+4,9%).

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα η οποία αυξήθηκε κατά 3% το 1ο τρίμηνο του 2022 και κατά 14.8% το 2ο τρίμηνο για να ακολουθήσει μεγάλη βουτιά -0.6% στο 3ο τρίμηνο του 2022. 

    Η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει σαν αποτέλεσμα πολλά έργα είτε να ακυρώνονται είτε να αναβάλλονται για αργότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακύρωση του διαγωνισμού του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή Θεσσαλονίκη και Σπάρτη καθώς όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς. 


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/freno-stis-kataskeyes-sthn-eyrwph



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.