Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με τροπολογία καταργείται η δόμηση στις περιοχές αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας!


    Κοιμήθηκαν με... οικόπεδα, ξυπνούν με... χωράφια! Ούτε λίγο-ούτε πολύ, αυτό ισχύει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτητης σε όλη τη χώρα, μέσω ειδικής αιφνιδιαστικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΚΑ, που ήρθε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, και η οποία βάζει "πάγο" σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών!

     

    Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του neakriti.gr, μέχρι τώρα, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, εφόσον συγκεκριμένα τα ακίνητα "βλέπουν" σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

     

    Με ειδική τροποποίηση άρθρου όμως του ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε εν κρυπτώ, εν αγνοία όλων, σε μάλλον... άσχετο νομοσχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές (!), έρχεται η πλήρης ανατροπή! Σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον οτιδήποτε. Δεν επιτρέπεται καμία οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιοτεχνία, είτε για επιχείρηση, όπως βενζινάδικο... Πρακτικά, δηλαδή, μιλάμε για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων οικοπέδων σε απλά... χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους! Ιδιοκτήτες που είναι αντιμέτωποι πια με οικονομική καταστροφή, αφού ούτε να χτίσουν μπορούν, ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε οικονομικό-επιχειρηματικό τρόπο, και ξεμένουν πλέον με απλά... χωράφια!

     

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, θορυβημένος, έκπληκτος και αυτός από την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυβέρνησης, «πρόκειται για μια αιφνιδιαστική από το πουθενά εξέλιξη, που φέρνει τα πάνω κάτω για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι αιφνιδιαστήκαμε. Και εγώ το πληροφορήθηκα από τα Χανιά, όπου υπάρχει ξεσηκωμός, διότι εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα. Μιλάμε ευθέως για αιφνιδιαστική μετατροπή οικοπέδων σε χωράφια.

     

    Με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την κυβέρνηση χωρίς καμία ενημέρωση, καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη».

     

    Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ' όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο. Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμησε σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία. Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και από κοινωνικής άποψης, και θα πρέπει να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς, πρωτίστως το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο», πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου.

     

    Το επίμαχο άρθρο

    Για του λόγου το αληθές, στο επίμαχο άρθρο, που τροποποιεί νόμο του 2013 και που παραδόξως κατατέθηκε χωρίς καμία ενημέρωση σε άσχετο νομοσχέδιο (!), αναφέρεται:

     

    «Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.

     

    ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:

     

    11. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.

     

    β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».

     

    Με άλλα λόγια, όποιος πρόλαβε στα εκτός σχεδίου εμπλεκόμενα αυτά ακίνητα να χτίσει μια κατοικία ή επιχείρηση... πρόλαβε! Όποιος δεν έχει χτίσει ή δεν έχει οικοδομική άδεια ως τώρα, με τη νέα ρύθμιση πηγαίνει... χαμένος!

     

    Ψυχρολουσία για οικοδομές

     

    Όπως είναι φανερό, ακόμα πιο εφιαλτική είναι η εξέλιξη για όσους Κρητικούς ιδιοκτήτες έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια οικοδόμησης, έχουν πάρει πιθανώς κάποιο δάνειο και τώρα τους απαγορεύεται μέσω της νέας ρύθμισης να χτίσουν είτε σπίτι, είτε εξοχικό! Επίσης, ακόμα πιο μεγάλο είναι το σοκ για ιδιοκτήτες που είχαν έρθει σε συμφωνία με αγοραστές και προφανώς θα δουν τη συμφωνία να τινάζεται στον αέρα, αφού είχε γίνει στη βάση ακινήτου... οικοπέδου με ικανότητα δόμησης ή επιχειρηματικής επένδυσης και όχι χωραφιού, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε πλέον οικοδομική ή οικονομική δραστηριότητα!

     

    Εδώ μιλάμε για συμφωνίες αγοραπωλησιών που θα ακυρωθούν, ενδεχομένως ακόμα και για προκαταβολές που θα επιστραφούν από τους πωλητές πίσω στους... αγοραστές!

     

    Εξίσου μεγάλο είναι επίσης το σοκ και για την οικοδομή και για όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού μπαίνει πλήρες μπλόκο σε κάθε είδους δόμηση σε μια πλειάδα περιοχών εκτός σχεδίου. Αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια καθίζηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνο στον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο, είναι προφανές πως μιλάμε για τη χαριστική βολή πλέον στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα.

     

    Πηγή: http://www.antikeimenikes-aksies.gr/index.php/real-estate-news/158-eidhsh-sok-apagoreuetai-h-domhsh-agrotemahiwn





    Panos_

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.