Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με αποικιοκρατικές συμβάσεις κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι


    Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το Δημόσιο μπαίνει εγγυητής σε δάνειο που θα πάρουν οι κατασκευαστές για τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών. Η μεγαλύτερη προσφορά της κυβέρνησης προς τους κατασκευαστές είναι οι αυξήσεις έως και 60% στις τιμές των διοδίων.

     

    Ένα «μπόνους» της τελευταίας στιγμής προς τους εργολάβους του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών έκρυβε η τροπολογία που κατέθεσαν το απόγευμα της Παρασκευής οι συναρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών. Λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις αναθεωρημένες συμβάσεις των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Στουρνάρας προσέθεσαν νέα διάταξη με την οποία το Δημόσιο μπαίνει εγγυητής σε δάνειο που θα πάρουν οι κατασκευαστές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των έργων!

     

    Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία, προκύπτει ότι η εγγύηση που παρέχει το Δημόσιο αφορά δάνειο έως 200 εκατ. ευρώ! Η πρωτοφανής αυτή στήριξη στην ουσία μετατρέπει τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο σε κλασικό δημόσιο έργο, ενώ αναιρεί τη διαβεβαίωση του υπουργού Υποδομών ότι το κατασκευαστικό και επιχειρηματικό ρίσκο παραμένει στους εργολάβους. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σήμερα και αύριο για να επικυρωθούν οι νέες συμβάσεις.

     

    12.jpg

    Αποικιοκρατικές συμβάσεις

     

    Με ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία εργαζομένων στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, τονίζοντας ότι αποτελούν συνέχεια των αποικιοκρατικών συμβάσεων του 2007.

     

    Βεβαίως το μεγαλύτερο δώρο προς τους εργολάβους είναι οι αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των διοδίων, που φτάνουν έως το 60% και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές Ιανουαρίου. Ειδικά στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όπου κάθε 42 χλμ. λειτουργούν διόδια, οι οδηγοί Ι.Χ. θα επιβαρυνθούν πάνω από 25%. Να σημειωθεί ότι οι δύο σταθμοί (Αγία Τριάδα και Μάλγαρα), οι οποίοι ανήκουν στο Δημόσιο δεν αυξάνουν τις τιμές, ενώ προς το παρόν διατηρούνται σταθερές σε άλλους τέσσερις (Μακρυχώρι, Πυργετός, Λεπτοκαρυά και Αιγίνιο) που διαχειρίζονται οι εργολάβοι. Ως τα τέλη του 2015 θα προστεθούν άλλοι δύο σταθμοί, στο «πέταλο» του Μαλιακού, ενώ το καλοκαίρι θα πληρώνουν οι οδηγοί που μπαίνουν στην εθνική οδό από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου και έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, θα ανοίξει και αυτός στη Βαρυμπόμπη.

     

    Το «φέσι», που φτάνει έως και 61,22%, βαραίνει τους οδηγούς που περνούν από τους σταθμούς στο τμήμα Αφίδνες-Τραγάνα και ήταν αφορμή για την… επανεκκίνηση των κινητοποιήσεων κατά των αυξήσεων. Χθες, οι Δήμοι Κηφισιάς, Ωρωπού και Διονύσου, καθώς και το κίνημα «Δεν πληρώνω» οργάνωσαν συγκεντρώσεις στον σταθμό των Αφιδνών.

     

    Επιβάρυνση θα έχουν και οι οδηγοί στη διαδρομή Ελευσίνα-Πάτρα. Επικαλούμενος μισές αλήθειες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης πανηγύρισε στη Βουλή για τις μειώσεις 19% στην «εθνική καρμανιόλα» Κορίνθου-Πατρών. Δεν είπε όμως τίποτα για την αύξηση σχεδόν στο 22% που συμφωνήθηκε για το τμήμα Ελευσίνα-Ισθμός, όπου η κυκλοφορία είναι υπερδιπλάσια.

     

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=157817





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Έχω γνωρίσει από κοντά τη βρωμιά της εργολαβίας δημοσίων έργων, όμως η "άλλη πλευρά το λόφου" λέει ότι για να επενδύσεις τα χρήματά σου σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η σύμβαση δεν μπορεί παρά να είναι αποικιοκρατικού τύπου.

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    να μας πει ποιοί είναι πίσω από τους εργολάβους θα ήθελα........

    Οι μέτοχοι

    πολλοί από τους οποίους είναι βουλευτές με διάφορες παρατάξεις

    Edited by Brasco
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.